BLOGCZEJNalpha

Barszcz biały z jajkiem i ziemniakami i mój zdrowy sekret kulinarny

IMG_20181026_140029.jpg

Dziś narobię Wam smaka na takie oto danie. Proste, syte, wegetariańskie i smaczne. Ważne jest, żeby był dobry żurek. Ja polecam ten ze zdjęcia. Zawsze wychodzi pychotka. Oczywiście można też samemu zacynić żurek, pamiętając o tym, żeby to zrobić w wyparzonym naczyniu, bo może zapleśnieć. Ja tym razem skorzystałam z kupionego. Więc do dzieła!

Składniki:

barszcz biały na zakwasie
słodka śmietana
1/2 łyżki jarzynki bez glutymianu sodu
sól, pieprz czarny i ziołowy
2 liście laurowe
2 ziemniaki na osobę
jedno lub dwa jajka na osobę

IMG_20181026_125809.jpg

Sposób przygotowania:

Wstawiamy jednocześnie do gotowania jajka, ziemniaki i wodę na barszcz. Wtedy przygotowanie trwa bardzo szybko, do pół godziny. Wodę na barszcz przyprawiamy jarzynką, wkrawamy czosnek i cebulę, dodajemy liście laurowe.

IMG_20181026_130738.jpg

Gotujemy 15 minut, po czym wlewamy barszcz. Następnie tylko zagotowujemy. Doprawiamy przyprawami. Wykładamy ładnie do miseczki ziemniaki i jajka.

IMG_20181026_135830.jpg

Zalewamy barszczem i zabielamy łyżką, lub dwiema śmietany. Dekorujemy koperkiem i podajemy z uśmiechem.
A teraz dla tych, wytrwałych, co do końca czytają, dodam mój kulinarny sekret:

IMG_20181026_140245.jpg

Jest to suplement diety, ale też magiczna przyprawa, poprawiająca smak. Nadaje się do większości potraw. Wzmacnia ich smak w naturalny, zdrowy sposób. Nadaje ostrości. Do żurku nadaje się idealnie. Smacznego:)

KOMENTARZE

  • grecki-bazar-ewy

    A nie lepiej zamiast suplementu diety i jarzynki dodać świeże warzywka? Polecam! :)

  • grecki-bazar-ewy

    Twój post został podbity głosem noisy - kurator @grecki-bazar-ewy.