BLOGCZEJNalpha

Lukumades - małe greckie pączki na każdą okazję.

Zbliża się Tłusty Czwartek więc pomyślałam, że może ktoś skusi się na greckie pączki ;)
W Grecji też obchodzi się Tłusty Czwartek, będzie grillowanie i słodycze (pączki, faworki), czyli bardzo tłusto...

20171228_212853.jpg

Lukumades towarzyszą wszystkim uroczystościom rodzinnym i kościelnym. Są robione przez gospodynie domowe i cukiernie, to najbardziej popularny deser grecki. Na odpustach kościelnych pączki greckie są sprzedawane podobnie jak wata cukrowa, popularna również na polskich odpustach.

Robi się je z ciasta drożdżowego i smaży na głębokim oleju. W odróżnieniu od polskich pączków, są malutkie i bez nadzienia. Ale za to polewane miodem lub syropami o różnych smakach, posypywane cynamonem, tartymi orzechami, wiórkami czekolady, jak kto lubi.

26036222_1843543912602274_17656826_o.jpg

Podaję bardzo łatwy przepis na greckie lukumades, puszyste i mięciutkie pączki greckie, które mój mąż często robi w domu.

Składniki:


  • 1 kg mąki

  • 1,5 saszetki drożdży rozpuszczonych w letniej wodzie

  • około 3 szklanek wody

  • trochę soli (około pół łyżeczki)

  • olej słonecznikowy do smażenia


Wykonanie:

  1. Wyrabiamy ciasto trzepaczką do jajek (ten sposób jest chyba najwygodniejszy), dolewając stopniowo wody. Ciasto powinno być rzadkie.

  2. Odstawiamy do wyrośnięcia przykryte ściereczką w ciepłym miejscu (urośnie mocno).

  3. Rozgrzewamy mocno olej słonecznikowy w wysokim naczyniu lub we frytownicy (pączki mają pływać w oleju).

  4. Łyżką do zupy nabieramy ciasto - nie za dużo bo urosną - i kładziemy na gorący olej (żeby łyżka się nie kleiła możemy ją maczać w wodzie).

  5. Smażące się pączki obracamy, żeby zrumieniły się równomiernie.

  6. Gorące układamy w naczyniu wyłożonym papierem kuchennym (papier wchłonie nadmiar oleju).
  7. 20171228_212754.jpg


  • innym sposobem jest robienie pączków w ręce. Nabieramy ciasto w rękę i zaciskamy dłoń powoli w pięść aż nad palcami wyjdzie kulka ciasta. Zbieramy tą kulkę ciasta z dłoni łyżką i kładziemy na gorący olej.

  • gotowe pączki polewamy miodem i posypujemy cynamonem lub tartymi orzechami. Można je polać gotowym sosem czekoladowym, karmelowym, jak kto lubi. Greckie pączki je się widelczykami do ciasta, widelczykami plastikowymi lub zwykłymi wykałaczkami.

26037878_1843543922602273_1272163860_o.jpg
do smażenia lukumades na większą skalę są specjalne urządzenia

Takie małe pączki bez nadzienia są jadane również w innych państwach.

Znane są w Grecji jako lukumades, a na Cyprze jako lokmades. Po arabsku i turecku nazywają się lokma  a dla Greków pochodzenia żydowskiego to swingi i robią je na Boże Narodzenie (prawdopodobnie od germańskiego wyrazu swingle). We Włoszech podobne pączki nazywają się sfingi di San Giuseppe. W Turcji podawane są na pogrzebach i hucznych spotkaniach towarzyskich.

Smacznego!

KOMENTARZE

  • cheetah

    Hi! I am a robot. I just upvoted you! I found similar content that readers might be interested in:
    https://www.greckibazarewy.pl/lukumades-greckie-paczki

  • silverfoxx

    Każdy pączuś ma coś w sobie. Zjadłbym i greckie :)

  • whitas

    W tym roku dieta ;) po jednym kreplu na łeb będzie i starczy. Ale w tamtym roku działo się u nas w domu ;) Góra pączków była

    2017-02-23 18.17.18.jpg

  • bowess

    Lukumades przywiozłam sobie z Grecji w postaci gotowego, suchego półproduktu. Tak jak u nas są w większości sklepów spożywczych serniki na zimno w proszku, tak w Grecji zauważyłam lukumades. :)

  • anka

    Ile jajek?

  • xuanito

    Ciekawy post, nie miałem pojęcia, że w Grecji również obchodzi się Tłusty Czwartek :)

  • tapioka

    Nie lubię pączków z nadzieniem. Te były by akurat dla mnie :))

  • synchrotronics

    Fajne są również hiszpańskie churrosy, ale najczęściej wylewają je na gorący olej w kształcie spirali. Palce lizać! 😛

  • dedarknes

    Wyglądają pysznie :)

  • shogunma

    Pączki zjadłem tylko dwa. Wręcz nie podobne do mnie.
    Grilowanie i pączki no nieźle, u nas za zimno na takie rarytasy z rusztu.

  • damyrade

    Dla mnie to jest szok. Do tej pory byłem pewien, że olej słonecznikowy nie nadaje się do smażenia.