BLOGCZEJNalpha

Sezon na lipę! Właściwości lipy, dlaczego warto ją zbierać


Lipa kwitnie właśnie na całego, mimo, że mamy dopiero czerwiec. W tym roku wszystko rozwija się szybciej, więc nie trać czasu, tylko biegnij poszukać, gdzie rośnie drzewo lipowe (z dala od ruchliwej drogi!) i zbieraj jej piękne pachnące jasnożółte kwiaty.




___________________________________________________





Drzewa lipowe są u nas bardzo popularne, często spotkać je można w parkach oraz przy drogach. Kwitnąca lipa wydziela przepiękny miodowy zapach i przyciąga roje pszczół. Napar z lipy ma doskonały smak i aromat, wspaniale odpręża i jest bardzo zdrowy!




Dlaczego warto zbierać lipę?




Lipa zawiera w sobie sporo dobroci:



  •  związki flawonowe, mające silne działanie antynowotworowe i antyoksydacyjne,

  • substancje przeciwzapalne,

  • witaminę PP (niacynę)

  • witaminę C,

  • garbniki

  • fitosterole,

  • sole mineralne



Właściwości lipy




Zwalcza przeziębienie


Naprawdę warto zaopatrzyć się w zapasy lipy na zimę! Napar z lipy łagodzi ból gardła, chrypkę i kaszel. Działa napotnie oraz przeciwzapalnie, a także moczopędnie. Gdy tylko poczujesz pierwsze objawy przeziębienia, sięgnij po napar z lipy - zadziała natychmiastowo!




Łagodzi stres


Długi i ciężki dzień? Herbatka z lipy ukoi Twoje nerwy, uspokoi i zrelaksuje. Działa również nasennie i przeciwlękowo, dzięki zawartości olejków eterycznych.




Działa upiększająco :)


 Lipa uelastycznia naskórek i wspomaga jego regenerację. Ma również działanie nawilżające i zapobiega łuszczeniu się naskórka. Napar z lipy świetnie sprawdzi się jako płukanka na mocne i lśniące włosy, a dodany do kąpieli ukoi bóle mięśni. 


Lipa niweluje również opuchliznę i działa ściągająco, świetnie sprawdzi się więc jak okład na sińce pod oczami. Doskonała również przy ugryzieniach owadów, na wszelkie świądy, czy wysypkę.




Jak zbierać lipę?





Zbieramy całe koszyczki kwiatowe wraz z drobnymi listkami. Należy uważać, aby nie uszkodzić delikatnych gałązek drzewa, dlatego do zbiorów najlepiej użyć ostrych nożyczek lub noża. 


Lipę suszymy na ramie z naciągniętą siatką lub na zwykłej gazie opatrunkowej w ciepłym, suchym i przewiewnym miejscu. Ususzone kwiaty lipy powinny zachować swoją jasnożółtą barwę i piękny miodowy zapach.


 


Jeśli chcesz wiedzieć więcej na temat lipy zapraszam tutaj.


A jeśli chcesz wiedzieć jeszcze więcej na temat ziół, sposobów ich zbierania oraz naturalnych sposobach na zdrowie, zapraszam na mojego bloga Naturalnie Niebanalnie!




Jeśli artykuł Ci się spodobał i był dla Ciebie przydatny, koniecznie daj mi znać w komentarzu! Wasze komentarze są wielką motywacją i sprawiają mnóstwo radości :D






KOMENTARZE

  • wzp

    Ja znam jeszcze jeden sposób na przygotowanie leczniczego eliksiru z lipy. Zerwane kwiaty zasypuje cukrem w dużym słoiku. Ugniatam i dodaję troszkę wody aby je zakryło wtedy nie czernieją. Pozostawiam na nasłonecznionym parapecie na dwa trzy dni. Następnie zalewam spirytusem i odstawiam w cieniu na kolejne dwa dni. Po tych dwóch dniach zlewam w butelkę i zanoszę do piwnicy. Już po miesiącu ale najlepiej poczekać kilka miesięcy mamy do dyspozycji eliksir, który działa uspokajająco, rozgrzewająco i co najważniejsze eliminuje stres i ból głowy.

  • napotem

    Muszę się wybrać na takie łowy. W czyn przechowywać suszona lipę, co polecasz ?

  • zdrowie

    Uwielbiam herbatę z lipy! Super, że napisałaś o jej zdrowotnych właściwościach.
    A tu masz rację, że wszystko w tym roku jakoś szybciej dojrzewa.