BLOGCZEJNalpha

Pomarańczówka z miodem - przepis krok po kroku

Nalewkę z pomarańczy popularnie zwaną pomarańczówką możemy przygotować przez cały rok jednak ta przygotowana w najbliższym czasie będzie gotowa na Boże Narodzenie. Pomarańcze i mandarynki pachną w naszej rodzinie świętami, a ta nalewka wyróżnia się intensywnym aromatem skórki.

http://kuchniawedwoje.pl/wp-content/uploads/2017/12/370-Nalewka-pomaranczowa-z-miodem-KuchniaWeDwoje_PL-2.jpg

Czas wykonania: 60 min (+ 4 tygodnie oczekiwania)
Ilość porcji: 1 litr
Moc: 20 %(na wódce) / 35% (na spirytusie nalewkowym)

Składniki:

  • 2 duże pomarańcze (około 600 g)
  • 0,5 l wódki 40% / lub 0,5 spirtyusu nalewkowego 70%
  • 25 g (5 łyżeczek) cukru
  • 25 g (5 łyżeczek) miodu

Przygotowanie nalewki z pomaranczy z miodem krok po kroku:

  1. Wyszorować owoce
    http://kuchniawedwoje.pl/wp-content/uploads/2017/12/1.-Wyszorować-owoce.jpg

  2. Sparzyć skórkę pomarańczy
    http://kuchniawedwoje.pl/wp-content/uploads/2017/12/2.-Spażyć-skórkę-pomarańczy.jpg

  3. Osuszyć cytrusy
    http://kuchniawedwoje.pl/wp-content/uploads/2017/12/3.-Osuszyć-cytrusy.jpg

  4. Obrać drobno skórkę
    http://kuchniawedwoje.pl/wp-content/uploads/2017/12/4.-Obrać-drobno-skórkę.jpg

  5. Przełożyć skórkę do słoja
    http://kuchniawedwoje.pl/wp-content/uploads/2017/12/5.-Przełożyć-skórkę-do-słoja.jpg

  6. Dodać 5 łyżeczek miodu
    http://kuchniawedwoje.pl/wp-content/uploads/2017/12/6.-Dodać-5-łyżeczek-miodu.jpg

  7. Dodać 5 łyżeczek cukru
    http://kuchniawedwoje.pl/wp-content/uploads/2017/12/7.-Dodać-5-łyżeczek-cukru.jpg

  8. Dodać sok z 2 pomarańczy
    http://kuchniawedwoje.pl/wp-content/uploads/2017/12/8.-Dodać-sok-z-2-pomarańczy.jpg

  9. Całość zalać 0,5 l wódki 40% (można też 70% spirytusem nalewkowym jeżeli preferujecie mocne trunki)
    http://kuchniawedwoje.pl/wp-content/uploads/2017/12/9.-Całość-zalać-05-l-wódki-40.jpg

  10. Szczelnie zakręcić słoik i odstawić na 2 tygodnie (nie więcej bo skórka ma dużo goryczki)
    http://kuchniawedwoje.pl/wp-content/uploads/2017/12/10.-Szczelnei-zakręcic-słoik-i-odstawić-na-2-tygodnie.jpg

  11. Odcedzić skórkę za pomocą durszlaka
    http://kuchniawedwoje.pl/wp-content/uploads/2017/12/11.-Odcedzić-skórkę-za-pomocą-durszlaka.jpg

  12. Test smaku
    http://kuchniawedwoje.pl/wp-content/uploads/2017/12/12.-Test-smaku.jpg

  13. Dosłodzić 2 łyżeczkami miodu w razie potrzeby - w zależności od preferencji smakowych
    http://kuchniawedwoje.pl/wp-content/uploads/2017/12/13.-Dosłodzić-2-łyżeczkami-miodu-w-razie-potrzeby.jpg

  14. Miód dokładnie wymieszać
    http://kuchniawedwoje.pl/wp-content/uploads/2017/12/14.-Miód-dokładnie-wymieszać.jpg

  15. Zakręcić szczelnie słoik i odstawić na kilka dni celem uzyskania klarowności
    http://kuchniawedwoje.pl/wp-content/uploads/2017/12/15.-Zakręcić-szczelnie-słoik-i-odstawić-na-kilka-dni-celem-uzyskania-klarowności.jpg

  16. Dokładnie umyć butelkę
    http://kuchniawedwoje.pl/wp-content/uploads/2017/12/16.-Dokładnie-umyć-butelkę.jpg

  17. Butelkowanie. Tak przygotowana nalewka powinna leżakować minimum 2 tygodnie.
    http://kuchniawedwoje.pl/wp-content/uploads/2017/12/17.-Butelkowanie.jpg

Smacznego,
Sylwia i Krzychu

Blog: http://kuchniawedwoje.pl/
Facebook: https://www.facebook.com/KuchniaWeDwoje
Instagram: https://www.instagram.com/kuchniawedwoje.pl/
Pinterest: https://www.pinterest.nz/KuchniaWeDwoje/boards/

Wszystkich zainteresowanych kolejnymi sprawdzonymi przepisami w wersji KROK PO KROKU zachęcamy do śledzenia naszego kanału Steemit.

http://kuchniawedwoje.pl/wp-content/uploads/2017/12/370-Nalewka-pomaranczowa-z-miodem-KuchniaWeDwoje_PL-1.jpg

Kto już szykuje trunki na Święta? Macie jakieś swoje ulubione?

KOMENTARZE

  • grecki-bazar-ewy

    Rzeczywiście, na Święta jak znalazł :)

    Twój post został podbity głosem noisy - kurator @grecki-bazar-ewy.