BLOGCZEJNalpha

Krem z pieczonych pomidorów

image

To ostatnie chwile kiedy pomidory są takie pyszne i słodkie! Dlatego też ostatnia chwila na krem z pieczonych pomidorów. Zimą nie wychodzi już tak smaczny. Przepis jest bardzo prosty a efekt rewelacyjny.

Potrzebujemy:
Ok 1,5kg pomidorów- ja użyłam różnych gatunków
Główka czosnku
1-2 szklanki bulionu warzywnego
Ok 100ml słodkiej śmietanki
Gałązka świeżej bazylii
Kilka gałązek świeżego tymianku
Chili z młynka
Sól
Pieprz
Oliwa

Ja na koniec dodałam mozarellę i zrobiłam kluski lane ale zupa równie dobrze smakuje i bez tego

image

image

image

Przygotowanie:

Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą. Pomidory parzymy i obieramy ze skórki (oczywiście z wyjątkiem koktajlowych). Kroimy na mniejsze części i układamy w naczyniu. Czosnek rozdzielamy na części, odcinamy końcówki i w łupinach wkładamy do naczynia razem z bazylią i tymiankiem. Wszystko skrapiamy oliwą i solimy. Pieczemy przez około 25-30min w 200 stopniach. Pomidory wraz z powstałym sosem przekładamy do garnka. Czosnek obieramy z łupin i dokładamy do pomidorów. Całość blendujemy. Dolewamy bulion, doprawiamy pieprzem, solą, świeżym posiekanym tymiankiem i śmietanką. Podajemy z pokrojoną mozarellą, kluseczkami lanymi lub grzankami z parmezanem.

image

image

KOMENTARZE