BLOGCZEJNalpha

Tematy Tygodnia #18 - Znaczenie piwa w kuchni francuskiej

4pl.png

Terminy takie jak Francja czy kuchnia francuska niemal automatycznie kojarzą nam się z winem, oczywiście jeśli pominiemy wieżę Eiffla, żabie udka czy ślimaki. Czy zatem w tak stereotypowo postrzeganym przez nas środowisku jest miejsce dla piwa? Ba, dobrego piwa, bo tylko takie powinno nas z założenia interesować. W tym artykule, zainspirowany jednym z tematów jakie pojawiły się w Tematach Tygodnia, spróbuję odpowiedzieć na to pytanie.

Jak potwierdzają badania archeologiczne, które prowadzone były w prowansalskim Roquepertuse, piwo na bazie jęczmienia warzono tam już w okolicach drugiego tysiąclecia przed Chrystusem, czyli na długo przed tym jak pojawiły się tam jakiekolwiek tradycje winiarskie. A kojarzycie Trapistów? Belgijskich mnichów, którzy według wielu opinii produkują najlepsze piwa na świecie? Są to w zasadzie uciekinierzy z Francji, którzy w czasach Rewolucji Francuskiej musieli opuścić swój kraj w związku z prześladowaniami religijnymi. I to ich receptury są podobno stosowane do dziś. Z Francji wywodzi się też jeden z najbardziej intrygujących gatunków piwa, a mianowicie Bière de garde. Gatunek, który w latach 60-tych znalazł się na liście gatunków piwa zagrożonych wyginięciem, a jednak przetrwał i na nowo rozkwitnął w czasach piwnej rewolucji we Francji, która przypadła na drugą połowę lat 90-tych. Rewolucji, która spowodowała, że w kraju gdzie wyróżnić można ponad 300 rodzajów sera, z łatwością można dobrać do każdego z nich nie tylko wino, ale i piwo.

Gdzie zatem będąc we Francji szukać tych oznak piwnej świetności? Najlepiej na północy, bo tam drzemią największe rzemieślnicze piwne siły francuskie. A jeśli na północy to najłatwiej w Paryżu i jego najbliższych okolicach. Z łatwością znajdziemy tam rzemieślnicze browary restauracyjne, multitapy czy nawet festiwale piwa. Poniżej znajdziecie krótki przegląd miejsc, które warto odwiedzić.

Browary restauracyjne

Le Triangle - Restaurant & Fabrique de Bières

Jedyny browar z wymienionych, w którym byłem parę lat temu. Bardzo ciekawy lokal - warzenie odbywa się tuż za barem, w naczyniach przypominających małe garnki. Super klimat, nie do podrobienia.

le-triangle.jpg
źródło

Brasserie de la Goutte d'Or

BRASSERIE2-1290.jpg
źródło

Paname Brewing Company

paname-brewing-company-3.jpg
źródło

Brasserie O'Neil

o.jpg
źródło

Brasserie BAPBAP

bapbap.jpg
źródło

Multitapy

Frog Pubs

Jest to coś w rodzaju takiej piwnej sieciówki. W samym Paryżu posiadają około 10 lokali, w niektórych z nich piwo warzy się na miejscu. Trzeba jednak podkreślić, że są to lokale w stylu amerykańskim, zarówno pod względem wystroju jak i menu piwnego oraz spożywczego.

frog.jpg
źródło

Express De Lyon

expres.jpg
źródło

Le Supercoin

superc.jpg
źródło

La Fine Mousse

la mousse fine paris 75011 taps.JPG
źródło

Brewberry Bar

brewberry.jpgźródło

Les Trois 8

Les-Trois-8-23-960x600.jpg
źródło

A jeśli przypadkiem będziecie we Francji w czerwcu, możecie też wybrać się na piątą już odsłonę Paris Beer Week czyli festiwal piwa, który zapewne będzie obfitował we francuskie piwa rzemieślnicze i nie tylko. Osobiście nie miałem okazji wziąć w nim udziału, ale od znajomych słyszałem, że warto.

parisbeerweek.jpg
źródło

Podsumowując należy przyznać, że piwo we Francji ma się świetnie, odgrywa znaczącą rolę w ich kulturze i z powodzeniem może konkurować z winem o miano “głównego napoju” francuskiej kuchni. Nie jest to może skala taka jak w Belgii, ale na pewno zasługuje na uwagę i uznanie, dlatego jeśli kiedykolwiek będziecie mieli okazję, koniecznie spróbujcie co oferują współcześnie francuscy browarnicy.

stopka_logo.png

Chcesz poczytać więcej ciekawych artykułów o piwie?
Koniecznie odwiedź tych autorów:

@buzzbeergeek, @beers, @detlev, @gensek

KOMENTARZE

  • mmmmkkkk311

    I just upvoted You! (Reply "STOP" to stop automatic upvotes)

  • wolontariusz

    Czytałem o trapistach i właśnie czekałem na taki klimatyczny artykuł.

  • theprophet0

    Wow this post is listed in trending! Congrats.

    Learn how to avoid <a href="https://steewit.com/etiquette/@aggroed/satirically-yours-etiquette-for-young-modern-steemers-shit-posting-101" > crap posting here </a>