BLOGCZEJNalpha

Płaskonos zwyczajny - Spatula clypeata

Płaskonos jest nieznacznie mniejszym ptakiem od kaczki krzyżówki. Jest gatunkiem lęgowym oraz wędrownym. W Polsce jego występowanie jest nieliczne.

Dziób płaskonosa w locie czy podczas pływania skierowany jest w dół. Płaskonos charakteryzuje się białym spodem skrzydeł oraz jednolitym brązowym spodem. Płaskonosa spotykamy w parach albo w małych grupach.

Wygląd

Dziób jest długi i szeroki o łyżkowatym kształcie. Góra dzioba jest szara, natomiast boki żółtawe. Szyja naszego ptaka jest krótka. Na skrzydle możemy zobaczyć zielone lusterko. W okresie godowym samiec ma zieloną głowę oraz ciemny dziób, szyja oraz pierś płaskonosa przybiera biały kolor, natomiast nogi ma pomarańczowe. Poza okresem lęgowym samiec jest podobny do samicy.

  • Długość ciała ok. 43–52 cm
  • Rozpiętość skrzydeł 69-85 cm
  • Długość skrzydła 20-26 cm
  • Masa ciała ok. 410–850 g

Zamieszkiwanie

Płaskonosa zobaczymy głównie w Ameryce Północnej oraz w Eurazji. Część płaskonosów prowadzi koczujący tryb życia, część jest osiadła a nieliczne migrują na półkulę północną. W Polsce płaskonosa znajdziemy na terenach podmokłych, nad rozlewiskami, płytkimi jeziorami czy stawami.

Okres lęgowy

Gniazdo zbudowane jest z roślin i gnieździ się w ziemi. W roku występuje jeden lęg. Samica składa od 7 do 11 jaj których wysiadywanie wynosi 22-28 dni. Młode wylatują z gniazda po około 6 tygodniach.

Pożywienie

Płaskonos żywi się owadami, mięczakami, skorupiakami, planktonem oraz nasionami.
Dziób jest przystosowany do cedzenia pokarmu z wody w postaci planktonu.
Płaskonos często żeruje nocą.

Nasz ptaszek objęty jest ścisłą ochroną.


Obserwuj @okiemzwierzaka - świat dla miłośników zwierząt


Artykuł autorstwa: @krasnalek, dodany za pomocą serwisu Okiem Zwierzaka

KOMENTARZE