BLOGCZEJNalpha

Czy Litwini jedzą ser z jabłkowego mleka?

![IMG_9547.JPG](https://steemitimages.com/DQmQxcaRUSRm36JKzw1BApSPEyYh1CWFdqYHZTe7aGgYXeG/IMG_9547.JPG) W grudniu byłem z @foggymeadow w Wilnie. Poszliśmy do sklepu. Przeglądamy produkty mleczne. Nagle patrzę: <i>obuolių sūris</i>. Nie znam zbyt dobrze litewskiego, ale to akurat potrafiłem sobie przetłumaczyć. Ser jabłkowy...? Z ciekawości kupiłem. ![IMG_9540.JPG](https://steemitimages.com/DQmerCiBVgjcWhFqyGRbgzM8jS7pANqTYbz4SFxBioJiohm/IMG_9540.JPG) ![IMG_9561.JPG](https://steemitimages.com/DQmensommwcVyoud1bmJXMC6GbwBd6akcUM7odRoeC1dqBb/IMG_9561.JPG) No i <i>oszukali mnie banda złodziei litewskich decydentów</i>. Bo z serem to nie ma wiele wspólnego. Skład: cukier, przecier jabłkowy, kawałki jabłek. I tyle. Ponoć znane to jest na Litwie od dawna. A serem nazywa się tylko dlatego, że używa się tych samych form. Czyli równie dobrze mogłaby to być "parówka jabłkowa"... gdyby tylko miało to inny kształt. ![IMG_9544.JPG](https://steemitimages.com/DQmWbEPXmeWiwZZHy929q9wdM3ucn1cTvyyZukZ1nseZ5qf/IMG_9544.JPG) Od grudnia leżało to w mojej lodówce. A z etykiety wynika, że jeszcze długo leżeć mogło. Data ważności: 3.11.2018. Chyba największa zaleta tego "sera". No bo jeśli mam być szczery to nie jest to żaden rarytas. Dziś sobie spróbowałem. Ot, w smaku trochę przypomina nadzienie niektórych cukierków. Może gdyby było z cynamonem (ponoć czasem się go dodaje), to smakowałoby lepiej. Mój <i>egzemplarz</i> jednak cynamonu nie zawiera. 4/10. ![IMG_9548.JPG](https://steemitimages.com/DQmPsWcSrbyWhGVFedXmDnuMMVq1ebEnBcGeky7kf1QbsSC/IMG_9548.JPG) Zapomniałbym dodać, że jest jeszcze jedna zaleta. Ma to sporą wartość energetyczną. 100 gram to 323 Kcal. Także jak ktoś nie ma pieniędzy to może sobie to jeść będąc na Litwie (albo na <i>Szkieletczyźnie</i>, bo tam też to ponoć jedzą). Można też kupić jako prezent dla znajomych, których się niezbyt lubi...

KOMENTARZE

  • testoviron

    Polaków nie stać na takie rarytasy

  • jozef230

    U nas cukier tańszy😂

  • mmmmkkkk311

    Trzeba było poczekać aż spleśnieje, nie skosztowałbyś ale problemu z nazwą by nie było

  • mastek

    Wygląda to na smakołyk dla ubogich :D

  • krabes

    Przecier jabłkowy z cukrem i jabłkami... trzeba zapamiętać przepis. Chętnie bym skosztował.

  • grafzero

    Byłem, jadłem - ciekawostka. Za drugim razem smakuje nieco lepiej :D

  • matajza123

    Jestem litwinem. W tłumaczeniu nazywa się to "ser jabłkowy" ponieważ jest w większości zrobiony z przetworu z jabłek, a wyglądem przypomina ser.