BLOGCZEJNalpha

Tematy Tygodnia #18 - Znaczenie piwa w kuchni francuskiej

<center>![4pl.png](https://res.cloudinary.com/hpiynhbhq/image/upload/v1519900992/kay1er6j6i9eof8pd7yp.png) </center> <center>Terminy takie jak Francja czy kuchnia francuska niemal automatycznie kojarzą nam się z winem, oczywiście jeśli pominiemy wieżę Eiffla, żabie udka czy ślimaki. Czy zatem w tak stereotypowo postrzeganym przez nas środowisku jest miejsce dla piwa? Ba, dobrego piwa, bo tylko takie powinno nas z założenia interesować. W tym artykule, zainspirowany jednym z tematów jakie pojawiły się w [Tematach Tygodnia](https://steemit.com/tematygodnia/@steemit-polska/tematy-tygodnia-tematygodnia-18-tematy ), spróbuję odpowiedzieć na to pytanie.</center> <center>Jak potwierdzają badania archeologiczne, które prowadzone były w prowansalskim Roquepertuse, piwo na bazie jęczmienia warzono tam już w okolicach drugiego tysiąclecia przed Chrystusem, czyli na długo przed tym jak pojawiły się tam jakiekolwiek tradycje winiarskie. A kojarzycie Trapistów? Belgijskich mnichów, którzy według wielu opinii produkują najlepsze piwa na świecie? Są to w zasadzie uciekinierzy z Francji, którzy w czasach Rewolucji Francuskiej musieli opuścić swój kraj w związku z prześladowaniami religijnymi. I to ich receptury są podobno stosowane do dziś. Z Francji wywodzi się też jeden z najbardziej intrygujących gatunków piwa, a mianowicie Bière de garde. Gatunek, który w latach 60-tych znalazł się na liście gatunków piwa zagrożonych wyginięciem, a jednak przetrwał i na nowo rozkwitnął w czasach piwnej rewolucji we Francji, która przypadła na drugą połowę lat 90-tych. Rewolucji, która spowodowała, że w kraju gdzie wyróżnić można ponad 300 rodzajów sera, z łatwością można dobrać do każdego z nich nie tylko wino, ale i piwo.</center> <center>Gdzie zatem będąc we Francji szukać tych oznak piwnej świetności? Najlepiej na północy, bo tam drzemią największe rzemieślnicze piwne siły francuskie. A jeśli na północy to najłatwiej w Paryżu i jego najbliższych okolicach. Z łatwością znajdziemy tam rzemieślnicze browary restauracyjne, multitapy czy nawet festiwale piwa. Poniżej znajdziecie krótki przegląd miejsc, które warto odwiedzić.</center> <center>**Browary restauracyjne**</center> <center>*[Le Triangle - Restaurant & Fabrique de Bières](http://www.triangleparis.com/)*</center> <center>Jedyny browar z wymienionych, w którym byłem parę lat temu. Bardzo ciekawy lokal - warzenie odbywa się tuż za barem, w naczyniach przypominających małe garnki. Super klimat, nie do podrobienia.</center> <center>![le-triangle.jpg](https://res.cloudinary.com/hpiynhbhq/image/upload/v1519901228/kt3akiepzjtr0yed2cwa.jpg) [źródło](http://hipparis.com/2016/10/19/le-triangle-craft-beer-and-thoughtful-cuisine-in-the-10th-arrondissement/)</center> <center>*[Brasserie de la Goutte d'Or](http://www.brasserielagouttedor.com/)*</center> <center>![BRASSERIE2-1290.jpg](https://res.cloudinary.com/hpiynhbhq/image/upload/v1519901319/lusyentr4b1c8krkb0xm.jpg) [źródło](https://lepigalle.paris/en/en-brasserie-de-la-goutte-dor/)</center> <center>*[Paname Brewing Company](http://www.panamebrewingcompany.com/)*</center> <center>![paname-brewing-company-3.jpg](https://res.cloudinary.com/hpiynhbhq/image/upload/v1519901360/ogg7vxbqesnbuomcwaij.jpg) [źródło](https://thetrendmix.com/2015/07/24/paname-brewing-company/)</center> <center>*[Brasserie O'Neil](https://www.facebook.com/oneilbar/)*</center> <center>![o.jpg](https://res.cloudinary.com/hpiynhbhq/image/upload/v1519901405/kjjo4aa8cauqz41lgktz.jpg) [źródło](https://www.yelp.com/biz_photos/brasserie-o-neil-paris?select=YsK0jWJUsshGS1YdghkftA)</center> <center>*[Brasserie BAPBAP](http://www.bapbap.paris/)*</center> <center>![bapbap.jpg](https://res.cloudinary.com/hpiynhbhq/image/upload/v1519901481/klcqzeevabwozvcmvhne.jpg) [źródło](http://thetouristinparis.com/paris/en/discover-one-of-our-best-local-artisanal-breweries-in-east-paris-bapbap/)</center> <center>**Multitapy**</center> <center>*[Frog Pubs](http://www.frogpubs.com/)*</center> <center>Jest to coś w rodzaju takiej piwnej sieciówki. W samym Paryżu posiadają około 10 lokali, w niektórych z nich piwo warzy się na miejscu. Trzeba jednak podkreślić, że są to lokale w stylu amerykańskim, zarówno pod względem wystroju jak i menu piwnego oraz spożywczego.