BLOGCZEJNalpha

🔥 MAJÓWKOWY CHILL? CZAS ROZPALIĆ GRILL! 🔥


Przygotuj 3 hity z grilla w majówkowych odsłonach! 👌







Lada dzień ciemne chmury zawisną nad Polską...

Tym razem nie będzie to wina smogu ani sąsiadów, ale grilli rozpalonych z okazji Majówki! 😉



A co najczęściej ląduje w tych dniach na naszych rusztach?

W skrócie “3x K”: karkówka, kiełbasa i kurczak! 😎



Dlatego w tym artykule to właśnie te 3 klasyki zaskoczą Was swoimi majówkowymi odsłonami! Zaczynajmy!














🍺 PODPITA KARKÓWKA





🍅 SKŁADNIKI



  • 4 solidne plastry karkówki (ok. 500g) 

  • 250ml ciemnego piwa (np. Koźlaka)

  • 2 łyżki świeżego rozmarynu (jedna średnia gałązka)

  • 2 ząbki czosnku

  • ½ papryczki chilli (lub jedna mała)

  • 1 łyżka miodu

  • 1 łyżeczka nasion kolendry

  • 1 łyżeczka nasion gorczycy

  • 1 łyżeczka ziaren pieprzu

  • 1 łyżeczka soli morskiej

  • 3 liście laurowe





🔪 PRZYGOTOWANIE



  1. Do miski lub plastikowego pojemnika wlewamy piwo, dodajemy miód, sól i dokładnie mieszamy.

  2. Dodajemy kolendrę, gorczycę, pieprz, liście laurowe, rozgnieciony nożem czosnek (bez łupiny) i pokrojoną w grubsze plasterki papryczkę. Całość chwilę mieszamy. 

  3. Karkówkę myjemy, osuszamy papierowymi ręcznikami, dodajemy do marynaty i dokładnie w niej obtaczamy. Szczelnie zamykamy i wstawiamy na noc do lodówki. 


Karkówkę kładziemy na rozgrzany ruszt i grillujemy 7-8 minut z każdej strony. Jeżeli grill jest zbyt mocno rozgrzany, możemy obracać mięso co 2-3 minuty.

Kiedy karkówka zrobi się złocista, a miód lekko się skarmelizuje, ściągamy ją z grilla i podajemy!








😈 DIABELSKIE KIEŁBASKI





🍅 SKŁADNIKI (na 6 porcji)



  • 400g cienkiej i dość chudej kiełbasy

  • 3 długie papryczki chilli

  • 125g sera mozzarella (1 kulka)

  • 12 plasterków wędzonego, nieparzonego boczku

  • kawałek cukinii o długości ok. 12 cm





🔪 PRZYGOTOWANIE



  1. Kiełbasę kroimy na kawałki o długości około 10 cm. 

  2. Z każdego z nich wycinamy nożem trójkątny kawałek na całej długości (zerknijcie na fotki). W ten sposób robimy miejsce na pozostałe składniki. 

  3. Papryczki kroimy wzdłuż na pół, mozzarellę kroimy na grube plastry, a następnie w słupki, cukinię kroimy wzdłuż na dość cienkie słupki. 

  4. Wszystkie składniki wkładamy do kiełbaski (najlepiej zacząć od sera). Jeżeli nie będą się mieścić na miejscu “przytrzyma” je bekon. 

  5. Na desce układamy obok siebie dwa plasterki boczku, na brzegu kładziemy kiełbaskę z dodatkami i zawijamy dość ciasno . Możemy spiąć całość wykałaczką. 


Kiełbaski na początku kładziemy na gorący ruszt (jeżeli to możliwe miejscami gdzie kończy się boczek do dołu) i grillujemy 2-3 minuty. Obracamy i czekamy kolejne 2-3 minuty. Kiedy ser zacznie się rozpuszczać przesuwamy kiełbaski w miejsce na ruszcie, gdzie panuje niższa temperatura. Zostawiamy na 10 minut żeby tłuszcz z boczku się wytopił, a sam bekon mocniej “ścisnął” wszystkie składniki. Po tym czasie ściągamy z rusztu i podajemy.








🌞 SŁONECZNE PIERSI





🍅 SKŁADNIKI



  • 2 piersi z kurczaka (ok. 500g)

  • 200g jogurtu naturalnego

  • 30g imbiru (ok. 7 cm)

  • 1 łyżeczka startej skórki z limonki

  • 1 łyżeczka przyprawy curry (można znaleźć gotową bez chemii)

  • 1 łyżeczka kurkumy

  • 1 łyżeczka soli





🔪 PRZYGOTOWANIE



  1. Do miski dodajemy jogurt, imbir pokrojony w dość grube plastry, skórkę z limonki, przyprawy i dokładnie mieszamy. 

  2. Kurczaka myjemy, osuszamy i przekładamy do miski z marynatą i dokładnie mieszamy. Jeżeli piersi są dorodne (a takie najczęściej przyciągają oko) możemy przekroić je wzdłuż na pół, tak aby powstały dwa cieńsze filety. 

  3. Miskę przykrywamy szczelnie folią spożywczą i wstawiamy na noc do lodówki. 


Kuraka kładziemy na rozgrzany ruszt i grillujemy 4-5 minut z każdej strony, co jakiś czas sprawdzając, czy nie jest za mocno przypieczony. Gdyby sprawy potoczyły się zbyt szybko możemy przełożyć go w miejsce na grillu z mniejszą temperaturą, aby spokojnie się dopiekł. Ściągamy z rusztu i podajemy!







Numer 1, 2, 3, a może wszystkie? 😜

Jestem ciekaw, którą z tych opcji wybralibyście dla siebie?

Dajcie znać w komentarzach!  



Osobiście wystartowałem z sezonem już dziś rano, żeby mieć dla Was materiały i muszę przyznać, że tęskniłem za wiosennym grillowaniem! Mam nadzieję, że Wy też wykorzystacie wolne dni i przygotujecie sobie coś pysznego z rusztu! 👌


A skoro macie już pomysły na to co znajdzie się na grillu, to sprawdźcie 5 prostych trików, które pozwolą Wam nad nim zapanować!



Ponieważ znowu zapomniałem o kartce, pozdrawiam z tradycyjnego, słowiańskiego przykucu i życzę smacznego! 😉  


@Foodini 🌶





 


KOMENTARZE

  • a-0-0

    Hi! I will upvote and resteem your post to my 35,000+ followers if you reply to this comment.
    👍🏻 <b>a-0-0</b>

  • mefio

    Tymi kiełbaskami mnie rozwaliłeś :D Muszę koniecznie takie zrobić.

  • sweetsandbeyond

    Zjadłabym wszystko co przygotowałeś! Jestem pod wrażeniem:)

    Zdjęcia bardzo estetyczne. Przepisy adekwatne do pory roku. Tylko się wzorować:)

  • barvat

    Wygląda naprawdę kusząco ;)
    Mimo, że trzeba się narobić trochę więcej, niż wrzucając na ruszt kiełbę z marketu :P
    A miałbyś jakiś ciekawy pomysł na rybę z grilla?

  • bobek11

    Dla mnie opcja nr 3 mmmm... ach... Mój sezon grillowy rozpoczął się wczoraj nad wodą, cisza,spokój iiii polędwiczki m.in.

  • gradzio

    Po tym co zobaczyłem to najchętniej bym dietę zakończył !!!
    Mega przepisy !!!

  • dedarknes

    No pyszne, zaczeła bym od kiełbaski potem kurczak a na koniec mięcho.