BLOGCZEJNalpha

Jaskółka dymówka - Hirundo rustica

Jaskółka dymówka

Jaskółka dymówka jest małym, niepozornym granatowo-białym ptakiem z bordową plamą w okolicach dzioba. Dymówka każdego roku pokonuje tysiące kilometrów aby dotrzeć na zimowiska. Wiosną wraca w miejsce swojego wyklucia.

Zamieszkiwanie

Dymówka zamieszkuje rozmaite obszary kuli ziemskiej. Spotkamy ją niemal w całej Euroazji, w części Afryki Północnej i w Ameryce północnej. W czasie zimowania należy wskazać na południowo-wchodnią Azję.

Dymówka jest bardzo licznym ptakiem lęgowym w Polsce. Jest ptakiem wędrownym na duże dystanse. Przeloty przypadają na kwiecień a kończą się pod koniec maja. Powroty na zimowiska odbywają się od września do października. Gniazda dymówek można spotkać w każdym regionie Polski.
Dymówki od zawsze mieszkają obok ludzi. Gniazda dymówki konstruują najczęściej w budynkach, głównie gospodarskich. Same gniazda zbudowane są z błota często pomieszanego ze słomą.

Wygląd

Samiec jest ciemnogranatowy. Posiada bordową plamę od czoła do podgardla. Brzuch samca jest kremowy. Samiczka wygląda podobnie, jednak połysk jej piór nie jest tak intensywny jak u samca. Także plama bordowa jest mniejsza.

Rozmiary ciała

  • Długość ciała: ok. 21 cm
  • Rozpiętość skrzydeł: ok. 33 cm
  • Masa ciała: ok. 19 g

Pożywienie

Podstawowym pożywieniem dymówki są wszelkiego rodzaju owady, które potrafi przechwycić w locie. Ciekawe jest natomiast to, że w dni deszczowe czy w czasie zamieci śnieżnej dymówka głoduje. Latem spędzają więcej czasu nad taflami wody różnych jezior czy stawów, czekając na pożywienie.

Lęgi

Jaskółki mogą prowadzić w ciągu roku kilka lęgów. Samica składa od 2 do 6 jaj w jednym lęgu. Wysiadywanie trwa około dwóch tygodni, a młode pisklęta spędzają około trzech tygodni po wykluciu w gnieździe.


Obserwuj @okiemzwierzaka - świat dla miłośników zwierząt


Artykuł autorstwa: @krasnalek, dodany za pomocą serwisu Okiem Zwierzaka

KOMENTARZE

  • dronojad

    dobre