BLOGCZEJNalpha

Ciasto z musem malinowym - przepis krok po kroku

Ciasto z musem malinowym to sezonowy wypiek, który na pewno w tym roku będzie gościł u nas na stole.
W przyszłym pewnie też...

ps. Przepis nie wymaga pieczenia.

http://kuchniawedwoje.pl/wp-content/uploads/2018/06/429-Ciasto-z-musem-malinowym-bez-pieczenia-KuchniaWeDwoje_PL-1.jpg

Czas wykonania: 2 h (+ 8-12 h oczekiwania)
Ilość porcji: 16 kawałków (forma 21 cm x 21 cm)

Składniki:
Spód:
150 g herbatników
75 g masła

Mus:
200 g malin
1 galaretka malinowa (75g)
350 g serka mascarpone
320 ml śmietanki kremówki 30-36%
40 g cukru pudru

Galaretka z owocami:
1 galaretka malinowa
2 garście malin

Krok po kroku przepis na ciasto z musem malinowym:

  1. Rozpuścić galaretkę w 400 ml wody
    http://kuchniawedwoje.pl/wp-content/uploads/2018/06/1.-Rozpuścić-galaretkę-w-400-ml-wody.jpg

  2. Rozpuścić masło
    http://kuchniawedwoje.pl/wp-content/uploads/2018/06/2.-Rozpuścić-masło.jpg

  3. Zmielić herbatniki
    http://kuchniawedwoje.pl/wp-content/uploads/2018/06/3.-Zmielić-herbatniki.jpg

  4. Wymieszać herbatniki z masłem
    http://kuchniawedwoje.pl/wp-content/uploads/2018/06/4.-Wymieszać-herbatniki-z-masłem.jpg

  5. Kruszonkę przesypać na formę i lekko ugnieść
    http://kuchniawedwoje.pl/wp-content/uploads/2018/06/5.-Kruszonkę-przesypać-na-formę-i-lekko-ugnieść.jpg

  6. Rozpuścić galaretkę w 200 ml wody
    http://kuchniawedwoje.pl/wp-content/uploads/2018/06/6.-Rozpuścić-galaretkę-w-200-ml-wody.jpg

  7. Zmiksować serek mascarpone z cukrem pudrem
    http://kuchniawedwoje.pl/wp-content/uploads/2018/06/7.-Zmiksować-serek-mascarpone-z-cukrem-pudrem.jpg

  8. Zmiksować maliny
    http://kuchniawedwoje.pl/wp-content/uploads/2018/06/8.-Zmiksować-maliny.jpg

  9. Do malin dodać 200 ml chłodnej galaretki
    http://kuchniawedwoje.pl/wp-content/uploads/2018/06/9.-Do-malin-dodać-200-ml-chłodnej-galaretki.jpg

  10. Przelać mus do serka mascarpone
    http://kuchniawedwoje.pl/wp-content/uploads/2018/06/10.-Przelać-mus-do-serka-mascarpone.jpg

  11. Całość zmiksować
    http://kuchniawedwoje.pl/wp-content/uploads/2018/06/11.-Całość-zmiksować.jpg

  12. Ubić śmietanę kremówkę na sztywno
    http://kuchniawedwoje.pl/wp-content/uploads/2018/06/12.-Ubić-śmietanę-kremówkę-na-sztywno.jpg

  13. Do masy dodać śmietanę i całość delikatnie wymieszać
    http://kuchniawedwoje.pl/wp-content/uploads/2018/06/13.-Do-masy-dodać-śmietanę-i-całość-delikatnie-wymieszać.jpg

  14. Przelać masę na kruchy spód
    http://kuchniawedwoje.pl/wp-content/uploads/2018/06/14.-Przelać-masę-na-kruchy-spód.jpg

  15. Na wierzch ciasta wyłożyć maliny
    http://kuchniawedwoje.pl/wp-content/uploads/2018/06/15.-Na-wierzch-ciasta-wyłożyć-maliny.jpg

  16. Całość zalać galaretką
    http://kuchniawedwoje.pl/wp-content/uploads/2018/06/16.-Całość-zalać-galaretką.jpg

Przygotowanie ciasta z musem malinowym:


Rozpuścić pierwszą galaretkę malinową w 400 ml gorącej wody (będzie ona potrzebna na końcu na wierzch ciasta). Wystudzić przez godzinę, następnie schować na następną godzinę do lodówki, aby lekko stężała.

Spód:
Rozpuścić masło. Pozostawić, aby trochę wystygło.

Zmiksować herbatniki na piach. Do herbatników dodać masło i dokładnie wymieszać.

Spód formy wysmarować masłem (jeśli jest to forma ceramiczna, tak jak w moim przypadku) lub wyłożyć folią aluminiową, jeśli używacie tradycyjnej blaszki.

Ciasteczkową kruszonkę wysypać na dno formy, wyrównać i delikatnie ugnieść. Wstawić do lodówki na 30 minut.

Mus:

Drugą galaretkę rozpuścić w 200 ml wody. Lekko przestudzić.

Serek maskarpone zmiksować z cukrem pudrem.

Maliny zmiksować (jeśli chcesz, aby mus był gładki należy zmiksowane maliny przecisnąć przez sitko, ja tę czynność pominęłam). Do malin dodać rozpuszczoną galaretkę i ponownie zmiksować.

Masę malinową dodać do serka mascarpone i dokładnie połączyć za pomocą miksera.

Dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywno i dodać do masy malinowej. Delikatnie połączyć całość za pomocą łyżki.

Mus przelać do formy i równo rozsmarować. Na wierzch ułożyć maliny i schłodzić.

Gdy galaretka lekko stężeje (ale nadal pozostanie wodnista) należy przelać ją na nasze ciasto. Ciasto należy schłodzić w lodówce przez 8 – 12 godzin (pozostawić na noc).

Smacznego,
Sylwia i Krzychu

Blog: http://kuchniawedwoje.pl/
Facebook: https://www.facebook.com/KuchniaWeDwoje
Instagram: https://www.instagram.com/kuchniawedwoje.pl/
Pinterest: https://www.pinterest.nz/KuchniaWeDwoje/boards/

KOMENTARZE

  • sweetsandbeyond

    Wspaniale! Wspaniale i pysznie! Mam ochotę na całe:) Wydaje się takie kremowe i lekkie🙂