BLOGCZEJNalpha

Wysokobiałkowa czekolada

20181013_005352.jpg

Witam serdecznie moi Drodzy 😊

To, że prowadzimy zdrowy i aktywny tryb życia, np. uprawiając jakiś sport, czy to amatorsko, czy rekreacyjnie wcale nie oznacza, że musimy zrezygnować z tak wspaniałej słodkiej przyjemności, jaką daje nam czekolada.
Wystarczy tylko użyć odrobiny wyobraźni i można stworzyć wysokowartościową, wysokobiałkową i zdrową czekoladę, po prostu modyfikując i dodając kilka cennych składników.

Zaczynamy 😊

20181024_231335.jpg

W skład wysokobiałkowej czekolady wchodzą:

  • 40-50 g czekolady o zawartości min. 85 procent kakao (im więcej tym zdrowsza i jak dla mnie lepsza)
  • 10 g oleju kokosowego nierafinowanego (nie może go zabraknąć, bo to jest ferrari wśród tłuszczu 😉)
  • 15-20 dag orzechów (w moim przypadku arachidowych, ale mogą być inne)
  • 1 łyżeczka kakao (kakao nigdy nie za wiele)
  • 1 miarka białka serwatkowego (ok. 30 g)

20181013_004713.jpg

20181013_004738.jpg

Orzechy kruszymy i wszystkie składniki, oprócz białka lądują w słoiczku. Białko dodamy później, żeby wysoka temperatura podczas topienia czekolady i oleju kokosowego nie zniszczyła jego cennych wartości odżywczych.

20181013_005003.jpg

Nasz słoiczek bierze teraz gorącą kąpiel, to znaczy wstawiamy go do garnka z gorącą wodą póki składniki nie roztopią się i nie połączą w jedną masę.

20181013_005012.jpg

Wskazane jest przemieszać, aby się szybciej roztopiło.

20181013_005422.jpg

Po wyciągnięciu z kąpieli wodnej i przestudzeniu dodajemy składnik "X", który jest najważniejszy w procesie hartowania czekolady, aby miała protein, że ho ho 😊💪👍

20181013_005512.jpg

Po wymieszaniu z białkiem czekolada przedstawia się tak, jak na zdjęciu.
Następnym krokiem, który zdecydowanie polecam jest nie uleganie pokusie, by od razu testować, ponieważ jej smak i konsystencja po odstaniu kilku godzin w lodówce zmienia się na "coś" niesamowicie smacznego.
Uwierzcie mi, że pomimo iż czekolada, którą używamy w tym przepisie jest bardzo gorzka (a w dodatku dosypujemy trochę kakao) to smak gotowej już czekolady wysokobiałkowej mogę porównać ze smakiem "michałków".
Przygotowuję ją, tak jak widać na zdjęciach, w słoiku i "rozprawiam się" z nią po wyjęciu z lodówki za pomocą noża, a potem delektuję się takimi skruszonymi kawałeczkami za pomocą łyżeczki, ale jeżeli tylko chcecie możecie przed wstawieniem do lodówki przelać czekoladę do silikonowych foremek, żeby uzyskała piękny kształt.

Żegnam się z Wami życząc Wam kolorowego zdrowego i czekoladowego życia 😋
Czekoladowe życie jest odpowiednikiem szczęśliwego życia, ponieważ czekolada pobudza w naszym organizmie hormony szczęścia. Dodatkowym atutem białkowej czekolady jest fakt, że doskonale nadaje się dla osób budujących masę mięśniową.
Trzymajcie się cieplutko, pozytywnie pozdrawiam 😊

KOMENTARZE

  • jozef230

    I po co tu wchodziłem :-)

    Posted using Partiko Android

  • godlover

    @jozef230 Zawsze serdecznie zapraszam i smacznego 😋

  • karolinabaum

    O tak, czekolada! 👌 Zachowam przepis na później, gdy będę chciała urosnąć 😊😊😊