BLOGCZEJNalpha

Odnośnie tagu #pl-kuchnia słów kilka.

Jak większość z Was wie, niedawno (okazuje się że to było 23 dni temu) wyszłam z inicjatywą polskiego tagu kulinarnego. Zainteresowanie było spore, dużo komentarzy i pomysłów więc powstał #pl-kuchnia.

20171012_142312.jpg
club sandwich

Uważam, że tag rozwija się całkiem dobrze, codziennie jest kilka wpisów i widać coraz więcej nowych osób, z czego bardzo się cieszę.

W promowaniu tagu pomaga nasz pokładowy @diosbot, oprócz tego codziennie wybieram jeden wpis i wysyłam go do naszych kuratorów (a oni dalej wysyłają go do kuracji zagranicznej). Pewnie się ze mną zgodzicie że jest to wielka pomoc i promocja, zwłaszcza że #pl-kuchnia dopiero się rozkręca a kuratorzy już pomagają wpisom na tym tagu - @fervi, @lukmarcus bardzo Wam dziękuję.

Nie pisałam nic wcześniej ale obserwowałam i czytałam wszystkie pojawiające się wpisy (kilka nawet wypróbowałam), żeby wyrobić sobie jakieś zdanie i pomyśleć nad ewentualnymi sugestiami czy zmianami. Bo przecież chodzi nam o jak najlepszą jakość, prawda?

20180114_145752.jpg
grecka baklava w wersji roladki

Jeśli jakość jest dobra to i zarobki (nagrody) są lepsze, to powinno być oczywiste. Kilka osób tworzy na prawdę dobre posty kulinarne, są jednak też osoby które jeszcze szukają rozwiązań. W związku z tym napiszę parę punktów, które wydają mi się ważne.

-ZDJĘCIA-
Jedno zdjęcie to stanowczo za mało! Na pewno szukacie różnych przepisów w sieci i wiecie o co mi chodzi, ja np lubię gdy dodane są również zdjęcia pokazujące etapy przygotowania potrawy bo wtedy mogę dużo podpatrzeć (zwłaszcza gdy potrawa jest dla mnie nowa).
Zdjęcia oczywiście powinny być nasze własne lub ze stron domeny publicznej. Poza tym ładne i zachęcające bo podobno jemy oczami przecież ;)

20170629_133958.jpg
mój domowy kozi ser typu graviera

-PRZEPIS I OPIS WYKONANIA-
Przepis powinien być wiarygodny i sprawdzony przez autora. Chodzi o to, że jeśli ktoś skusi się go wypróbować to potrawa powinna się udać.
Tym samym opis wykonania powinien być zrozumiały co w sumie jest oczywiste ale jednak nie dla wszystkich.
Jeśli ktoś pisze recenzję (artykułu spożywczego, napoju, piwa lub lokalu) powinien dany produkt czy lokal odpowiednio opisać i przekonać czytelników do spróbowania lub szybkiej ucieczki ;)

-INNE TAGI DODANE DO WPISU-
Większość osób dodaje również tag #pl-artykuly, niektórzy zapominają jednak (lub nie wiedzą) że na tym tagu jest pewien regulamin. Nic strasznego ale powinniśmy się do niego stosować, czyli przykładowo wpis powinien mieć co najmniej 200 słów a nie kilka zdań.
Są osoby które używają #foodphotography, jest więc ładne zdjęcie, do tego kilka zdań i gotowe. To chyba nie tak powinno być, jeśli chcesz promować swoje zdjęcia to nie publikuj w #pl-kuchnia albo dodaj do zdjęć porządny kawałek tekstu. Można przecież dodać informacje o głównym produkcie przepisu albo skąd pochodzi dana potrawa.

20170517_144647.jpg
konfitura z czereśni - greckie "gliko tou koutaliou" oraz kawa po grecku w polskiej filiżance

-PODSUMOWANIE-
Na Steemit wpisy są wynagradzane, więc dążmy do ich jak najlepszej jakości, tych kulinarnych też, dotyczą one jedzenia bez którego żyć się nie da a zapewne większość z nas lubi jak posiłek ładnie wygląda (zwłaszcza na zdjęciu) a przy tym smakuje.
Na koniec przypomnę jeszcze, że kuratorzy zwracają uwagę na dobre wpisy, które zarazem są niedocenione czyli mają mały zarobek. W związku z tym podkreślam, że nie będę brała pod uwagę wpisów słabych jakościowo ani tych, które mają wysoki zarobek czyli same radzą sobie dobrze (np są podbite przez multikonta).
Planuję robić przegląd najciekawszych wpisów, może raz w tygodniu, co o tym myślicie?
Jeśli będzie większa ilość wpisów, stworzymy dodatkowe podtagi, pierwszym z nich na pewno będzie #pl-chleb a dalej tag dla deserów i słodyczy - @lukmarkus dziękuję za podpowiedź.

