BLOGCZEJNalpha

Zapiekana pasta warzywna.! Cukinia, burak a może szpinak.?🥘

P1050574.JPG

Witajcie Kochani.
Dzisiaj po przejrzeniu lodówki stwierdziliśmy, że zawiało nudą i już od dawna nie przyrządzaliśmy naszej ukochanej pasty warzywnej.
Co w tej paście jest najlepsze.? Najlepsze jest to, że można do niej wrzucić takie warzywa jakie najbardziej lubimy lub takie jakie mamy pod ręką w domu. Taka pasta, świetnie też sprawdzi się dla maluchów, które zazwyczaj nie przepadają za warzywami, a w naszym smarowidełku wszytko smakuje, jest kolorowo i pysznie.!
Zapiekana pasta, może być również podowana na ciepło jako dodatek do mięs, rewelacyjnie smakuje z jogurtem naturalnym, keczupem (takim wiecie domowej roboty.:D ), ogórkiem kiszonym czy pomidorkiem.

P1050571.JPG

Poziom trudności w przygotowaniu takiej pasty oceniam na 1 , jest mega szybka, wystarczy wszystkie warzywa obrać i posiekać na tarce o małych oczkach, wszystko razem wymieszać i do piekarnika na 30 min. Rach, ciach i gotowe.! Muszę Wam powiedzieć, że podczas pieczenia unoszą się cudowne zapachy.!
Dawno temu zabrakło nam cukinii wykorzystaliśmy zamiast niej buraka i szczerze.? była równie rewelacyjna jak z cukinią i jeszcze ten piekny kolor, nie mogłam się doczekać aż ją zjem. :D Myślałam też nad dodaniem szpinaku zamiast cukinii(żeby nie była mdła) polecam dodać większą ilości czosnku, ja uwielbiam połączenie szpinaku i czosnku. Kochani, a Wy jakie połączenie warzywne najbardziej lubicie.? :)

P1050573.JPG

SKŁADNIKI: 1 porcja ok 110 kcal czas przygotowania ok 50 min

  • 2 szklanki tartej cukinii
  • 2 marchewki
  • 20 dag żółtego sera
  • 4 jajka
  • 1/2 pęczka oregano lub pietruszki
  • 1 małe chili
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 1 łyżka otrąb żytnich
  • 0,5 szklanki bułki tartej lub kaszy manny
  • 1/3 szklanki oleju
  • sól, pieprz do smaku

WYKONANIE:

  1. Wszystkie warzywa myjemy, obieramy, ścieramy na tarce o małych oczkach, paprykę i cebule kroimy w drobna kostkę. Oregano lub natkę pietruszki myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Drobno siekamy.
  2. Cukinię mieszamy z marchewką, cebulką, papryką chili, serem (ser również ścieramy na tarce o małych oczakch). Dodajemy oregano, otręby, bułkę tartą, olej i jajka. Następnie, wszystko doprawiamy solą i pieprzem.
  3. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Wkładamy masę. Pieczemy przez ok. 30 min w tem 180 stopni.

p.s. na koniec wrzucę jeszcze roladki z kurczaka z cukinią w marynacie z pomidorami, czosnkiem i bazyllią. Rewelacja .!

P1050580.JPG

ROLADKI:
1.Pierś z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy do miski. Następnie wrzucamy po 1 łyżeczce suszonych pomidorów, czosnku oraz bazylii. Wszystko skrapiamy oliwą z oliwek, wstawiamy na ok 1 godzine do lodówki.
2.W kolejmym etapie przygotowujemy balszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Cukinię myjemy, obieramy obieraczką do marchewki tak aby powstały długie wstęgi. Kurczaka wyjmujemy z lodówki. Każdy kawałek mięsa, owijamy wstążką z cukinii, spinamy patyczkiem do szaszłyków.
3.Pieczemy ok 40 min ( aż cukinia nabierze złotego koloru) w 180 st.

KOMENTARZE

  • pl-kuchnia

    https://steemit.com/polish/@kurator-polski/tygodnik-kuratorski-29
    :)