BLOGCZEJNalpha

Rekonkwista, czyli szakszuka z chorizo.

DSC_0797.JPG

Szakszuka jest niemalże idealnym daniem śniadaniowym. Kawałki warzyw, sos z pomidorów, ostre przyprawy, jajka. Czego chcieć więcej? Na przykład kawałka pikantnej hiszpańskiej kiełbasy chorizo...

Rekonkwista, czyli arabska szakszuka z wieprzowym chorizo.

DSC_0792.JPG

Składniki (1 porcja):
  • krojone pomidory (3/4 puszki lub 3 średnie sztuki, sparzone i obrane ze skórki)
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • Sambal Oelek
  • 3 jaja
  • ok. 80 g Chorizo
  • cząber
  • pieprz
  • sól (opcjonalnie)
  • płatki chilli (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:

Cebulę, czosnek i chorizo pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i wrzucić cebulę i czosnek. Dodać cząber, szczyptę płatków chilli i pieprz. Smażyć, aż cebula będzie miękka. Dodać pomidory i chorizo (jeśli wolicie szakszukę w wersji koszernej/wegetariańskiej/halal, możecie pominąć chorizo, jest równie smaczna bez).

DSC_0789.JPG

Sekretnym składnikiem szakszuki (a przynajmniej mojej szakszuki) jest Sambal Oelek - ten indonezyjski sos składający się z miażdżonych papryczek chilli, soli i octu idealnie balansuje słony i kwaśny smak w daniu. Dodajemy dwie łyżki stołowe sosu Sambal do mikstury i smażymy dalej przez kilka minut. Następnie wbijamy trzy jaja w zrobione łyżką "dołki" w miksturze (możemy odrobinę posolić jajka, choć Sambal jest dość słony). Przykrywamy naczynie i gotujemy aż jaja się zetną (3-5 min). Możemy podać z bagietką, choć tak dużą porcją szakszuki wzbogaconej chorizo spokojnie naje się dorosła osoba. Smacznego!

DSC_0793.JPG


by @postcardsfromlbn

KOMENTARZE

  • pdj85coexist

    Shakshuka - uwielbiam na śniadanie, były dni kiedy jadłam to non stop 🙄 dodaję zawsze świeżą bazylię jeszcze obowiązkowo.
    Chybaaaa wiem co jutro zjem😉