BLOGCZEJNalpha

Cukinia a'la ananas - przepis krok po kroku

Lubicie ananasy z puszki? – to zasmakuje Wam także cukinia a’la ananas z nutką pomarańczy. A samo przygotowanie tego przetworu jest dziecinnie łatwe.

http://kuchniawedwoje.pl/wp-content/uploads/2018/08/442-Cukinia-ala-ananas-z-nutką-pomarańczy-2.jpg

Czas wykonania: 1h
Ilość porcji: 12 słoików po 250 ml

Składniki:
4 kg cukinii (3,3 kg po obraniu)
1,3 kg cukru
2 cytryny
1 l wody
Olejek pomarańczowy

Krok po kroku przepis na cukinię a'la ananas:

  1. Obrać cukinię
    http://kuchniawedwoje.pl/wp-content/uploads/2018/08/1.-Obra%C4%87-cukini%C4%99-3.jpg

  2. Wydrążyć gniazda nasienne za pomocą łyżki
    http://kuchniawedwoje.pl/wp-content/uploads/2018/08/2.-Wydr%C4%85%C5%BCy%C4%87-gniazda-nasienne-za-pomoc%C4%85-%C5%82y%C5%BCki-2.jpg

  3. Pokroić cukinię w kostkę
    http://kuchniawedwoje.pl/wp-content/uploads/2018/08/3.-Pokroi%C4%87-cukini%C4%99-w-kostk%C4%99.jpg

  4. Przygotować syrop - wlać 1 litr wody
    http://kuchniawedwoje.pl/wp-content/uploads/2018/08/4.-Przygotowa%C4%87-syrop-wla%C4%87-1-litr-wody.jpg

  5. Dodać 1,3 kg cukru
    http://kuchniawedwoje.pl/wp-content/uploads/2018/08/5.-Doda%C4%87-13-kg-cukru.jpg

  6. Sparzyć 2 cytryny wrzątkiem
    http://kuchniawedwoje.pl/wp-content/uploads/2018/08/6.-Sparzy%C4%87-2-cytryny-wrz%C4%85tkiem.jpg

  7. Zetrzeć skórkę z cytryn
    http://kuchniawedwoje.pl/wp-content/uploads/2018/08/7.-Zetrze%C4%87-sk%C3%B3rk%C4%99-z-cytryn.jpg

  8. Dodać skórkę z cytryn do syropu
    http://kuchniawedwoje.pl/wp-content/uploads/2018/08/8.-Doda%C4%87-sk%C3%B3rk%C4%99-z-cytryn-do-syropu.jpg

  9. Wycisnąć do syropu sok z dwóch cytryn
    http://kuchniawedwoje.pl/wp-content/uploads/2018/08/9.-Wycisn%C4%85%C4%87-do-syropu-sok-z-dw%C3%B3ch-cytryn.jpg

  10. Wsypać do gotującego się syropu pokrojoną w kostkę cukinie
    http://kuchniawedwoje.pl/wp-content/uploads/2018/08/10.-Wsypa%C4%87-do-gotuj%C4%85cego-si%C4%99-syropu-pokrojon%C4%85-w-kostk%C4%99-cukinie.jpg

  11. Gotować warzywo przez 20 minut (do czasu zmięknięcia)
    http://kuchniawedwoje.pl/wp-content/uploads/2018/08/11.-Gotowa%C4%87-warzywo-przez-20-minut-do-czasu-zmi%C4%99kni%C4%99cia.jpg

  12. Dolać olejek pomarańczowy i wymieszać
    http://kuchniawedwoje.pl/wp-content/uploads/2018/08/12.-Dola%C4%87-olejek-pomara%C5%84czowy-i-wymiesza%C4%87.jpg

  13. Przełożyć cukinię do słoików
    http://kuchniawedwoje.pl/wp-content/uploads/2018/08/13.-Prze%C5%82o%C5%BCy%C4%87-cukini%C4%99-do-s%C5%82oik%C3%B3w.jpg

  14. Słoiki szczelnie zakręcić i pozostawić na blacie do wystygnięcia
    http://kuchniawedwoje.pl/wp-content/uploads/2018/08/14.-S%C5%82oiki-szczelnie-zakr%C4%99ci%C4%87-i-pozostawi%C4%87-na-blacie-do-wystygni%C4%99cia.jpg

Przygotowanie cukinii a'la ananas:


Słoiki umyć i wyparzyć w piekarniku (10 minut w temperaturze 180 stopni).

Cukinię obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w kostkę 2 centymetrową. Cytryny sparzyć i zetrzeć z nich skórkę.

Wodę zagotować z cukrem i dodać do niej: skórkę i sok z cytryno oraz pokrojoną w kostkę cukinie. Całość gotować przez około 20 minut (aby cukinia stała się miękka, ale się nie rozgotowała). Na koniec dodać olejek pomarańczowy i chwilkę pogotować.

Gorącą cukinię przełożyć do słoików i szczelnie zakręcić. Można dodatkowo pasteryzować słoiki przez 7 minut od czasu zagotowania się wody.

Smacznego,
Krzychu

Steemit: https://steemit.com/@kuchniawedwoje/
Blog: http://kuchniawedwoje.pl/
Facebook: https://www.facebook.com/KuchniaWeDwoje
Instagram: https://www.instagram.com/kuchniawedwoje.pl/
Pinterest: https://www.pinterest.nz/KuchniaWeDwoje/boards/

KOMENTARZE