BLOGCZEJNalpha

Ogórek, ogórek, ogórek - zielony ma garniturek!

Nasz ogród warzywny jest już w pełni sezonu, a co za tym idzie - zbiory, zbiory i jeszcze raz zbiory. No i przetwory - rzecz jasna. Dziś chciałam Wam pokazać jak zaprawiam ogórki. Kiszone ogórki :)

***

Przede wszystkim trzeba pamiętać, że ogórki mają być świeżo zerwane. Nie mogą być już jednodniowe, bo wtedy są już pomarszczone i po prostu nie nadają się do kiszenia.

37392854_1994793243885158_164786453354643456_n.jpg

Po zerwaniu ogórków zaczynam je dokładnie myć. Do umytych wcześniej słoi wrzucam ogórki, wręcz je upycham, aby było im ciasno w słoiku :)

Jak się okazuje, niestety nie mam przyprawy do kwaszenia ogórków w swojej kuchni, więc muszę zrobić własną z tego co jest dostępne zarówno w kuchni jak i ogrodzie. Wykorzystuję liście chrzanu oraz porzeczki, koper i czosnek.

37399841_1994793100551839_1857178308723081216_n.jpg

Umyte liście, koper i czosnek wrzucam do słoi z ogórkami. Na 1L ogórków wsypuję łyżkę soli. Zalewam wodą.

37279495_1994793033885179_6482019549985112064_n.jpg

Teraz nie pozostaje mi nic innego jak poczekać kilka dni na domowe kwaszone ogórki. Takie ogórki są wyśmienite jesienią czy zimą do kanapek, pasty lub zupy ogórkowej.

37321344_1994793367218479_8025043412145143808_n.jpg

Tak więc teraz nie pozostaje nam nic innego jak jeść świeże ogórki, prosto z ogródka, zaś kiedy ich zabraknie - sięgnąć po zimowe zapasy w naszej spiżarni na bazie ogórków.

A Wy co robicie z ogórków?

**

Ma ktoś fajny przepis na ogórki konserwowe ze sprawdzonym octem? Wiadomo - nie każdy ocet jest równy, więc poszukuje przepisu ze wskazaniem jaki ocet wybrać do zalewy. :)

KOMENTARZE

  • kurator-polski

    Ten post został uznany za wysokiej jakości i otrzymał darmowe podbicie dzięki projektowi Perpetuum Mobile.