BLOGCZEJNalpha

PIKANTNA ZUPA GULASZOWA Z WOŁOWINĄ.

Coś mnie dzisiaj tknęło na smak kuchni Węgierskiej.

Mianowicie wracając z pracy myślałem intensywnie co bym mógł dzisiaj upichcić.

Tak! Zupa pomyślałem.Tylko jaka?Chce mi się pikantnie chce mi się na słodko sam nie wiem...

No tak mam swoją taką jedną ulubioną pomyślałem.Gulaszowa to będzie to na co mam smak po tym wyczerpującym wtorkowym dniu.Jest pyszna i prosta w przygotowaniu.

IMG_20180515_175959.jpg

IMG_20180515_180818.jpg

SKŁAD:

  • porcja rosołowa wołowa ok. 0,5 kg
  • mięso wołowe na gulasz ok. 500-700 g
  • 2 duże papryki
  • 2 papryczki chilli
  • 2 czerwone cebule
  • 3 pomidory
  • pieczarki ok. 800 g
  • 5-6 ząbków czosnku
  • 3-4 ziemniaki
  • natka pietruszki

PRZYPRAWY:

  • sól
  • pieprz ziarnisty
  • liść laurowy
  • kostka warzywna x 2
  • słodka papryka 2-3 łyżki
  • łyżka tymianku
  • przecier pomidorowy lub koncentrat
  • oliwa z oliwy

Na początek wlewamy do garnka 2 l wody zanurzając w niej naszą porcję wołową i gotujemy ją na średnim ogniu.Dodajemy 2 kostki warzywne i robimy sam wywar mięsny.

IMG_20180515_180625.jpg

W między czasie na patelni podsmażamy kawałki wołowiny ok.15 min.Po tym czasie zaczynamy dodawać do mięsa wcześniej posiekane warzywa cebulę ,pieczarki i paprykę pokrojoną najlepiej na wąskie paski.Przyprawiamy wszystko solą dorzucamy posiekany drobno czosnek (3 ząbki) i podduszamy całość ok.kolejne 15 min.

IMG_20180515_180620.jpg

IMG_20180515_182230.jpg

IMG_20180515_184831.jpg

Kiedy poddusimy mięso z warzywami całą zawartość patelni dodajemy do naszego bulionu z porcją wołową.Następnie wrzucamy ziemniaki pokrojone w kostkę dorzucamy liść laurowy papryczkę chilli 2 łyżki słodkiej papryki kilka ziaren pieprzu 1 łyżkę tymianku 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego jak i same pomidory także pocięte w kostkę.Na sam koniec dorzucamy pozostałe ząbki czosnku skrojone na pół 2 lub 3 posypując powierzchownie zupę natką pietruszki.Czekamy aż ziemniaki zmiękną ok.30 minut i nasza zupa jest gotowa do spożycia.

IMG_20180515_185235.jpg

*Jak wiadomo zupa gulaszowa powszechnie robiona jest na mięsie wieprzowym.Jeśli ktoś nie konsumował to naprawdę polecam przyrządzić ją z wołowiną chociażby z tego powodu że jest bardziej dietetyczna wartościowsza w witaminy z grupy B i smaczniejsza w tym wydaniu.Oddaje słodkawy smak który świetnie się komponuje z całą pikantnością tego Węgierskiego wywaru.*POZDRAWIAM! :)

IMG_20180515_195305.jpg

KOMENTARZE

  • leewilliamson

    @therealwolf 's created platform smartsteem scammed my post this morning (mothersday) that was supposed to be for an Abused Childrens Charity. Dude literally stole from abused children that don't have mothers ... on mothersday.

    https://steemit.com/steemit/@prometheusrisen/beware-of-smartsteem-scam

  • sweetsandbeyond

    Tutaj też pięknie i apetycznie! Będzie problem z wyborem najlepszej zupy;)

  • zdrowie

    Witaj, przepis fajny, ale proszę, żebys usunął tag pl-wege.

  • grecki-bazar-ewy

    No, no, no... pyszności :)

    Bardzo się cieszę że dołączyłeś do naszego Konkursu Kulinarnego, witaj na #pl-kuchniakonkurs.
    Powodzenia w głosowaniu!

  • happybea

    Wyglada smacznie, ciekawy przepis. Pozdrawiam

  • grecki-bazar-ewy

    https://steemit.com/polish/@kurator-polski/tygodnik-kuratorski-14 :)