BLOGCZEJNalpha

🍰 🥧 Ciasto Kokosowe a'la Bounty 🥧 🍰

Bounty2.jpg


Po dłuższej przerwie spowodowanej nadmiarem zajęć ponownie wylądowałem w kuchni witając tym samym garnki, garnuszki miseczki i wszystkie inne kuchenne zabawki ;) Do stworzenia dzisiejszego wpisu nie mogło zabraknąć także małej inspiracji, którą tym razem stał się dobrze wszystkim znany batonik Bounty kupiony jako szybka przekąska podczas krążenia po mieście.

Jak zwykły batonik zrobiony zaledwie z paru gramów wiórków kokosowych i czekolady może pobudzić wyobraźnię i zrodzić pomysł na ciasto? Okazuje się, że może, a przy odrobinie czasu, pracy jak i szybkiego przejrzenia internetu pod kątem innych pomysłów efekt końcowy można zaliczyć do bardzo udanych. Dziś zapraszam Was na moją własną wersję Bounty - może nie do końca Bounty bo trochę urozmaicone ale fani kremu i wiórków kokosowych nie powinni być zawiedzeni :)

✅ Do przygotowania ciasta potrzebujemy:

Biszkopt

  • 5 jajek
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 8 łyżek wody
  • 2 łyżeczki proszku do pieczeni

Krem Kokosowy

  • 500ml mleka
  • 60g kaszy manny
  • 100g wiórków kokosowych
  • 1/2 margaryny lub masła
  • 100g cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki czystej wódki lub spirytusu

Polewa Czekoladowa

  • 1 Łyżka masła
  • 2 Łyżki śmietany 12- 18%
  • 6 Łyżek cukru
  • 2 Łyżki kakao

Dodatkowo

  • Serki homogenizowane waniliowe (3x140g)
  • 1,5 Łyżki Żelatyny
  • 30 Herbatników

✅ Przygotowanie

Biszkopt.jpg


1. Zaczynamy od upieczenia biszkoptu. Do miski wbijamy jajka ze szczyptą soli i ubijamy. Wszystkie sypkie składniki przesiewamy, porcjami dodajemy do ubitych jajek i dokładnie mieszamy. Do powstałej masy wlewamy 8 łyżek wody. Po ponownym wymieszaniu całość wylewamy do blachy o wymiarach 33x24cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni.


krem_kokosowy.jpg


2. Robimy krem kokosowy. Do zimnego mleka wsypujemy kaszę i cały czas mieszając doprowadzamy do wrzenia. Wsypujemy wiórki kokosowe i mieszamy do powstania gęstej masy. Powstały krem przykrywamy szczelnie folią aluminiową lub pergaminem i odstawiamy do ostygnięcia. W osobnej misce dokładnie ucieramy masło z cukrem pudrem. Do powstałej masy możemy teraz powoli dodawać wystudzony krem kokosowy. Na koniec wlewamy 2 łyżki alkoholu. Całość musimy dokładnie wymieszać mikserem.

3. Zawartość serków waniliowych przekładamy do miseczki i dodajemy do nich rozpuszczoną w pięciu łyżkach ciepłej wody żelatynę. Całość dokładnie mieszamy.


ciasto1.jpg


4. Zaczynamy składać ciasto. Biszkopt kroimy na pół tworząc dwie cienkie warstwy. Na pierwszą warstwę wykładamy krem kokosowy i rozsmarowujemy po całości. Rozkładamy teraz herbatniki i wylewamy lekko ściętą masę z serków i żelatyny. Przykrywamy drugą warstwą biszkoptu i wkładamy na kilka minut do lodówki.

5. Przystępujemy do przygotowania polewy. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy śmietanę i mieszamy. Wsypujemy cukier i kakao. Całość dokładnie mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Gorącą polewę wylewamy na ciasto.


Bounty1.jpg


Ciasto gotowe! Szybko, prosto, smacznie, a efekt wizualny również nie najgorszy. Zachęcam do przetestowania i podzielenia się opinią. To na dziś wszystko tak więc pozostaje mi tylko życzyć SMACZNEGO!!!


Wszystkie zamieszczone zdjęcia są mojego autorstwa. Jak zawsze na koniec dziękuję za wsparcie, głosy i komentarze :) Drogi czytelniku, jeśli spodobał Ci się mój dzisiejszy wpis to zostaw coś po sobie :) Pozdrawiam!!!

KOMENTARZE

  • grecki-bazar-ewy

    Twój post został podbity głosem noisy - kurator @grecki-bazar-ewy.

  • grecki-bazar-ewy

    Twój post został podbity głosem mmmmkkkk311 kurator @pl-kuchnia.