BLOGCZEJNalpha

Szkło do piwa - praktyczny przewodnik

2pl.png

Wszyscy zdajemy sobie sprawę z tego, że piwo można wypić. Ale piwa można również doświadczyć. Służą temu odpowiednie naczynia, dzięki którym można wyeksponować barwę, klarowność, aromat oraz smak w zasadzie każdego gatunku piwa. Jak w takim razie pić wybrane w danym momencie piwo, tak żeby w pełni doświadczyć jego zalet oraz nierzadko również wad? Odpowiedzią jest podawanie piwa w odpowiednim szkle. Wbrew pozorom ma to spore znaczenie, ponieważ może wpłynąć niemal na wszystkie cechy danego gatunku piwa.

Przyglądając się naczyniom do serwowania piwa, nietrudno zauważyć, że różnią się one przede wszystkim kształtem. Nie jest to oczywiście przypadkowe, ponieważ kształt ma wpływ chociażby na rozwój oraz utrzymywanie się piwnej piany, która wbrew pozorom ma również funkcję inną niż tylko estetyczną, a mianowicie zatrzymuje zawarte w piwie substancje lotne, które podczas odparowywania uwalniają swoje aromaty.

Poza kształtem znaczenie mają także inne cechy i elementy szkła, którego używamy. Uchwyty i nóżki, za które można trzymać naczynia, ograniczają wzrost temperatury degustowanego piwa, a grubość szkła wpływa na postrzeganie jego barwy czy nawet stopnia wysycenia.

Rodzajów szkła do piwa jest zatem bardzo dużo. Przedstawię teraz kilka podstawowych z nich oraz zasugeruję do jakich piw mogą znaleźć zastosowanie.

Kufel

Tego naczynia nie trzeba chyba nikomu przedstawiać. Jest trwałe, solidne i dość wygodne w użytkowaniu. Mianem kufla bardzo często błędnie określa się wszystkie rodzaje piwnego szkła. A kufel, mimo, że może mieć różne kształty, to posiada swoje cechy charakterystyczne takie jak uchwyt, grube szkło i znaczny ciężar.

IMG_2511.JPG

Sugeruje się, aby w kuflach spożywać Portery (Baltic Porter, Brown Porter, Robust Porter), koźlaki (Bock), Lagery (Light Lager, Dark Lager, Strong Lager, Vienna Lager), Stouty (Dry Stout, Oatmeal Stout) oraz piwa typu Ale (Scottish Ale, English Pale Ale, Irish Red Ale).

Pokal

To również bardzo popularne naczynie. Cechuje je nóżka, dużo cieńsze szkło niż w przypadku kufli oraz smukły kształt. Ma to wpływ na uwidacznianie barwy i klarowności piwa oraz pozwala dobrze utrzymywać się pianie.

IMG_2494.JPG

Sugerowane zastosowanie pokali to Pilznery (Czech Pilsner, German Pilsner, American Pilsner), ciemne lagery (Dark Lager) oraz koźlaki (Doppelbock).

Snifter

To szkło jest typowe raczej dla koniaku czy brandy, ale stosuje się je również do piwa, zwłaszcza do mocniejszych odmian. Snifter charakteryzuje się tym, że posiada nóżkę oraz pękaty kształt - jest szeroki na dole i zwęża się ku górze. Kształt ten pozwala na wprowadzanie piwa w wirowanie, co ma wpływ na lepsze uwalnianie substancji zapachowych zawartych w piwie oraz pozwala na ogrzanie go dłonią. Wszystko to pozwala wydobyć z piwa więcej aromatów, które, szczególnie w przypadku mocnych piw, warto eksponować.

IMG_2484.JPG

Zaleca się stosowanie sniftera do aromatycznych, bardzo wyrazistych piw, takich jak na przykład Barleywine, Imperial IPA, Lambic owocowy, Russian Imperial Stout czy Belgian Strong Dark Ale.

Weizen

Jest to również bardzo popularna wysoka szklanka ze zwężeniem w jej dolnej części. Zaprojektowana została w ten sposób głównie po to, aby podtrzymywać bardzo obfitą pianę, charakterystyczną dla piw pszenicznych.

weizen2.jpg
źródło

Swoje zastosowanie znajduje głównie wśród piw pszenicznych a więc takich odmian jak Gose, Hefeweizen, Weizenbock czy Dunkelweizen.

Teku

Teku to szkło typowo degustacyjne, stosowane do szczególnie wymagających piw. Charakterystyczny kształt, zaprojektowany przez włoskiego browarnika i analityka sensorycznego, pozwala w pełni uwolnić wszystkie aromaty zawarte w piwie oraz doskonale utrzymać jego pianę. Szkło to posiada nóżkę i czarę szeroką na dole, i zwężającą się na górze. Jest bardzo często używane przez sędziów na konkursach piwnych.

