BLOGCZEJNalpha

Jednogarnkowa fasolka zielona po grecku - #pl-kuchniakonkurs (2).

W kuchni greckiej przeważają dania jednogarnkowe. Mój mąż często powtarza że żeby zrobić polski obiad potrzebne są najczęściej 3 garnki a w Grecji wystarczy jeden ;)

Nie ukrywam że lubię jednogarnkowe greckie potrawy. Smaki cudownie mieszają się ze sobą i oczywiście jest mniej naczyń do mycia.

Podam dzisiaj przepis na przykładowe danie jednogarnkowe które raczej wszystkim powinno smakować i jest łatwe do przygotowania. Czy jest rozgrzewające? Oczywiście!

20180308_125751.jpg

Fasolka zielona po grecku może być przygotowana na 3 sposoby: sama jako dodatek do obiadu lub przystawka, jako danie obiadowe z ziemniakami lub z ziemniakami i mięsem. Najczęściej jednak gotuje się ją z samymi ziemniakami jako danie postne, własnie w zimie.

Odmiana fasolki nie ma znaczenia, każda się nadaje - może być szparagowa lub inna, świeża lub mrożona (mrożonej oczywiście nie rozmrażamy przed gotowaniem).

CAM01221.jpg

Potrzebne składniki:


  • 1 kg zielonej fasolki

  • 1 kg ziemniaków

  • 1 kg mięsa - niekoniecznie (najlepiej karczek wieprzowy)

  • około 2 łyżek przecieru pomidorowego

  • 2duże cebule

  • sól i pieprz do smaku

  • 2 -3 listki bobkowe

  • 5 kulek ziela angielskiego

  • 3-4 goździki

  • czosnek (około 4 ząbków)

  • oliwa

  • woda

  • papryka czerwona słodka w proszku - 1 łyżeczka

  • curry w proszku - 1 płaska łyżeczka

  • spora szczypta cynamonu
  • 20180308_125446.jpg


Przygotowanie:

  • Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy każdy na co najmniej 4 części.
  • Fasolkę, jeśli mamy świeżą, obieramy i myjemy. Jeśli mamy mrożoną nie należy jej rozmrażać.
  • Obraną cebulę kroimy na drobną kosteczkę.
  • W brytfance lub szerokim garnku rozgrzewamy oliwę.
  • Podsmażamy cebulę (i mięso, pokrojone jak na gulasz).
  • Gdy mięso jest już lekko rumiane dodajemy fasolkę i podsmażamy razem kilka minut (mieszając).
  • Następnie dodajemy przyprawy.

20180308_114038.jpg

  • Ziemniaki rozkładamy na górze i podlewamy wodą, tak, żeby były prawie zanurzone.
  • Zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem.

20180308_114630.jpg

  • Pod koniec dodajemy przecier pomidorowy a gdy ziemniaki są prawie miękkie zdejmujemy pokrywkę żeby odparować nadmiar wody.

20180308_123338.jpg

Sos zrobi się samoistnie. Jeśli będzie za dużo wody, należy ją odparować i ewentualnie dodać trochę oliwy. Ja zostawiam zawsze trochę więcej sosiku bo lubię w nim podziubać ziemniaki ;)

20180308_123603.jpg

Danie można wzbogacić dodając pokrojoną w talarki marchewkę, paprykę i zieleninkę.
W Grecji podaje się osobno ser feta i pieczywo a ja lubię posypać gotowe danie tartym serem.

20180308_125621.jpg

W podobny sposób gotuje się w Grecji np zielony groszek.

Smacznego!

Post zgłaszam do Konkursu Kulinarnego (2))

KOMENTARZE

  • wolontariusz

    Mam straszny sentyment do fasolowej. Pracowałem kiedyś w lesie w Bieszczadach i codziennie pierwszym ciepłym posiłkiem była pikantna fasolowa, mówili na nią gar drwala. Warunki były zimowe, nikt nie narzekał na monotonię posiłku, każdy doceniał ciepłą, smaczną strawę. Faktycznie była gotowana w jednym dużym garze.

  • kittyspawspl

    Musiałam wygooglować co tą są listki bobkowe, nie wiedziałam, że jest takie określenie dla liści laurowych :) Przepis jest pierwszorzędny, ja lubię mięso więc dodam jak będę przyrządzać :)

  • annaburska

    Co to sa listki bobkowe? Czy chodzi o liście laurowe? :) w wersji wege fajna lekka potrawa. Aaaa już widzę komentarz wyżej ze to liście laurowe :))

  • anetchen

    mmmmm uwielbiam potrawy jednogarnkowe, uwielbiam tez potrawy z patelni .... a ta fasolka az mi slinka cieknie :) trzeba bedzie wyprobowac :) wedle Twojego przepisu ......:) konkretnie chodzi mi o przyprawy ... odaje juz do wielu miesnych potraw cynamon ale do fasili z garnka jeszcze nie dodawalam ... cos czuje ze bedzie mi bardzo smakowalo ......!!!!!!

  • malina1979

    I jak tu potem uważać z jedzeniem jak to już na sam widok "ślinka leci" :)

  • rita.foodchannel

    Wczoraj miałam fasolkę na obiad, mój mąż ją uwielbia, a syn koniecznie musi mieć fetę, ale pokruszoną na górę,( bo bez fety dania nie ruszy skubany hehe )

  • sweetsandbeyond

    Świetny przepis Ewo! Jak zwykle:)

  • shogunma

    U mnie w domu rodzinnym mówiła mama liście bobkowe. Nigdy nie przywiązywałem do tego uwagi, zawsze wiedziałem o co chodzi.
    Danie super. Lubię wszelkie dania z fasolą, groszkiem i zielonym także.
    Dania jednogarnkowe mają duży plus ponieważ wszystkie potrawy przejdą smakiem.
    Pozdrawiam.