BLOGCZEJNalpha

FotoJadłlo #18 Aromatyczny pstrąg z rozmarynem.🐟

pppp.jpeg

PSTRĄG skoro tęczowy to niech będzie kolorowy a szczególnie łatwy do przyrządzenia smaczny i zdrowy. 🐟
Jest to kolejna ryba która gości w mojej kuchni dosyć często można ją spożywać z ziemniakami i świeżym koprem, ryżem lub delektować się wyłącznie nią samą.Ja osobiście uwielbiam zestaw z frytkami przy kuflu dobrego piwa.

PRZYGOTÓWKA :

  • 2 pstrągi tęczowe

  • 1 duży pomidor

  • masło

  • 1 cytryna

  • 4 duże ząbki czosnku

  • świeży rozmaryn

  • świeża nać z pietruszki

  • oliwa z oliwy

PRZYPRAWY:

  • sól

  • pieprz

  • pieprz cytrynowy

  • pieprz ziołowy

1.Na początek opłukujemy ryby w zimnej wodzie ja dodatkowo pozbywam się łusek delikatnie skrobiąc je nożykiem w przypadku pstrąga jest to bardzo łatwa czynność która zajmuje niewiele czasu,myślę że dzięki temu z łatwością robi się nacięcia które zastosujemy w następnym kroku.Najpierw jednak jeszcze przygotujmy pomidory i cytrynę pocięte w cienkie krążki ząbki czosnku w małe plasterki a do tego zetnijmy kilka gałązek naci i rozmarynu.

IMG_20181002_143853.jpg

2.Czas na nacięcia robimy ich kilka dość głęboko pod lekkim kątem lecz tak aby nie przeciąć ich na wylot.Następnie w miejsca nacięć i i do wewnątrz ryby nakładamy trochę masła mniej więcej jak na poniższych zdjęciach.

IMG_20181002_142729.jpg

IMG_20181002_142735.jpg

IMG_20181002_142928.jpg

3.Następną czynnością będzie nafaszerowanie naszych ryb cytryną ,czosnkiem pomidorami i ziołami.Do brzucha ryby ładujemy plastry cytryny i pomidora na przemian plus gałązkę rozmarynu , natomiast w każde nacięcie ładujmy czosnek i nać po czym przyprawiamy ryby.

IMG_20181002_145234.jpg

4.Czas na piekarnik rozgrzewamy go do 180 stopni i wkładamy ryby do naczynia lub na blachę nie przykrywając ich.Polewamy także je z wierzchu oliwą z oliwy aby skórka ładnie się spiekła a nie spaliła. Pieczemy ok 25-30 minut.

IMG_20181002_150340.jpg

5.Tak powinna wyglądać nasza ryba po upieczeniu.Mięsko powinno z łatwością się odrywać od skóry i ości ,a przy tym być aromatyczna i bardzo smaczna. :)

IMG_20181002_154528.jpg

IMG_20181002_154516.jpg

KOMENTARZE

  • grecki-bazar-ewy

    https://steemit.com/polish/@kurator-polski/tygodnik-kuratorski-31
    :)