IMG_2519.JPG

Sugerowane zastosowanie jest w zasadzie tożsame z tym, które zaleca się w przypadku Sniftera, czyli obejmuje treściwe piwa, w których aromat stanowi niemal najważniejszy element.

Tulip

Jak wskazuje już sama nazwa, szkło to swoim wyglądem i kształtem przypomina nieco tulipana. Podobnie jak Teku czy Snifter posiada nóżkę ale charakteryzuje się czaszą pękatą u dołu, zwężającą się ku górze, gdzie następuje załamanie w celu rozszerzenia wylotu. Oczywiście taka budowa czaszy wspomaga utrzymywanie piany oraz palety aromatów zawartych w piwie oraz wpływa na estetykę prezentowania się trunku.

IMG_2503.JPG

Zaleca się stosowanie Tulipa głównie do piw typu Ale (Scotch Ale, Flanders Red Ale, Belgian Pale Ale, Belgian Strong Dark Ale) ale również takich jak Saison, Imperial IPA czy nawet owocowy Lambic.

French Jelly Glass

Jest to szklanka wykonana z grubego szkła, posiada tłoczone linie w swojej dolnej części oraz gładką powierzchnię u góry. Pierwotnie przeznaczona była do galaretek owocowych (stąd też jej nazwa), ale doskonale sprawdza się jako szkło do piwa, ponieważ grube szkło ułatwia utrzymanie temperatury piwa, szklanka wygodnie leży w dłoni a jej szeroki otwór ułatwia picie.

IMG_2507.JPG

French Jelly Glass przeznaczona jest głównie do takich piw jak Lager owocowy, Lambic czy Witbier oraz do wszelkiego rodzaju radlerów, piw smakowych czy napojów piwnych.

Szklanki pintowe

Swoją nazwę biorą oczywiście od tego, że mają (lub powinny mieć) pojemność jednej pinty - czyli 568ml w przypadku Imperium Brytyjskiego oraz 473ml w przypadku pinty amerykańskiej. Wśród tych szklanek można wyróżnić trzy podstawowe rodzaje:

Shaker, zwany inaczej American Pint - to szklanka z nieco grubszego szkła, o prostym kształcie i bokach, które rozszerzają się od dołu ku górze.

american-pint2.jpg
źródło

Nonic, zwany inaczej British Pint - tą szklankę bardzo łatwo rozpoznać, gdyż posiada wybrzuszony pierścień w okolicach ⅔ wysokości patrząc od dołu.

IMG_2481.JPG

Irish Imperial Pint - ta szklanka posiada trochę węższy dół i przechodzi w dość szeroką część górną.

IMG_2531.JPG

Szklanki tego typu sprawdzą się doskonale z piwami typu Ale (Amber Ale, American Pale Ale, Blonde Ale, English Pale Ale, Irish Red Ale) oraz wszelkimi odmianami IPA, Porterów oraz Stoutów.

Artykuł ten oczywiście nie wyczerpuje listy rodzajów szkła do piwa. Zdarza się nawet, że produkuje się szkło dedykowane pod tylko jedną markę piwa! Ja wymieniłem tylko kilka najbardziej popularnych z nich oraz takich, które sam lubię i często używam. Dobór odpowiedniego szkła ma znaczenie jeśli chcemy w pełni docenić degustowane piwo. Oczywiście nie każdy jest zainteresowany degustacją i oceną barwy, aromatu czy smaku, ale nawet dla takich osób rodzaj wybranego szkła może być również istotny - chociażby dlatego, że wraz ze szkłem zmienia się zupełnie komfort picia.

stopka_logo.png

Chcesz poczytać więcej ciekawych artykułów o piwie?
Koniecznie odwiedź tych autorów:

@buzzbeergeek, @beers, @detlev, @gensek

KOMENTARZE

  • highonthehog

    o prosze mam w domu 3 rodzaje i nawet nie wiedzialam ze nadaja sie do picia piwa...taka herezja.

  • m44

    Chyba czas zmienić nawyki, bo u mnie dominuje butelka :D

  • kurator-polski

    Cześć! Redakcja Tygodnika Kuratorskiego jest pod wrażeniem Twojej twórczości i chcemy prosić Cię o zgodę na publikację opisów oraz linków do Twoich postów w przyszłych numerach. Zależy nam na promocji wartościowych treści poprzez tworzenie cotygodniowego artykułu zbiorczego. Więcej możesz przeczytać tutaj: Tygodnik Kuratorski #0

  • grecki-bazar-ewy

    Bardzo fajny opis szkła do piwa, zwłaszcza że pogłębiłam swoją widzę w tym temacie :)
    Poza tym zmobilizowałeś mnie do zrobienia zdjęcia mojej małej kolekcji, żeby nie było że piwo lubię a odpowiedniego szkła nie posiadam :P

    20180226_120704.jpg