BLOGCZEJNalpha

Pomarańczówka z miodem - przepis krok po kroku

Nalewkę z pomarańczy popularnie zwaną pomarańczówką możemy przygotować przez cały rok jednak ta przygotowana w najbliższym czasie będzie gotowa na Boże Narodzenie. Pomarańcze i mandarynki pachną w naszej rodzinie świętami, a ta nalewka wyróżnia się intensywnym aromatem skórki. http://kuchniawedwoje.pl/wp-content/uploads/2017/12/370-Nalewka-pomaranczowa-z-miodem-KuchniaWeDwoje_PL-2.jpg **Czas wykonania:** 60 min (+ 4 tygodnie oczekiwania) **Ilość porcji:** 1 litr **Moc:** 20 %(na wódce) / 35% (na spirytusie nalewkowym) ## Składniki: * 2 duże pomarańcze (około 600 g) * 0,5 l wódki 40% / lub 0,5 spirtyusu nalewkowego 70% * 25 g (5 łyżeczek) cukru * 25 g (5 łyżeczek) miodu ## Przygotowanie nalewki z pomaranczy z miodem krok po kroku: 1. Wyszorować owoce http://kuchniawedwoje.pl/wp-content/uploads/2017/12/1.-Wyszorować-owoce.jpg 2. Sparzyć skórkę pomarańczy http://kuchniawedwoje.pl/wp-content/uploads/2017/12/2.-Spażyć-skórkę-pomarańczy.jpg 3. Osuszyć cytrusy http://kuchniawedwoje.pl/wp-content/uploads/2017/12/3.-Osuszyć-cytrusy.jpg 4. Obrać drobno skórkę http://kuchniawedwoje.pl/wp-content/uploads/2017/12/4.-Obrać-drobno-skórkę.jpg 5. Przełożyć skórkę do słoja http://kuchniawedwoje.pl/wp-content/uploads/2017/12/5.-Przełożyć-skórkę-do-słoja.jpg 6. Dodać 5 łyżeczek miodu http://kuchniawedwoje.pl/wp-content/uploads/2017/12/6.-Dodać-5-łyżeczek-miodu.jpg 7. Dodać 5 łyżeczek cukru http://kuchniawedwoje.pl/wp-content/uploads/2017/12/7.-Dodać-5-łyżeczek-cukru.jpg 8. Dodać sok z 2 pomarańczy http://kuchniawedwoje.pl/wp-content/uploads/2017/12/8.-Dodać-sok-z-2-pomarańczy.jpg 9. Całość zalać 0,5 l wódki 40% (można też 70% spirytusem nalewkowym jeżeli preferujecie mocne trunki) http://kuchniawedwoje.pl/wp-content/uploads/2017/12/9.-Całość-zalać-05-l-wódki-40.jpg 10. Szczelnie zakręcić słoik i odstawić na 2 tygodnie (nie więcej bo skórka ma dużo goryczki) http://kuchniawedwoje.pl/wp-content/uploads/2017/12/10.-Szczelnei-zakręcic-słoik-i-odstawić-na-2-tygodnie.jpg 11. Odcedzić skórkę za pomocą durszlaka http://kuchniawedwoje.pl/wp-content/uploads/2017/12/11.-Odcedzić-skórkę-za-pomocą-durszlaka.jpg 12. Test smaku http://kuchniawedwoje.pl/wp-content/uploads/2017/12/12.-Test-smaku.jpg 13. Dosłodzić 2 łyżeczkami miodu w razie potrzeby - w zależności od preferencji smakowych http://kuchniawedwoje.pl/wp-content/uploads/2017/12/13.-Dosłodzić-2-łyżeczkami-miodu-w-razie-potrzeby.jpg 14. Miód dokładnie wymieszać http://kuchniawedwoje.pl/wp-content/uploads/2017/12/14.-Miód-dokładnie-wymieszać.jpg 15. Zakręcić szczelnie słoik i odstawić na kilka dni celem uzyskania klarowności http://kuchniawedwoje.pl/wp-content/uploads/2017/12/15.-Zakręcić-szczelnie-słoik-i-odstawić-na-kilka-dni-celem-uzyskania-klarowności.jpg 16. Dokładnie umyć butelkę http://kuchniawedwoje.pl/wp-content/uploads/2017/12/16.-Dokładnie-umyć-butelkę.jpg 17. Butelkowanie. Tak przygotowana nalewka powinna leżakować minimum 2 tygodnie. http://kuchniawedwoje.pl/wp-content/uploads/2017/12/17.-Butelkowanie.jpg Smacznego, Sylwia i Krzychu <strong>Blog:</strong> [http://kuchniawedwoje.pl/](http://kuchniawedwoje.pl/) <strong>Facebook:</strong> [https://www.facebook.com/KuchniaWeDwoje](https://www.facebook.com/KuchniaWeDwoje) <strong>Instagram:</strong> [https://www.instagram.com/kuchniawedwoje.pl/](https://www.instagram.com/kuchniawedwoje.pl/) <strong>Pinterest: </strong> [https://www.pinterest.nz/KuchniaWeDwoje/boards/](https://www.pinterest.nz/KuchniaWeDwoje/boards/) Wszystkich zainteresowanych kolejnymi sprawdzonymi przepisami w wersji KROK PO KROKU zachęcamy do<strong> [śledzenia naszego kanału Steemit](https://steemit.com/@kuchniawedwoje/)</strong>. http://kuchniawedwoje.pl/wp-content/uploads/2017/12/370-Nalewka-pomaranczowa-z-miodem-KuchniaWeDwoje_PL-1.jpg Kto już szykuje trunki na Święta? Macie jakieś swoje ulubione?

KOMENTARZE

  • grecki-bazar-ewy

    Rzeczywiście, na Święta jak znalazł :)

    Twój post został podbity głosem noisy - kurator @grecki-bazar-ewy.