BLOGCZEJNalpha

Wspomnień czar.. 14 konkurs kulinarny - barszcz czerwony i ziemniaki z okrasą

konkurs1.jpg

Dawno dawno temu do swojej babci na podlasie przyjeżdzała mała dziewczynka. Babcia mimo iż miała bardzo dużo swoich wnuków zawsze cieszyła się z przyjazdu swojej wnuczki, która mieszkała bardzo daleko. Ukochana babunia zawsze czekała z ulubionymi potrawami na dziewczynkę.Gotowała to wszytsko w tak zwanym letniaku - drewnianym domu pokrytym słomą. Racuchy z jabłkami, bułki z serem z prodziża, kapuśniak no i uwielbiany przez dziewczynkę barszcz czerwony z ziemniakami i okrasą- to wszytko wychodziło z cudownej kuchni letniaka na małej polskiej wsi

babcia.jpg

Smak i zapach tej potrawy na zawsze utknął w pamięci dziewczynki mimo, że letniak dawno spłąnął a babci z czasem również zabrakło

konkurs ja.jpg

Smaki dzieciństwa to coś co potrafi w magiczny sposów przywołać choc na tą krótką chwile miłe wspomnienia z dawnych lat. Dziś chciałam wam pokazać najprostszy na świecie barszcz czerwony gotowany na gwozdziu, który robiła mi babcia a potem mama. W związku z tym, że mamy dostępną botwinę to również ją dodałam.

konkurs3.jpg

Składniki:

  • 4 buraki
  • 1 botwina
  • woda
  • sól
  • pieprz
  • ziele angielskie i liść laurowy

Buraki obieramy i kroimy w ćwiartki. Zalewamy wodą, solimy dodajemy siele i liść alurowy i gotujemy. Kiedy buraki są miekkie wyjmujemy i wrzucamy do wywaru pociętą botwinę.Gotujemy. Buraki ścieramy na jarzynowej tarce i dodajemy do zpuy/ Nie dodawałam cytryny ponieważ zawiera ją już smietana wegańska. Jeżeli nie jesteś weganinem dodaj troche cytrynki i cukru oraz zabiel śmietaną.

Śmietana wegańska:

1/2 szkl. mleka sojowego niesłodzonego
1/3 szkl. oleju o neutralnym smaku
ok. 1/3 łyżeczki kwasku cytrynowego
1 łyżka ciepłej wody
szczypta soli

Kwasek cytrynowy rozpuszczamy w ciepłej wodzie
Do malaksera lub blendera kielichowego wlewamy zimne mleko, dodajemy szczyptę soli oraz rozpuszczony kwasek cytrynowy. Całość ubijamy do momentu aż mleko zacznie się pienić
Następnie dodajemy olej i wszystko ponownie miksujemy na największych obrotach
Powstałą śmietankę przelewamy do słoiczka, który umieszczamy w lodówce. Po kilkunastu minutach śmietanka dodatkowo zgęstnieje

*mleko powinno być schłodzone. W tym przepisie mleka sojowego nie można zastąpić innym mlekiem roślinnym.

  • Do barszczu użyłam mleka lekko słodzonego mimo,że w przepisie jest niesłodzone ale chcialam uzyskać bardziej smietane typu 30% niż kwaśną i wyszło bardzo pysznie. Jak u mamy :)

konkurs2.jpg

Orginalny przepis na śmietnake

Okrasa do ziemniaków

Wszystkie składniki kroimy w kostkę i smażymy :) Wykładamy na ziemniaki i posypujemy dymką.

  • nie weganie oczywiście mogą użyć zwykłej kiełbasy :)

z kateczka1.jpg

KOMENTARZE

  • karlosbadz

    Bardzo interesujący wstęp :) Co do zupki, to moja babcia też taką robiła, tylko ziemniaki były udukane:)

  • mykitchenlab

    ale sweitny pomysl :) przepieknie to opisalas :) lubie wspomnienia..ps moja babcia tez z podlasia ;)
    powodzenia w konkursie!

  • villemo

    Woooow ale zdjęcia !!! Skąd je wytrzasnęłaś ? :D

  • grecki-bazar-ewy

    Cudowne i ciepłe wspomnienia, ciekawy post i na pewno pyszny barszcz :)

  • ewriel

    mi takze wrocily wspomnienia z babcia...
    i przyszedl smak na taki barszcz czerwony:)
    bardzo milo sie czyta Twoj post:):):)

  • drumbassman

    Super Monika dopisz mnie do naszej listy moj login drumbassman a klasycznie seweryn pozdrowienia

  • zdrowie

    Pięknie napisałaś, aż łezka wzruszenia kręci się w oku..
    W ogródku rośnie mi piękna botwinka, więc barszczyk Twojej Babci będzie :)

  • marcelina2009

    A u mojej to sie barszcz z jednej michy jadlo. :)

  • mycoolway

    dzięki za super przepis :)

  • wadera

    Moja babcia też robiła barszcz, mocno zabielany, z ziemniakami... Nigdy już takiego nie udało mi się zjeść! Może spróbuję z Twojego przepisu...