BLOGCZEJNalpha

Pizza Barbecue z Biedronki - Konkurs kulinarny

Pizza - kto nie objada się tym rarytasem? Od czasu do czasu każdy ma ochotę na kawałek placka z serem i różnymi innymi dodatkami, dziesiątki różnych sosów, tysiące sposobów podania, różne ciasta, inne konstrukcje ... Niestety wysoka cena potrafi odstraszyć.

Ale przecież mamy sklepy i pizze z lodówki, szybko wrzucamy do piekarnika i jemy. Chciałem zrobić jakąś recenzję Piccy, ale wszystkie były oklepane - wszystkie poza jedną, którą znalazłem na innej półce w popularnej sieci Biedronka. Pizza Barbecue czy może raczej "Pizza z Boczkiem i Sosem Barbecue" wydaje się być produktem premium na półce biedronki. To nie "Kurczak i 4 sery".

Skład

  • Mąka pszenna
  • Sos Barbecue (34%) [Pieczona wieprzowina i wołowina, Pomidory, Cukier, Olej słonecznikowy, Ocet winny, Skrobia modyfikowana, Sól, Dekstroza, Karmel, Aromat, Aromat dymu wędzarniczego, Przeciwutleniacz]
  • Ser Mozzarella (13%)
  • Woda
  • Boczek (6.5%) [i miliony dodatków]
  • Olej słonecznikowy
  • Sól
  • Drożdże
  • Przyprawy
  • Laktoza
  • Mąka słodowa

Produkt jest jednak naprawdę premium, bo przyjechał do nas ze słonecznej Hiszpanii. Może dlatego nie ma oleju palmowego xd.

Oficjalnie produkt przyjeżdża pokrojony w 12 kawałkach, ale tak naprawdę nie zauważyłem tego ... w sensie wygląda jakby nie był pokrojony :). Szkoda, że nie w 6, bo 12 ciężej włożyć do żołądka ;)

Pizzę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego na 220 stopni i pieczemy przez 9 do 11 minut i pożeramy ;)

Smak

Podzielmy Pizzę na dwie części:

Ciasto

Ciasto w Pizzy jest ... takie se. Odpowiada mi pizza z pizzerii, gdzie ciasto jest miękkie, tutaj jest twarde i kruche. Nie lubię, bo nie rozrywa się, a trzeba raczej je gryźć. Może to moja wina (za długo było w piekarniku)?

Farsz

Farsz był prawdę mówiąc taki se. Było czuć boczek, ale nic poza tym. Więc faktycznie coś dorzucili do tej pizzy, ale nie smakowała :(

Tuning

picca.jpg

Nie wiem jak u Was, ale u mnie czasem tuninguje się pizzę co widzicie na obrazku. Dorzucić trochę sera, Ketchupu jak potrzeba i spróbować, co też uczyniłem. I wiecie co? To wcale nie pomaga. Przynajmniej w tym przypadku. Po prostu "podstawa" pizzy jest bardzo słaba i dorzucenie dodatkowych składników nie zmieni tego, że jest mdła i dość monotematyczna.

Podsumowanie

Teraz już wiem czemu ta Pizza nie leżała koło innych tego rodzaju rarytasów. Słabe ciasto i słaby smak nie przemówiły do mnie. Oczywiście da się ją zjeść, ale nie jest to coś co ostatecznie powinno się brać pod uwagę. Daję ocenę 3/10.


Tekst powstał na konkurs kulinarny 26 - Tematyka "Pizza".

KOMENTARZE

  • alcik

    Aromat dymu wędzarniczego

    To mnie rozwaliło. Ciekawe jaki ma symbol chemiczny :-)?

  • bowess

    Czasem kupuję te pizze biedroncze. W moim miasteczku są dwie pizzerie, ale raczej przeciętne - wyroby właściwie nie różnią się od Donatella, a ponad godzinę trzeba czekać na dostarczenie. Więc jeżeli już pojawia się pragnienie pizzy, to najczęściej domowa, ale bywa i ta z Biedronki. Tak oryginalnych smaków nie wybieram (dzieci) - jednak 4 sery albo z kurczak. :)
    I tak - trzeba uważać, żeby nie przepiec tego placka. Jak dla mnie też jest to 3-4/10.

  • mys

    Polecam robić pizze samemu. Najlepsza i zawsze taka jak chcesz :)

  • xuanito

    Dlatego właśnie domowa pizza jest najlepsza 😉

  • grecki-bazar-ewy

    https://steemit.com/polish/@kurator-polski/tygodnik-kuratorski-38
    :)