BLOGCZEJNalpha

Po co kupować, jak można zrobić? Część I - Majonez

Cześć, jest to pierwszy odcinek z miniserii w której pokażę, jak łatwo można zrobić produkty na ogół kupowane w sklepach. Na pierwszy ogień idzie majonez.

aioli-1448217_1920.jpg

Majonez w klasycznym, pierwotnym wydaniu składa się z oliwy, żółtek jaj i przypraw. Jajko stanowi tutaj emulgator - składnik stabilizujący emulsję czyli mieszaninę wody i oleju. Bez nich nie byłoby możliwe stworzenie kremów, masła, majonezu...

Receptura majonezu jest na tyle prosta, że nie wiadomo kiedy dokładnie pojawił się po raz pierwszy, prawdopodobnie w czasie istnienia ludzkości był odkrywany setki razy na nowo. Początkowo wytwarzany był z oliwy i żółtek, później dodawano całe jajka, a oliwę zamieniono na olej roślinny, który był tańszy i znacznie popularniejszy na północy od Morza Śródziemnego. W naszym kręgu kulturowym do majonezu dodaje się też musztardę, by zaostrzyć smak.

Inną kwestią pozostaje majonez przemysłowy w którym używa się jajek w proszku oraz często całej masy dodatków stabilizujących, konserwujących, poprawiających smak i aromat.

Według portalu Czytaj Skład Jedynym godnym polecenia z popularnych majonezów, jest Majonez Kielecki, który zresztą jest Majonezem normowym - taka ciekawostka.

28767892_1769885489730963_631164187_o.jpg

Jak już wiemy, że majonez ze sklepu jest zły, to co można zrobić? Ano zrobić własny, trudne? Nie! Czasochłonne? Też nie! Składniki są ciężko dostępne? Na 90% masz je u siebie w domu! No to w czym problem? No nie wiem.

Do przygotowania domowego majonezu potrzebować będziemy blendera, to w sumie jedyna rzecz której możesz faktycznie nie mieć. Oprócz tego:

  • Szklanka oleju
  • 2 całe jajka lub żółtka
  • Łyżeczka musztary
  • Sól i pieprz
  • Łyżeczka octu

Co ważne, proporcje można w pewnych granicach zmieniać, większy udział oleju lub same żółtka, zwiększą gęstość emulsji. musztarda może sprawić, że zacznie się przebijać przez smak i powstanie sos musztardowo-majonezowy. Działania przypraw tłumaczył już nie będę. Wykorzystaj go jako bazę i eksperymentuj znajdując skład który najbardziej Ci odpowiada. Niezależnie od przepisu powinien być zawsze lepszy niż sklepowy.

28722218_1769885453064300_562659940_n.jpg

Słowo o przygotowaniu: Po prostu wrzuć wszystkie składniki do wąskiego i wysokiego naczynia, tak żeby nakładka blendera ledwo się w nim mieściła.

28768567_1769885476397631_2044444024_o.jpg

Włóż blender, poczekaj z 10 sekund i włączaj go impulsywnie aż nie pojawi się warstewka majonezu na dnie, następnie powoli podnoś i opuszczaj go aż nie uzyskasz trwałej emulsji w całej objętości. Uzyskasz z tego około 350 ml majonezu, jego trwałość z powodu braku konserwantów to zaledwie kilka dni, postaraj się więc spożyć go w miarę szybko, wszak w razie potrzeby możesz zrobić go ponownie, cała procedura powinna zająć mniej niż 10 minut.

Smacznego

28810992_1769885456397633_1004457071_o.jpg

KOMENTARZE

  • robkas

    Bardzo dobry przepis!

  • anna.urbanska

    Czadowy przepis! Taki domowy majonez to świetna opcja do przemycenia kilku "zdrowszych" olejów tłoczonych na zimno w innej konfiguracji niż po prostu polanie sałatki. Takie cuda jak olej z wiesiołka, ogórecznika, nasion konopii, czy po prostu lniany, sprawdzą się idealnie. Nie powinny rozmieszane w dobrych proporcjach z rzepakowym tłoczonym na zimno wcale zmieniać specjalnie smaku majonezu, a dodadzą cennych kwasów omega 3! Nie mówiąc już o tym, że taki domowy majonez to idealny "dopychacz" kalorii dla osób, które jedzą ich codziennie trochę za mało lub chcą przytyć. Łyżka na kanapkę tu i tam nie zrobi różnicy, a kalorie będą wpadać. Oczywiście ta zaleta - wysoka kaloryczność, będzie dla większości z nas wadą, więc umiar wskazany ;)

  • gibek

    A co jak Ci nie wyjdzie a robisz salatkę na wieczorna kolacje a jest niedziela i sklepy pozamykane ?

  • annaburska

    Fajny przepis, a myślisz, że można by taki domowy majonez poporcjować w małe kostki i pomrozić? czasem zdarzy mi się użyć majonezu w jednorazowych saszetkach bo cały słoik nie miałby szans być zużyty do końca. Taki domowy byłby na pewno zdrowszy tylko właśnie te ilości są dla mnie nie do przejedzenia, a są dni gdzie przydałaby się bardzo mała dawka :)

  • jozef230

    Chopie to ty gotujesz też?😀

  • anetchen

    :) dokladnie tak samo robie majonez dla mojego meza .. dla siebie robie z nerkowcow :) Podczas postu ktory przeprowadzam od czasu do czasu ... rzadzi majonez z kalafiora :)

  • matkapolka

    Ok, wiem co już niebawem zrobię ;) uwielbiam majonez :D

  • kittyspawspl

    dziękuję Ci za ten przepis :*