BLOGCZEJNalpha

Sernik na zimno z truskawkami - Przepis

Obłędny sernik na zimno z truskawkami kusi swoim zapachem, nasyconą czerwienią oraz orzeźwiającym smakiem. Każdego roku, gdy tylko przychodzi sezon na truskawki , zjadamy ogromne ilości truskawek, sera i herbatników. Bardzo szybki, prosty w przygotowaniu, bez pieczenia – najlepszy deser na letnie upały.

ser.jpg

Porcja: blacha (tortownica)
Czas przygotowania: 30 minut (+ czas schłodzenia w lodówce)
Poziom trudności :łatwe

Składniki:
1 kg truskawek
1 kg sera białego
100 g cukru pudru
2 galaretki cytrynowe
2 galaretki truskawkowe
Paczka herbatników

Przygotowanie:
Ser mielimy w maszynce (można kupić od razu ser mielony, typowy do serników). Galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 300 ml gorącej wody, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Herbatniki układamy na blaszce, część z nich kruszymy w moździerzu i wysypujemy na blaszkę. Ser mieszamy z cukrem pudrem oraz zimną galaretką cytrynową. Wstawiamy do lodówki na kilka minut aby ser zgęstniał. Truskawki myjemy, część z nich przekrawamy wzdłuż na pół i układamy na brzegach blachy, wypukłą częścią w stronę wnętrza blachy. Następnie ser wylewamy na herbatniki w blaszce i odstawiamy do lodówki aż całkowicie zastygnie. W między czasie pozostałe truskawki kroimy na małą kosteczkę. Galaretkę truskawkową zalewamy gorącą wodą, około 500 ml. Gdy ostygnie wylewamy około 150 ml na sernik i zatapiamy truskawki pokrojone w kostkę. Wstawiamy do lodówki. Za jakiś czas, gdy galaretka zastygnie, czynność powtarzamy i tak do wyczerpania składników, koncentrując się na środkowej części sernika tak by powstała charakterystyczna górka. Wkładamy do lodówki najlepiej na 10-12 godzin.

KOMENTARZE

  • rado21ste

    Coś czuję, że @zdrowie Was poprosi o zmianę tagu.. Ponieważ w gotowych galaretkach występuje żelatyna, która jest wytwarzana ze zwierząt.

    Spokojnie ja też miałem na początku problemy z tagowaniem..

    A pomijając żelatynę to sernik faktycznie petardinho! 😱
    I te truskawki na rantach - fajny bajer! 👌

  • grecki-bazar-ewy

    Wspaniały ten Wasz sernik :)

    Zapraszam do udziału w naszym Konkursie Kulinarnym na #pl-kuchniakonkurs, temat aktualnej edycji to "dowolny deser".

  • grecki-bazar-ewy

    https://steemit.com/polish/@kurator-polski/tygodnik-kuratorski-15 :)

  • sweetsandbeyond

    O tak! Wyglada bajecznie! Dzisiaj rozmyślał by zrobić biszkopt z truskawkami i galaretka ale przy tak wyskich temperaturach, jakie ostatnio nas zaatakowały, nici z pieczenia...
    Sernik na zimno to idealny substytut ;) Piękny!

  • grecki-bazar-ewy

    Ten post został zgłoszony do kuratorstwa :)

    https://cdn.steemitimages.com/0x0/https://cdn.steemitimages.com/DQmUFZ889YTpN14389BzuzgyeHNtnVzktENgoBbCC41fWnk/post%20do%20kuratorstwa.png

    PS: Trochę się spóźniłam z wklejeniem tej informacji ale najważniejsze że wieloryby już tu były a moje info to tylko formalność ;)
    Życzę dalszych sukcesów :)