BLOGCZEJNalpha

Wielkopostne tradycje kulinarne - Konkurs Kulinarny (4).

Wielkopostne tradycje kulinarne najczęściej kojarzą nam się z postem aczkolwiek już coraz rzadziej pościmy w tym okresie, wszystko wokół nas się zmienia i my sami także.

fast-78493_1280.jpg
(źródło: pixabay.com)

Post to umiar w jedzeniu, praktykowany wśród wielu narodów głównie z powodów religijnych. Podobnie jak odosobnienie (samotnia) post wywodzi się z Dalekiego Wschodu.

Już w starożytnym Egipcie poszczono w celach religijnych (głównie dla bogini Izydy) ale też w celach higienicznych. Od Egipcjan zwyczaj ten przejęli Grecy, Żydzi a w późniejszych czasach również Chrześcijanie i Muzułmanie.

20180327_121245.jpg
(zdjęcie własne - postne produkty w mojej kuchni: fasola, soczewica, oliwki domowej roboty i sałata z ogródka)

W starożytnej Grecji specjalna dieta obowiązywała cały naród podczas świąt (misteriów). Poszczenie było praktykowane wśród starożytnych filozofów greckich, np przez Sokratesa i Platona a dalej przez żołnierzy i zakonników.

A jak sprawa Wielkiego Postu wygląda w Grecji obecnie?

Już kiedyś pisałam że w Grecji jest Grecki Kościół Prawosławny uznany przez konstytucję za religię państwową (co jest unikalne) i należy do niego ponad 95% społeczeństwa.
Wspominam znowu o tym fakcie ponieważ ma to związek z okresami postu. Ponieważ duże święta kościelne są świętami państwowymi to w wyniku tego wiele dań postnych stało się narodowymi daniami greckimi.

20180329_011805.jpg
(zdjęcie własne gazetki sklepu sieciowego - produkty postne mają na opakowaniach literkę "N" od słowa nistisima (postne)

Wielki Post 40-dniowy zaczyna się od tzw. "Czystego Poniedziałku"a kończy się o północy w Wielką Sobotę.

Wytyczne postu określone przez kościół są powszechnie znane:

  • tylko w soboty i niedziele można spożywać oliwę i wino
  • ryby można jeść tylko 2 razy w ciągu Wielkiego Postu (25 marca i w Niedzielę Palmową)

Nie wolno spożywać produktów odzwierzęcych (mięsa, jaj, mleka i jego przetworów) ani ryb, oliwy, wina i alkoholu.

20180327_143745.jpg
(zdjęcie własne: postny posiłek z fasoli która moczyła się na zdjęciu powyżej)

Więc co można?

  • warzywa, rośliny dziko rosnące (tzw chorta), owoce ( w tym oliwki), soki owocowe
  • kawa, herbata, rumianek, szałwia i inne napary ziołowe
  • zboża, produkty zbożowe i tachini (pasta sezamowa)
  • fasole i inne ziarna (bez oliwy)
  • orzechy i pestki
  • owoce morza i kawior

I już teraz wiadomo dlaczego słodycze greckie, podobnie jak słodycze z krajów Wschodu są bardzo słodkie i często polewane syropem - żeby nabrać energii! I nie zdziwcie się jeśli zobaczycie Greka który je chałwę z chlebem...

20180329_011732.jpg
(zdjęcie własne greckiej gazetki sieciowego supermarketu Lidl: artykuły postne)

I co o tym myślicie?
Dla mnie to jest ciężki okres bo owoców morza nie lubię i chyba już tak zostanie... oliwek też nie jem ;)
Wiadomo że w ostatnich czasach podchodzi się łagodniej do Wielkiego Postu, jak wszędzie na świecie. Wiele osób przechodzi na wegetarianizm więc okres postu jest dla nich zbędny. Wszystko wokół nas się zmienia, zmieniamy się również my i nasze przyzwyczajenia oraz wybory.

20171217_121531.jpg
(zdjęcie własne: nasze oliwki domowej roboty)

U mnie w domu jest polsko-grecko również w kuchni. Wypracowaliśmy z mężem nasze przyzwyczajenia kulinarne i bardzo rzadko gotuję na tzw "dwa gary". Dość rzadko jemy mięso i często gotujemy wegetariańsko dlatego też nie przestrzegamy wszystkich zasad greckiego Wielkiego Postu.

Korzystałam z informacji zawartych na stronie Νηστεία

KOMENTARZE

  • vanessazune2

    I also like Holy Week with regard to food because I like to eat beans. good post

  • foodini

    Przeczytałem z przyjemnością. :)
    Uwielbiam klimat i kuchnię Grecji, więc ode mnie follow i czekam na więcej tekstów. ;)

  • zdrowie

    Bardzo ciekawe informacje, szczególnie to oznaczanie produktów postnych w sklepach. Nie miałam pojęcia, że tak wygląda dieta postna w Grecji, jest bardzo zdrowa! Podoba mi się, szkoda mi tylko tej oliwy :) za to tahini i te wschodnie słodycze uwielbiam!

  • pkocjan

    Super się czytało :) i można zawsze się dowiedzieć czegoś nowego. Ciężki ten post tam macie.

  • sweetsandbeyond

    Świetny artykuł! Cieszę się, że znalazłaś czas by opisać Twe (nowe) tradycje.

    Ja dzisiaj też rozmyślałam o tym jak moje polskie się pozmieniały i zubożały. Nie miałam jednak dosyć czasu by stworzyć post.

    Zreszta święta w tym roku, mam wrażenie, nadeszły tak nagle, że nawet nie miałam czasu by do nich się przygotować. Mazurka mam nadzieję jutro upiec:)

    Także post świateczny w przyszłym roku.

    Wesołych Świat!

  • shogunma

    Nasze dzieci będą powoli zapominać o tradycjach, widzę to po swoich.
    Nowe pokolenia i nowe zapatrywania, wszystko na łatwiznę idzie.
    Pozdrawiam.
    Przerwa w moim pichceniu. Kuchnia zajęta przez kobiety.

  • gradzio

    Bardzo ciekawy post i fajne tradycje !!!