BLOGCZEJNalpha

[Przepis] Kotleciki Drobiowe z Pieczarkami i Mozzarellą

kotleciki1.jpg


Mięso z kurczaka to mięso od lat podawane na naszych stołach w wielu kombinacjach smakowych, zarówno w formie przekąski jak i do obiadu. Choć długo można by się spierać z czym i w jakim wydaniu smakuję najlepiej uważam że lepiej poświęcić ten czas na kolejny eksperyment z jego udziałem. Moja kulinarna propozycja na dziś to przepis na kotleciki drobiowe z mozzarellą. Może nie tylko z mozzarellą ale o tym przekonacie się czytając ciąg dalszy tego tekstu.

Do przygotowania kotlecików potrzebujemy:

  • 1/2 Fileta z kurczaka (ok 300gramów)
  • Około 6-8 Pieczarek
  • 1 Ząbek Czosnku
  • 1 Cebula
  • 1 Kulka Sera Mozzarella (może być mozzarella w zalewie)
  • Około 4 łyżek Bułki Tartej
  • Sól i Pieprz
  • Mały Kawałek drobno posiekanej ostrej papryczki chilli (opcjonalnie do smaku)
  • 1 Łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • Odrobina drobno posiekanego kopru lub natki

kotleciki5.jpg


Przygotowanie

IMG_20180821_105234.jpg


Fileta z kurczaka kroimy w drobną kostkę, wrzucamy do miski po czym przyprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy na jakiś czas. Przechodzimy do siekania cebuli i pieczarek. Po dokładnym posiekaniu ścieramy lub wyciskamy do nich przez praskę ząbek czosnku. Posiekaną cebulę z pieczarkami i czosnkiem wrzucamy na patelnie z odrobiną oleju i dusimy przez kilka minut aż do odparowania całej wody. Mozzarellę kroimy w kostkę i dodajemy do miski z kurczakiem. Gdy nasza cebula z pieczarkami wystygnie także możemy już przełożyć ją do mięsa. Aby urozmaicić zarówno smak jak i sam wygląd, do miski dodajemy, koper, posiekaną papryczkę chilli i łyżeczkę słodkiej papryki. Można też dodać inne zioła w zależności od naszych upodobań. Ostatnim składnikiem jaki dodajemy jest jedna łyżka bułki tartej. Wszystkie składniki w misce musimy teraz dokładnie ręcznie wymieszać do uzyskania prawie jednolitej masy. Jeśli masa się nie ściśnie można dołożyć kolejne łyżki bułki tartej aż do uzyskania satysfakcjonującego Nas efektu. Masa na kotlety gotowa!!!

Z przygotowanej masy formujemy średniej wielkości kotleciki. Teraz zostaje nam już tylko smażenie.


kotleciki3.jpg


Szybko łatwo i co najważniejsze smacznie! U mnie w domu to wydanie kurczaka zagościło na stałe. Może tak będzie i u Was! Kotleciki świetnie pasują na przystawkę ale sprawdzą się także jako danie główne bo można je podać z ziemniakami, makaronem czy nawet frytkami i surówką. To tyle na dziś. Zachęcam do sprawdzenia i podzielenia się opinią. Smacznego!!!


kotleciki6.jpg


Wszystkie zdjęcia zamieszczone w tekście wykonane są przeze mnie. Jeśli podoba Ci się mój dzisiejszy wpis zostaw coś po sobie. Zachęcam także do przejrzenia innych moich przepisów. Pozdrawiam

KOMENTARZE