BLOGCZEJNalpha

Zielona Szakszuka

IMG_20181007_100354.jpg

Ta decyzja dojrzewała we mnie od wyjazdu do Lwowa. W końcu... przyrządziłem szakszukę!

Szakszuka jest daniem śniadaniowym pochodzącym z bliskiego wschodu, choć czasem je się ją również na kolację. Nazwa dania w arabskim slangu oznacza "mieszankę", "miksturę". Szakszuka jaką znamy współcześnie wywodzi się z Tunezji i składa przede wszystkim z jajek gotowanych w pomidorach i cebuli z ostrą papryką. Szakszuka jest bardzo popularna w kuchni arabskiej od Maroka po Arabię Saudyjską, a także w kuchni Izraelskiej, gdzie dotarła za sprawą tunezyjskich żydów. W zależności od regionu, w szakszuce mogą znaleźć się również: fasola, ziemniaki, mielona jagnięcina i jogurt, słony ser lub karczochy. W skład mojej pierwszej szakszuki weszły wszystkie zielone warzywa, które były pod ręką, nie dodałem też cebuli więc była to dość nieortodoksyjna wersja.

IMG_20181007_093726.jpg

Zielona Szakszuka (dla dwóch osób)

  • 2 zielone pomidory
  • zielona papryka
  • 2/3 średniej wielkości cukinii
  • 2 pieczarki
  • 6 jajek
  • szpinak
  • 2 ząbki czosnku
  • chilli w płatkach
  • cząber
  • kurkuma
  • cynamon
  • sól
  • pieprz
  • 6 jajek
  • opcjonalnie: 100 ml wody i mielony pomidor

Pokroić w kostkę pomidory, paprykę, cukinię i pieczarki. Posiekać czosnek. Na oliwie z oliwek, ciągle mieszając podsmażyć czosnek, kurkumę, cynamon, cząber i chilli. Dodać paprykę i pieczarki. Smażyć przez kilka minut, a następnie dorzucić cukinię, pomidora i szpinak. Wszystkie składniki są dość twarde, nie zaszkodzi więc dolać 100-150 ml wody i łyżeczkę mielonego pomidora dla smaku.

IMG_20181007_094029.jpg

IMG_20181007_095551.jpg

Po około 15 minutach smażenia wbić jajka w miksturę (można zrobić w niej "dołki" drewnianą łyżką i dopiero w nie wbijać jajka), dodać sól i pieprz dla smaku i gotować pod przykryciem aż jajka się zetną. Podawać na ciepło z opcjonalną bagietką/chlebem/pitą.


by @postcardsfromlbn

KOMENTARZE

  • veggie-sloth

    Zielonej nie jadłem :) Zapiszę sobie. A może dodasz pl-wege?

  • ibu568

    Zapraszam do przeczytania piwnych degustacji. Piwo świetnie pasuje do dobrej kuchni.

    https://steemit.com/@ibu568

  • grecki-bazar-ewy

    https://steemit.com/polish/@kurator-polski/tygodnik-kuratorski-32
    :)

  • sweetsandbeyond

    Pozbierałam już wszystkie zielone pomidory by na parapetsch dojrzały:) W sumie, po przeczytaniu Twego wpisu, nie muszę czekać;)