BLOGCZEJNalpha

Jak zrobić kefir?

**Witajcie Steemitianie**😊

W tym poście pragnę podzielić się z Wami tak banalnie prostą sprawą, jaką jest produkcja swojego własnego kefiru😊
Około miesiąca temu zainteresowałem się tym tematem i poprzez informacje z internetu, a w nich filmik na youtube zakupiłem przez OLX tzw. grzybki tybetańskie widoczne na poniższym zdjęciu.

IMG_20181002_220853.jpg

Grzybki te wyglądają jak gumowate kawałki kalafiora i gdy dodamy je do mleka

IMG_20181002_220132.jpg

po kilku godzinach przekształcą je w pyszny kefirek wolny od laktozy :-)

IMG_20181002_220203.jpg

Zdjęcie to przedstawia gotowy już kefir, lecz trzeba jeszcze odcedzić grzybki od kefiru przy użyciu plastikowego sitka, ponieważ grzybki te "nie lubią" żadnych metalowych przedmiotów.
Po odcedzeniu grzybki płuczemy pod zimną bieżącą wodą, wsypujemy do np. słoika i zalewamy świeżym mlekiem. W zależności od ilości grzybków proces przemiany mleka w kefir jest krótszy bądź dłuższy (12-24h). Procedurę tą możemy powtarzać bezustannie i dzielić się z przyjaciółmi grzybkami, ponieważ grzybki w tym procesie żywią się cukrem zawartym w mleku i pomnażają swoją ilość.

IMG_20181002_220954.jpg

Tak wygląda produkt końcowy po odcedzeniu grzybków. Gęsty i smaczny 😉
Wierzę, iż materiał ten Wam się spodobał, ponieważ bardzo lubię sam przygotowywać niektóre artykuły spożywcze, takie jak: masło, kiszona kapusta, ogórki kiszone, majonez, itp. czym z chęcią pragnę się z Wami podzielić, jeśli tylko pojawi się taka okazja.
Pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego i zdrowego życia 😊😊😊

KOMENTARZE

  • pozyton

    Grzybki + laktoza(cukier)? Wyczuwam etanol ;)