BLOGCZEJNalpha

Cukinia w zalewie curry - przepis krok po kroku

Cukinia curry to moim zdaniem idealny dodatek do sałatki greckiej czy niedzielnego obiadu.

http://kuchniawedwoje.pl/wp-content/uploads/2018/08/440-Cukinia-w-zalewie-curry-KuchniaWeDwoje_pl-1.jpg

Czas wykonania: 1 h
Ilość porcji: 19 słoików 0,25 l

Składniki:

  • 2,8 kg cukinii (2,5 kg po wydrążeniu gniazd nasiennych)

Zalewa:

  • 2,5 litry wody
  • 2 szklanki (460 g) cukru
  • 2 szklanki (0,5 l) octu 10%
  • 3 łyżki (15 g) curry
  • 2 łyżki kremu z gorczycy (lub innej musztardy)
  • 1 łyżka kurkumy
  • 1 łyżka pieprzu
  • 1 łyżka gorczycy żółtej
  • 4 liście laurowe
  • 3 ząbki czosnku

Krok po kroku przepis na cukinię curry:

  1. Przygotuj zalewę – wlej do dużego garnka 2,5 l wody
    http://kuchniawedwoje.pl/wp-content/uploads/2018/08/1.-Przygotuj-zalew%C4%99-%E2%80%93-wlej-do-du%C5%BCego-garnka-25-l-wody.jpg

  2. Dodaj 2 szklanki cukru
    http://kuchniawedwoje.pl/wp-content/uploads/2018/08/2.-Dodaj-2-szklanki-cukru.jpg

  3. Wlej 2 szklanki octu
    http://kuchniawedwoje.pl/wp-content/uploads/2018/08/3.-Wlej-2-szklanki-octu.jpg

  4. Dodaj 3 łyżki przyprawy curry (15 g)
    http://kuchniawedwoje.pl/wp-content/uploads/2018/08/4.-Dodaj-3-%C5%82y%C5%BCki-przyprawy-curry-15-g.jpg

  5. Dodaj 2 łyżki musztardy lub kremu z gorczycy
    http://kuchniawedwoje.pl/wp-content/uploads/2018/08/5.-Dodaj-2-%C5%82y%C5%BCki-musztardy-lub-kremu-z-gorczycy.jpg

  6. Dodaj łyżeczkę pieprzu
    http://kuchniawedwoje.pl/wp-content/uploads/2018/08/6.-Dodaj-%C5%82y%C5%BCeczk%C4%99-pieprzu.jpg

  7. Dodaj łyżkę kurkumy
    http://kuchniawedwoje.pl/wp-content/uploads/2018/08/7.-Dodaj-%C5%82y%C5%BCk%C4%99-kurkumy.jpg

  8. Dodaj łyżkę gorczycy żółtej
    http://kuchniawedwoje.pl/wp-content/uploads/2018/08/8.-Dodaj-%C5%82y%C5%BCk%C4%99-gorczycy-%C5%BC%C3%B3%C5%82tej.jpg

  9. Dodaj 4 liście laurowe
    http://kuchniawedwoje.pl/wp-content/uploads/2018/08/9.-Dodaj-4-li%C5%9Bcie-laurowe.jpg

  10. Obierz 3 ząbki czosnku
    http://kuchniawedwoje.pl/wp-content/uploads/2018/08/10.-Obierz-3-z%C4%85bki-czosnku.jpg

  11. Przeciśnij przez praskę czosnek do zalewy
    http://kuchniawedwoje.pl/wp-content/uploads/2018/08/11.-Przeci%C5%9Bnij-przez-prask%C4%99-czosnek-do-zalewy.jpg

  12. Zalewę zagotuj od czasu do czasu mieszając
    http://kuchniawedwoje.pl/wp-content/uploads/2018/08/12.-Zalew%C4%99-zagotuj-od-czasu-do-czasu-mieszaj%C4%85c.jpg

  13. Dokładnie umyj cukinię
    http://kuchniawedwoje.pl/wp-content/uploads/2018/08/13.-Dok%C5%82adnie-umyj-cukini%C4%99.jpg

  14. Pokrój cukinię na 1 centymetrowe plastry (możesz wcześniej wydrążyć gniazda nasienne)
    http://kuchniawedwoje.pl/wp-content/uploads/2018/08/14.-Pokr%C3%B3j-cukini%C4%99-na-1-centymetrowe-plastry-mo%C5%BCesz-wcze%C5%9Bniej-wydr%C4%85%C5%BCy%C4%87-gniazda-nasienne.jpg

  15. Upakuj plastry ciasno w słoikach
    http://kuchniawedwoje.pl/wp-content/uploads/2018/08/15.-Upakuj-plastry-ciasno-w-s%C5%82oikach.jpg

  16. Zalej cukinię zalewą
    http://kuchniawedwoje.pl/wp-content/uploads/2018/08/16.-Zalej-cukini%C4%99-zalew%C4%85.jpg

  17. Szczelnie zakręć słoje
    http://kuchniawedwoje.pl/wp-content/uploads/2018/08/17.-Szczelnie-zakr%C4%99%C4%87-s%C5%82oje.jpg

  18. Pasteryzuj 20 minut od momentu zagotowania się wody
    http://kuchniawedwoje.pl/wp-content/uploads/2018/08/18.-Pasteryzuj-20-minut-od-momentu-zagotowania-si%C4%99-wody.jpg

Przygotowanie cukinii curry:


Przygotuj zalewę: wymieszaj wszystkie składniki i zagotuj.

Wydrążyć gniazda nasienne za pomocą łyżki i pokroić cukinię w 1 centymetrowe plastry. Warzywao upakuj ciasno w słoikach. Słoiki zalać zalewą i szczelnie zakręcić.

Pasteryzować 20 minut od momentu zagotowania wody w wyłożonym papierem garnku.

Smacznego,
Sylwia i Krzychu
Blog: http://kuchniawedwoje.pl/
Facebook: https://www.facebook.com/KuchniaWeDwoje
Instagram: https://www.instagram.com/kuchniawedwoje.pl/
Pinterest: https://www.pinterest.nz/KuchniaWeDwoje/boards/

Zainteresowanych kolejnymi przepisami to zachęcam do śledzenia naszego kanału https://steemit.com/@kuchniawedwoje/ oraz do pozostawienia komentarza poniżej.

Jeżeli zdarzyło Ci się przełknąć slinę patrząc na zdjęcia powyżej to znaczy, że robimy dobrą robotę i możesz poinformować Nas o tym przyciskiem UpVote.

Chesz podzielić się tym przepisem z innymi - kliknij restreem.

KOMENTARZE

  • yogamargo

    wypróbuję ;)

  • grecki-bazar-ewy

    Przepis bardzo fajny :)
    Jednak w oryginalnej sałatce greckiej nie ma cukinii, zwłaszcza w zalewie i to z curry :P

    Oczywiście nie mam nic przeciwko zmianom przepisów, zwłaszcza jeśli efekt końcowy jest równie smaczny jak oryginał albo jeszcze lepszy :)

  • pl-kuchnia

    https://steemit.com/polish/@kurator-polski/tygodnik-kuratorski-28
    :)