BLOGCZEJNalpha

O kawie... #2

ESPRESSO

Każdy zna, każdy słyszał, ale nie każdy pił. Skąd taka nazwa? Od ekspresowego przelania wody, pod wysokim ciśnieniem przez świeżo zmielone ziarna kawy. Otrzymujemy 25-30ml bardzo intensywnego w smaku napoju. I to właśnie przez ten bardzo wyrazisty smak mało kto decyduje się na zamówienie w kawiarni espresso.
No dobra, ale jak już się zamówi to na co zwrócić uwagę?

IMG_20180824_142124.jpg

ILOŚĆ

Tak jak wspomniałam – idealna ilość to 25ml, dopuszczalna to maksymalnie 30. Często w kawiarniach możemy dostać większe espresso, aby klient nie zrażał się do intensywnego smaku. Espresso z większą ilością wody to Lungo, ale o tym za chwilę.

CREMA

Powierzchnia pianki, około 2-3 milimetrowa, koloru orzechowego. To właśnie crema świadczy o tym, że ziarna były świeżo zmielone.

WODA

W dobrych kawiarniach barista zaproponuje wodę jako dodatek, co może wiele osób zaskoczyć. Jednak woda nie będzie dolana do kawy, a podana osobno. Cel jest prosty – czyszczenie naszych kubków smakowych tak, aby w pełni cieszyć się smakiem kawy.
Espresso nie musi być gorzkie, intensywne. Jest kilka rodzajów, które delikatnie je osłodzą ...

RODZAJE ESPRESSO

☕_Lungo_ z dodatkiem nie wielkiej ilości wody tzw. przedłużone
☕_Espresso con panna_ z bitą śmietaną
☕_Espresso Macchiatto_ z dodatkiem spienionego mleka

I tutaj możemy płynnie przejść do innych rodzajów kaw.

☕_Cappuccino_ mocna w smaku kawa z niewielką ilością mleka, ale za to z dużą ilością pianki, konkretniej 2cm. Najczęściej przyprószona czekoladą lub cynamonem, dzięki czemu jest jeszcze bardziej deserowa.
☕_Americano_ to nic innego jak klasyczna mała czarna. Do espresso dolewa się około 200ml wody.
☕_Mokka_ mój zdecydowany faworyt! Czekolada, kawa i mleko. Nie ma nic lepszego.. A czekolada może być taka, jaką tylko sobie wymarzymy – deserowa, gorzka lub biała. Do tego na sam wierzch bita śmietana i uczta dla naszego podniebienia gotowa.
☕_Flat White_ z angielskiego oczywiście ,,płaska biała'' i tak też jest w rzeczywistości. Jest to espresso z dodatkiem mleka, ale bardzo delikatnie spienionego, a właściwie jedynie podgrzanego. Dużo intensywniejsza w smaku niż Cafè Latte

To są jedynie podstawowe kawy, która każda szanująca się kawiarnia powinna mieć w swoim menu. Wariacji kawowych jest całe mnóstwo, dlatego w kolejnej części chętnie się z Wami nimi podzielę. Tak, porozmawiamy o kawach smakowych!

IMG_20180818_083201.png


O kawie...
#1 Cafè Latte czy Latte Macchiatto

KOMENTARZE

  • tomii

    No i kawy mi się teraz chce, a staram się pić tylko rano;-). Pozdrawiam

  • baro89

    Nigdy same espresso nie piłem, ale za to kawę Mokka uwielbiam. Smak czekolady w kawie to połączenie dwóch idealnych składników, które pobudzają nasze kubki smakowe i sprawiają, że dzień staje się lepszy.

  • annaburska

    Uwielbiam espresso lungo i koniecznie muszę mieć ta wodę podana do zestawu, bardzo lubię jak do espresso w kawiarni podają od razu szklankę wody. W domu najczęściej pijam kawę z mlekiem chociaż narobiłaś mi smaka na mokke i myśle jakiej czekolady najlepiej użyć w domu do zrobienia dobrego napoju?

  • bowess

    A ja jestem fanką espresso doppio podanego obowiązkowo ze szklanką wody. :)

  • pkocjan

    Czyste espresso niezbyt mi pasuje. Za to bardzo odpowiada mi flat white. Polubiłam też czarną kawę, ale przygotowuję ją metodami alternatywnymi ;)

  • breadcentric

    Dla mnie samo jest zbyt intensywne, więc jeśli już ufam kawiarni, biorę americano. Jeśli nie - flat white.