BLOGCZEJNalpha

#Przetwory - papryka konserwowa

Lato już prawie się kończy, dni coraz to krótsze, a w naszym ogródku nastał czas na paprykę. Dlatego w kuchni jest to czas na przygotowywanie papryki konserwowej. Choć w spiżarni zalega już mnóstwo słoi z przetworami, nie możemy obyć się bez papryki konserwowej!

39964229_327952937950594_5648636302166327296_n.jpg

W ogródku mamy również paprykę ostrą, taką podłużną, tzw. papryczkę chili. W tym roku również postanowiłam ją zakonserwować, ale osobno w słojach. W ubiegłych latach dawałam do każdego słoja jedną z papryczek, a w tym roku postanowiłam konserwować je osobno. Będą idealne na pizzę! Na ostrą pizzę :)

***

Papryka konserwowa - krok po kroku

  1. Paprykę obieramy, czyścimy w środku, kroimy według upodobania.
  2. Warzywa oraz słoje dokładnie myjemy.
  3. Paprykę wkładamy do słoi.
  4. Ziele angielskie, gorczyca, liść laurowy oraz plaster cebuli wkładamy do słoi (niektórzy również dodają czosnek).
  5. Zalewamy zalewą*.
  6. Dodajemy łyżkę oleju lub oliwy.
  7. Pasteryzujemy.
  8. Gotowe!

39998661_225961091598010_4797758892341723136_n.jpg

Jak zrobić zalewę?

1.5L wody
0.25L octu
3 łyżki cukru
1 łyżka soli

Wszystko mieszamy i gotujemy.

39984956_290409241760475_5094736828385198080_n.jpg

***

A Wy macie jakieś sprawdzone pomysły na paprykę? A może jakieś sałatki, niekoniecznie do słoi?

39978121_2183779375212384_7588070922599268352_n.jpg

***

Patrzcie co udało mi się dorwać w sklepie! Ziele angielskie prosto z Meksyku! Ciekawe... Będziemy mieli paprykę konserwową prawie prosto z Meksyku.

40042955_1696666270442555_4163993019927756800_n.jpg

***

Ktoś poleci jakieś przepisy z cukinii, które wytrzymają w słojach? Ktoś próbował konserwować cukinię w podobny sposób jak paprykę?

KOMENTARZE

  • nwacrypto

    Świetny pomysł z papryczką chili.! Ja też mam ochotę ją zrobić ale u nas ;p ciężko dostać świeżą :(.
    A co do cukinii, to ja robiłam cukinię marynowaną z curry. Powiem Ci szczerze, że jest genialna.! Idealnie pasuje do obiadu, do sałatek, na grilla, jako przekąska, tak naprawdę to do wszystkiego.
    hmm... w sumie to można poeksperymentować i zamiast curry dodać paprykę wędzoną ( w proszku). :)

  • grecki-bazar-ewy

    Jeśli chodzi o cukinię to zaprawiłam niedawno ale podpiekłam ją najpierw na grillu (skropioną oliwą). Tak samo zrobiłam bakłażany. Zalewa: woda z octem, sól, cukier + kolorowy pieprz w ziarnach i świeżą bazylię dodałam do słoi.

    20180814_231539.jpg

  • shogunma

    Lubie paprykę, ale jedna smakuje mi najbardziej surowa.
    Używam jej dość często. Nadziewana jest super. Mniam.