</center> <center>![frog.jpg](https://res.cloudinary.com/hpiynhbhq/image/upload/v1519901564/nzz4wtk46xdaii7esewk.jpg) [źródło](http://morenoconseil.com/craft-beers-les-superheros-sont-de-retour/)</center> <center>*[Express De Lyon](https://www.facebook.com/exlyon/)*</center> <center>![expres.jpg](https://res.cloudinary.com/hpiynhbhq/image/upload/v1519901598/kkpphoe7umpazarvosao.jpg) [źródło](https://www.timeout.com/paris/en/bars-pubs/lexpress-de-lyon)</center> <center>*[Le Supercoin](http://supercoin.net/)*</center> <center>![superc.jpg](https://res.cloudinary.com/hpiynhbhq/image/upload/v1519901646/qmpqjne4xepkei7h179w.jpg) [źródło](http://thetouristinparis.com/paris/en/le-supercoin-your-pop-rock-bar-serving-artisanal-beer-in-north-paris/)</center> <center>*[La Fine Mousse](http://www.lafinemousse.fr/)*</center> <center>![la mousse fine paris 75011 taps.JPG](https://res.cloudinary.com/hpiynhbhq/image/upload/v1519901681/pqcggfbtizscdl7ml5y4.jpg) [źródło](http://notdrinkingpoison.blogspot.com/2012/08/paris-discovers-beer-la-fine-mousse.html)</center> <center>*[Brewberry Bar](http://www.brewberry.fr/)*</center> <center>![brewberry.jpg](https://res.cloudinary.com/hpiynhbhq/image/upload/v1519901718/fmdidaxbunnviv5uqatb.jpg)[źródło](http://thetouristinparis.com/paris/en/the-brewberry-a-bar-for-artisanal-beer-lovers-in-the-mouffetard-district-in-paris/)</center> <center>*[Les Trois 8](http://www.lestrois8.fr/accueil)*</center> <center>![Les-Trois-8-23-960x600.jpg](https://res.cloudinary.com/hpiynhbhq/image/upload/v1519901773/blq9esiblx3syepxjmsx.jpg) [źródło](http://happygohoppy.fr/2014/03/les-trois-8-paris-20eme/)</center> <center>A jeśli przypadkiem będziecie we Francji w czerwcu, możecie też wybrać się na piątą już odsłonę [Paris Beer Week](http://parisbeerweek.fr/) czyli festiwal piwa, który zapewne będzie obfitował we francuskie piwa rzemieślnicze i nie tylko. Osobiście nie miałem okazji wziąć w nim udziału, ale od znajomych słyszałem, że warto.</center> <center>![parisbeerweek.jpg](https://res.cloudinary.com/hpiynhbhq/image/upload/v1519901963/w7aot6ua9b5qn7mi2bv4.jpg) [źródło](https://www.infosbar.com/Paris-Beer-Week-2018-en-ile-de-France_a11505.html)</center> <center>Podsumowując należy przyznać, że piwo we Francji ma się świetnie, odgrywa znaczącą rolę w ich kulturze i z powodzeniem może konkurować z winem o miano “głównego napoju” francuskiej kuchni. Nie jest to może skala taka jak w Belgii, ale na pewno zasługuje na uwagę i uznanie, dlatego jeśli kiedykolwiek będziecie mieli okazję, koniecznie spróbujcie co oferują współcześnie francuscy browarnicy.</center> <center>![stopka_logo.png](https://steemitimages.com/DQmVwsHcvahBpESkaU3e5ydvzJQ2xtv5QSyh6zbjtFxvQJb/stopka_logo.png)</center> <h4><center>Chcesz poczytać więcej ciekawych artykułów o piwie? Koniecznie odwiedź tych autorów:</center></h4> <center>@buzzbeergeek, @beers, @detlev, @gensek</center>

KOMENTARZE

  • mmmmkkkk311

    I just upvoted You! (Reply "STOP" to stop automatic upvotes)

  • wolontariusz

    Czytałem o trapistach i właśnie czekałem na taki klimatyczny artykuł.

  • theprophet0

    Wow this post is listed in trending! Congrats.

    Learn how to avoid <a href="https://steewit.com/etiquette/@aggroed/satirically-yours-etiquette-for-young-modern-steemers-shit-posting-101" > crap posting here </a>