BLOGCZEJNalpha

🌶 [PL] Tzatziki, czyli grecki, wiosenny dip w 10 minut!

Zaskakująco orzeźwiający, cudownie lekki i bardzo prosty! Zobaczcie, jak zrobić go w domu!

1a.jpeg

Kiedy myślę o Grecji to oprócz oliwek i pysznych serów bardzo miło wspominam smak sosu Tzatziki. W ciepłym klimacie, po dniu pełnym atrakcji jego świeży smak sprawdzał się wprost idealnie! Uwielbiam go jako przystawkę, ale moim zdaniem najlepiej sprawdza się jako dodatek do wszelkich potraw z grilla.

1.jpg

Moi znajomi zazwyczaj kojarzą grillowanie z ketchupem czy musztardą, a ja uwielbiam patrzeć na ich zaskoczone miny kiedy próbują tradycyjnej karkówki z dodatkiem śródziemnomorskiego klimatu z nutką mięty! :)
Na zewnątrz coraz cieplej, więc i Wam polecam podanie tego genialnego sosu przy okazji pierwszych wypadów na łono natury. Zwłaszcza, że jego przygotowanie jest dziecinnie proste. Zobaczcie sami!

SKŁADNIKI

  • 1 duży ogórek (ok. 250 g)
  • 400g jogurtu greckiego
  • 1 średni ząbek czosnku
  • 1 łyżka drobno posiekanej mięty
  • 2 łyżki oliwy extra vergine
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE

  1. Ogórek myjemy, ścieramy do miski na tarce o grubych oczkach, posypujemy solą i odstawiamy na 10 minut aby puścił wodę.

  2. Po tym czasie odciskamy go dokładnie w dłoniach lub na sitku i dodajemy do naczynia, w którym będziemy przygotowywać sos.

  3. Do ogórka dodajemy jogurt grecki, przeciśnięty przez praskę czosnek (można dodatkowo rozetrzeć go nożem na desce), drobno posiekaną miętę, oliwę a na końcu sól i pieprz do smaku. Całość mieszamy i gotowe! Mówiłem, że to dziecinnie proste? :)

2.jpg

Wcześniej nie zestawiałem mięty z mięsem i żałuję, że zacząłem robić to dopiero po wycieczce do Grecji! Mam nadzieję, że Wy nie będziecie czekać tak długo jak ja. :)
Spróbujcie koniecznie i dajcie znać, co myślicie o tym magicznym sosie.

P1020591-02.jpeg

Jeżeli spodobał Wam się przepis lub fotki to dajcie mi upvote i zostawcie follow!
Już niebawem pojawią się tutaj przepisy na inne, magiczne przysmaki! :)

Magicznego weekendu życzę!
Foodini

KOMENTARZE

  • jozef230

    Bo chłopy to najlepsze kucharze :-) pięknie kolorowo jak zawsze! I smacznie.

  • sweetsandbeyond

    U mnie mięta rośnie jak szalona więc używam jej do przeróżmuch dań i napojów.

    Dobry przepis! Jadłam w przeszłości ale jeszcze w domu nie robiłam.

  • wolontariusz

    Myślę, że w knajpie najbardziej liczy się zapach. Kiedy szliśmy z kumplem kucharzem na wódkę a przy okazji zjeść coś na mieście on zawsze stawał w progu lokalu i głęboko wciągał powietrze nosem i zdarzało się, że mówił "tu nie jemy"... Podobne Tzatziki robi sobie mój synek i smaruje nim placki kukurydziane lub jaglane.

  • grecki-bazar-ewy

    Cieszę się że odświeżyłeś przepis na cacyki na Steemit :)

    Nadają się na prawdę do wszystkiego, nie tylko do dań mięsnych chociaż tam pasują doskonale bez dwóch zdań.

    Pozdrawiam wiosennie i świątecznie z wyspy Korfu :)

  • chickenburger

    Juz wiem co dzis zrobie do jedzonka :) bardzo smacznie wyglada. dzieki :)

  • grecki-bazar-ewy

    https://steemit.com/polish/@kurator-polski/tygodnik-kuratorski-8 :)

  • gtelefon

    Bardzo dziękuję za ten wspaniale prosty przepis na dip, który uwielbiam. Teraz wiem, jak zrobić go sam. Bardzo podoba mi się Pański pseudonim artystyczny @foodini 🎸