BLOGCZEJNalpha

Konfitura różana z truskawkami.! Ekologiczna.

![P1040628.JPG]

(https://cdn.steemitimages.com/DQmenD1Wyx8CEgDg3bM7yJpbm6Yuha1c2xaK7oGrjpqeE8J/P1040628.JPG)

P1040630.JPGP1040632.JPG

Witajcie .!

Od kilku tygodni trwa sezon na konfitury, dżemy , musy, marmolady itd. i chciałbym się z wami podzielić przepisem mojej żony na konfiturę z płatków róży z truskawkami, samkuje obłędnie a co najważniejsze jest zdrowa, bez żadnych ulepszaczy , barwników i tym co nie potrzebne.
Konfitura z róży jest idealna na zimę jako dodatek do herbaty. Można również dodawać ją do deserów lub może stanowić nadzienie do pączków.

Wszystkie róże są jadalne, ale do konsumpcji nie używajcie tych z kwiaciarni, bowiem z pewnością są pryskane. Użyjcie tych, co mają najpiękniejszy zapach. My swoje płatki zerwaliśmy w przy domowym ogródku.!

Konfitura z płatków róży i truskawek pachnie nieziemsko, ten zapach , ten smak, kolor .....mmmmm, aż szkoda zjadać.! ;)

Przepis:

Składniki:

25-30 dag płatków róży (użyłam stulistnej, można też użyć galicyjskiej czy damasceńskiej)
1 szklanka wody
30-50 dag cukru (im więcej cukru tym szybciej konfitura zgęstnieje, ale będzie bardziej słodka)/ mozna użyć pektyny i ok 0,5 szklanki cukru
sok z 1 cytryny
1 kg truskawek

Sposób przygotowania:

Płatki róży przesiej przez durszlak, aby pozbyć się niechcianych robaczków :D W ten sposób same wypadną przez dziurki.
Aby pozbyć się gorzkiego smaku, pourywaj białe części liści. Jeśli róża jest młoda, nie trzeba tego robić.
Zalej płatki wrzątkiem, dodaj cukier i gotuj, dość często mieszając. Nie przestrasz się, że płatki robią się białe ;)
Po ok. 1h dodaj sok z cytryny, dzięki niemu konfitura nabierze pięknego, różowego koloru, zagotuj chwilę i ostudź.
Kolejnego dnia smaż dalej konfiturę przez ok. 1 godzinę i dodaj umyte pokrojone truskawki , gotuj ok 20 min .
Gorącą konfiturę przełóż do wyparzonych słoików i zakręć.
Pasteryzuj ok 10-15 min (na dno garnka daję szmatkę, ustawiam słoiczki i zalewam do 2/3 wysokości wodą ), po wyjęciu z garnka ustwić na blacie do góry dnem ( trzeba uważać żeby konfitura nie stężała na odwrót ;)) nie jest konieczne odwracanie słoiczków. Wkrótce nowe przepisy ;)!

KOMENTARZE

  • sisters

    Proponuję przy okazji wziąć udział w konkursie @grecki-bazar-ewy 😉
    https://steemit.com/polish/@grecki-bazar-ewy/konkurs-kulinarny-18-owoce-sezonowe

  • grecki-bazar-ewy

    https://steemit.com/polish/@kurator-polski/tygodnik-kuratorski-23
    :)