20171130_191444.jpg

Trochę się rozpisałam, busy pokazuje ponad 600 słów, dodam więc #pl-artykuly z czystym sumieniem ;)
Jeśli macie jakieś pomysły lub uwagi, piszcie w komentarzach.
Czekam na Wasze wpisy na #pl-kuchnia i pozdrawiam serdecznie,

Ewa

KOMENTARZE

  • anna.urbanska

    Świetny pomysł z tagiem, też obserwuję przepisy i dodaję swoje trzy grosze (w przenośni i dosłownie, bo mój głos akurat jest wart 0,03$ :D) dla tych, które mi się spodobały. Zastanawiałam się jednak ostatnio nad tym, czy powinnam dodawać do swoich artykułów, które często mają wiele wspólnego z jedzeniem, chociaż typowymi recenzjami ani przepisami często nie są, tag #pl-kuchnia... Co o tym myślisz? Czy tag powinien być zarezerwowany typowo dla wpisów kulinarnych, czy można poszerzyć jego znaczenie o teorię o zdrowym jedzeniu? :) Z chęcią wysłucham Waszego zdania, bo wiem jak spamowanie tagów jest uciążliwe i nie chcę w żadnym wypadku tego robić.

  • pure-atman

    Wiec sprawdziły się w praktyce moje "rady" w temacie nadania ogólnego tagu - kuchnia :) Bardzo mi się podoba, że tak pięknie się spełniasz w tej tematyce @grecki-bazar-ewy. Sam jestem w części grekiem [strona matki] i w części polakiem [strona ojca], dlatego bardzo lubię wszelkie potrawy z obu kultur [pokocham pannę co umie robić dobre tzatziki, bratu podam najlepszy schabowy, z wujem wypije mocne tsipouro, ouzo dobije się ze szwagrem, a dziadkowi zrobię takie mielone, jakich od czasów najsmaczniejszych klusek i pierogów nie jadł]. Ale jedno co mi zapadło w pamięć przy podróży do greckich korzeni to kawa frappe, która jest po prostu NAJLEPSZYM napojem na te rejony.

  • tapioka

    Ewo, bardzo dobrze, że napisałaś jak wyobrażasz sobie ten tag. To wiele ułatwia i wyjaśnia. Zgadzam się z wszystkimi Twoimi uwagami i cieszę się bardzo, że jest wspomagany.
    Chciałam zapytać czy historia kuchni, propozycje żywienia, badania nad żywieniem i opisy produktów również mogą być publikowane pod Twoim tagiem?
    Pozdrawiam :)

  • jozef230

    Jeśli miałbym dodać moje skromne zdanie to podtagi mi sie nie podobają. Wystarczy pl-kuchnia.
    Służe pomocą i bacznie obserwuje. Widze, że chyba się to wszystko normuje w polskiej społeczności. Pozdrawiam!✋

  • go-away

    Gratuluje inicjatywy ! Dzięki temu łatwiej jest znaleźć interesujące nas treści, czyli w tym wypadku amciu amciu :D Pozdrawiam !

  • xuanito

    Świetne spostrzeżenia, w zupełności się z nimi zgadzam. Cotygodniowy przegląd to byłaby fajna inicjatywa 😊

  • malina1979

    kolejna wskazówka dla takich jak ja :) - dziękuję Ci bardzo :) a ten kozi ser wygląda niesamowicie i pewnie też tak smakuje. Mniam mniam.
    Ja od pewnego czasu zająłem się wędzeniem serków typu włoskiego - szkoda, że nie mogę ich wysłać tak jak tego wpisu hehe. Pekluję w solance ( sól kuchenna) 10 % roztwór do 12 - 14 godzin. Następnie obsuszam - dosłownie panieruję w curry, lub ostrej papryce ( kombinowałem z ziołami, białym pieprzem itp. ) ale jednak curry przebiło wszystko. Wędzę ok 6 godzin w temp. do 45 st. - jak będę robił na święta zamieszczę zdjęcia . Pozdrawiam serdecznie.

  • pkocjan

    Super pomysł, pewnie i ja coś opublikuję u Ciebie ;)

  • sweetsandbeyond

    Ewo dziękuję serdecznie za rozwinięcie tematu.

    Z checia skorzystam ze wskazówek. Mogę też zasugerować podkategorie - kasza we mnie by sie spisała, może makarony, bulwy, śniadania, przekaski, menu świateczne? Myślę, że tematów nie zabraknie.

    Dzięki za chęci i pracę!

  • gradzio

    Będziemy testować przepisy - super !!!