BLOGCZEJNalpha

Bułeczki Raw z masłem czosnkowo - ziołowym

bulki1.jpg

Po miesiącu spędzonym w Tunezji tak się stęsknilam za witariańskim pieczywem, że musiałam zrobić jakieś bułeczki. Do tego zamarzyło mi się coś ziołowego. Kanapki wyszly extra - dobre na śniadanie, kolacje czy jako przekąska.

bulki2.jpg

Przepis na bułki

Składniki:

1 szklanka siemienia lnianego
1 szklanka migdałów
1 szklanka kaszy gryczanej białej
3 łyzki chia
1 duzy burak
1/4 szklanki przefiltrowanej wody
5-6 suszonych pomidorów
1 łyzeczka ziół prowansalskich
sól

Przygotowanie:

Kasze gryczaną namaczamy dzień wcześniej (24h) Orzechy, chia i siemię lniane mielimy i przesypujemy do miski. Namoczoną kaszę płuczemy na durszlaku , odsaczamy i rowniez mielimy na gladką masę.

bb.jpg

Buraka obieramy kroimy na czesci i rozdrabniamy. Dodajemy do masy

bb1.jpg

Suszone pomidory blendumy z oliwa z oliwek na gladką mase. Wszytskie skladniki łączymy ze sobą - doprawimy sola i ziołami prowansalskimi. Ksztaltujemy 5 bułeczek ktore obtaczamy w ziarnie sezamu siemieniu lnianym lub sloneczniku.

bb2.jpg
Suszymy 1h w 40 C ( piekarnik lub suszarka) po tym czasie przekrajamy buleczki na pol i suszymy jeszcze 5-6h.

bulki3.jpg

Przepis na masło czosnkowo-ziołowe

Składniki

1/2 szklanki nerkowca (moczonego wczesniej 2h)
3 łyżki tahini
1-2 zabki czosnku
garść natki
kilka listkow bazylii
sól
sok z cytryny
1/4 szklanki zimnej wody

Wszystkie skladniki blendujemy na gładką puszystą mase.Smarujemy bułeczkę dodajemy ulubione warzywa i Gotowe.

bulki4.jpg

KOMENTARZE

  • zdrowie

    O jak dobrze, ze wróciłaś! :)
    I już mnie mocno zainspirowałaś :) Te bułeczki w połączeniu z "masłem" z nerkowców mmm.. to musi być pyszne! Przepis zapisany do zrobienia, dziękuję 😊

  • grecki-bazar-ewy

    Na reszcie jesteś z powrotem :)
    Pewnie masz nam dużo do opowiedzenia...

  • sweetsandbeyond

    Jestem bardzo zainteresowana tymi bułkami! Nie mogę się doczekać wolnego dnia by je zrobić:)