BLOGCZEJNalpha

Jedz sezonowo... MAJ!

Ho ho! To już drugi tydzień maja! Z małym poślizgiem spowodowanym majówkowymi wyjazdami (będzie kulinarna relacja i nie tylko, więc stay tuned), aktualizuję comiesięczną listę sezonowych warzyw i owoców.

Na pierwszy rzut oka widać, że w tym miesiącu na przygotowanej przeze mnie infografice zdecydowanie dominuje zieleń. Tak też powinno być w naszych kuchniach!

tea party 101_ how to set — kopia — kopia — kopia — kopia — kopia.png

Co powinno królować w maju na naszych talerzach?

Wszelkiego rodzaju zielone, młode liście! Sałata, rukola, botwinka, świeży szpinak, opisywany przeze mnie niedawno czosnek niedźwiedzi, szczaw. W lekkiej wiosennej zupie/ w świeżej sałatce z dressingiem na bazie jogurtu lub dobrego oleju/ dodane do koktajlu. Wybierz taką formę, jaka Ci odpowiada! Możesz także poeksperymentować z dodawaniem do sałatek mniej popularnych, często dziko rosnących liści - pokrzywy, rzodkiewki (tak, tej z warzywniaka!), mleczy. Zieleń, zieleń, zieleń!

Poza tym maj to okres, w którym szparagi są najtańsze i najsmaczniejsze. Dajcie szansę tym ciekawym warzywom, na przykład robiąc z nich zupę krem, grillując, lekko gotując na parze lub piekąc w piekarniku. Idealnie pasują do nich jajka sadzone lub w koszulce, czosnek oraz odrobina oliwy z oliwek. Niektórzy chwalą sobie także szparagi zawijane w szynkę parmeńską.

Pod koniec maja na krzakach pojawi się już agrest! Ten nieco zapomniany, ale bardzo smaczny owoc jest dobrym źródłem potasu. Chyba nie muszę dodawać, że najsmaczniejszy jest świeżo zerwany z krzaka, ale można także ugotować lekki, orzeźwiający kompot z wykorzystaniem rabarbaru, agrestu i jabłek.

Nie zapominajcie także o młodej kapuście. Smak duszonej młodej kapusty z dodatkiem koperku, masła i soli broni się sam.

No i oczywiście ONE - truskawki! Sezon jeszcze nie w szczycie, ale muszę o nich wspomnieć, bo jeśli pogoda dalej będzie tak dopisywać, to pod koniec maja targi będą już osaczone przez te pyszne owoce!

Oczywiście warto jak zawsze wspomnieć o zaletach wybierania sezonowych produktów: są zdrowe, są tanie, są kolorowe, są świeże i na dodatek kupując je, wspieramy lokalnych sprzedawców i rolników.

Same plusy!

KOMENTARZE

  • zwora

    Dalem upvote nawet nie czytając. I oczywiście się nie zawiodłem :). Pozdrawiam!

  • gural0000

    dietka całkiem zielona :P

  • fraktale

    dynia bób i groszek?
    dziś sadzonki wsadzałem dyni i jesienią będzie, kwiaty są super ale też za wcześnie
    tak samo groszek i bób to bardziej czerwiec chyba
    reszta zielska jak najbardziej :D

  • hitsug

    Szparagi to jest to co teraz wcinam z wielką ochotą. Długo czekałem na ten okres, w którym są najlepsze :D

  • anka

    Gdzie ty rabarbar widziałaś? Na moich terenach jeszcze nie ma....

  • pimackgra

    Swietny material.Pozdrawiam.

  • rozku

    agrest!
    niech ktoś mi powie co sie stało z agrestem?!
    w dzieciństwie u Babci na działce było kilka kolorów,
    a ostatniego lata nie znalazłam w Polsce ani jednej kulki
    (w sensie w sklepie :(
    umarł? za trudny jest?

    a takie to było kwaśne i dobre....

  • annaburska

    Uwielbiam truskawki!! Rabarbar do szarlotki zamiast jabłek :)). Truskawki jem już importowane bo nie mogłam czekać ale jak będą polskie to pewnie będę kupować codziennie :)

  • sweetsandbeyond

    Już się rzodkiewek nie mogę doczekać! Moje maja po 5 cm wysokości! Sałata też jest wyrośnięta. Dzięki za listę.