BLOGCZEJNalpha

Proste i pyszne ciastka z dżemem i budyniem - Simple and delicious biscuits with jam and pudding

IMG_1812.JPG

[PL]

Czasem nachodzi mnie ochota na cos słodkiego. Jeśli akurat nie mam żadnych słodyczy pod ręką to nie pozostaje mi nic innego jak tylko coś upichcić 😊 Ciasteczka z dżemem i budyniem robi się błyskawicznie i są przepyszne 😊 Ciasto francuskie i dżem mam zawsze w domu więc do dzieła 😊

Składniki:

1 ciasto francuskie
Pół słoiczka dżemu
1 budyń waniliowy
Brązowy cukier do posypania

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni z termoobiegiem. Gotujemy budyń ale zmniejszamy ilość mleka o pół szklanki żeby był gęściejszy. Ciasto francuskie kroimy na kwadraty. Wielkość kwadratów zależy od tego jakie ciastka chcecie uzyskać. Ja zrobiłam mniej więcej 7x7 centymetrów. Boki kwadratów nacinamy jak na zdjęciu poniżej. Na środku kładziemy łyżeczkę budyniu a następnie pół łyżeczki dżemu. Użyłam do tego dżemu brzoskwiniowo waniliowego własnej produkcji :] Gdy wszystkie kwadraty są już wypełnione zaczynamy sklejać naprzeciwległe krawędzie (jak na zdjęciu poniżej). Gotowe ciasteczka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posypujemy cukrem brązowym i wkładamy do piekarnika na około 20 minut.

IMG_1800.JPG

IMG_1803.JPG

IMG_1804.JPG

IMG_1805.JPG

IMG_1808.JPG

[ENG]

Ingridients:
1 puff pastry
Half a jar of jam
1 vanilla pudding
Brown sugar for sprinkling

Preparation:
Preheat oven to 180 degrees. Cook the pudding but reduce the amount of milk by half a glass to make it more dense. Cut the puff pastry into squares. The size of the squares depends on what cakes you want to get. I made about 7x7 centimeters. Flush the sides of the squares as in the picture below. In the middle put a teaspoon of pudding and then half a teaspoon of jam. I used a homemade peach jam for this:] Once all the squares are filled, start gluing the opposite edges (as in the picture below). Finished cookies put on a baking tray lined with baking paper, sprinkle with brown sugar and put in the oven for about 20 minutes.

IMG_1800.JPG

IMG_1803.JPG

IMG_1804.JPG

IMG_1805.JPG

IMG_1808.JPG

KOMENTARZE

  • kittyspawspl

    o mniamusiu , jakie to musi być pyszne. Ciekawe czy jakby użyć dżemu sklepowego to by cały nie wypłynął..

  • rita.foodchannel

    O jaki prosty i szybki przepis. smakowicie wyglądają.

  • sweetsandbeyond

    Jakież one piękne!