BLOGCZEJNalpha

Ciasto biszkoptowe Skryta Persymona.

Witam Was serdecznie moi drodzy drodzy!
Dzisiaj mam dla Was przepis na obłędnie pyszne ciasto biszkoptowe o delikatnym i wyjątkowym smaku, przekładane kremem mascarpone i galaretką skrywającą persymonę.
Do powstania tego ciasta zainspirował mnie przepis na ciasto jamajka. W przepisie tym jednym ze składników jest banan, a ja chciałam jakiś inny owoc, coś niepospolitego... coś...wyjątkowego....
A, że uwielbiam słodziutką persymonę, to postanowiłam wykorzystać ten właśnie owoc. Pozmieniałam co nieco w przepisie jamajka, i tak powstała moja recepta na biszkoptowe ciasto Skryta Persymona.

Persymona (inaczej nazywana też kaki, sharon, hurma, szarona, a w Grecji nazywana lotos - λωτός) jest pysznym słodkim owocem pod warunkiem że jest dojrzała. Z wyglądu przypomina pomidora. Spożywanie niedojrzałej persymony może prowadzić do bólów żołądka, a w najgorszym wypadku do powstawania bezoaru (kamienia jelitowego).
Owoc dojrzały nie szkodzi naszemu organizmowi i ma wiele cennych składników.
Dlatego też, pamiętajmy żeby owoc ten spożywać gdy już robi się miękki i intensywnie czerwony.
Więcej na temat persymony możecie poczytać tu

Ale do rzeczy.
Ciasto jest przepyszne i gorąco polecam wypróbować ten przepis.
ciasto-ukryta-persymona1.jpg

SKŁADNIKI:
Biszkopt:

  • jajka (6 szt.)
  • cukier (1 szkl.)
  • mąka samorosnąca (3/4 szkl.) lub 3/4 szkl. mąki pszennej z dodatkiem 1 łyżeczki proszku do pieczenia
  • mąka ziemniaczana (1 łyżka)
  • kakao gorzkie (3 łyżki)

Krem:

  • śmietanka kremówka 35% (500 ml.)
  • serek mascarpone (500 g.)
  • cukier puder (4 łyżki)
  • żelatyna (1 łyżka) + gorąca woda 1/4 szkl.)

Poncz:

  • woda (8 łyżek)
  • cukier (2 łyżki)
  • sok z cytryny (2 łyżki)

Dodatkowo:

  • dżem brzoskwiniowy (6 łyżek)
  • gorzka czekolada starta (do posypania)
  • persymona (3 szt. duże)
  • galaretka pomarańczowa (200 g.) + gorąca woda (4 szkl.)

*foremka o wymiarach 24 cm x 36 cm o wysokości 6 cm.
*szklanka = 250 ml.

WYKONANIE:

  • Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je 10 min. mikserem na średnich obrotach.
    Po tym czasie ciągle miksując dodajemy szczyptę soli, stopniowo szklankę cukru, 6 żółtek i miksujemy jeszcze chwilkę aż składniki się połączą.
    Wyłączamy mikser i dalej mieszamy szpatułką lub łyżką dodając stopniowo 3/4 szkl.mąki, (pamiętajmy że wszystkie sypkie składniki muszą być przesiane przez sito), 1 łyżkę mąki ziemniaczanej, 3 łyżki kakao i łyżkę oleju.
    Delikatnie mieszamy składniki.
    Masę przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Foremka o wymiarach 24 cm x 36 cm. i wysokości 6 cm.
    Masę wyrównujemy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra - dół w 180*C około 30 min.
    Upieczony biszkopt wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy na 5 min. Po tym czasie odwracamy biszkopt do góry dnem, ściągamy foremkę oraz papier i pozostawiamy do wystudzenia.

  • Do miseczki wlewamy 4 szkl. gorącej wody i rozpuszczamy w niej 200 g. pomarańczowej galaretki.
    Odstawiamy do wystudzenia i lekkiego stężenia.

  • Do miseczki wlewamy 8 łyżek wody, dodajemy 2 łyżki cukru, 3 łyżki soku z cytryny i dobrze mieszamy aż cukier się rozpuści. Odstawiamy na bok.

  • Wystudzony biszkopt przekrawamy na 2 blaty.
    Jeden blat biszkoptowy przekładamy na dno foremki wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy go sześcioma łyżkami dżemu brzoskwiniowego.
    Na dżem kładziemy 3 persymony wcześniej obrane ze skórki i pokrojone w plastry.
    Zalewamy tężejącą galaretką i wstawiamy do lodówki.

  • W 1/4 gorącej wody rozpuszczamy 1 łyżkę żelatyny i pozostawiamy do wystudzenia.
    Do schłodzonej misy miksera wlewamy 500 ml. dobrze schłodzonej śmietanki kremówki 35% i ubijamy na sztywno.
    Gdy śmietanka się ubije dodajemy 4 łyżki cukru pudru, 500 g. serka mascarpone oraz ostudzoną żelatynę (zanim ją wlejemy do masy musimy ją najpierw zahartować )
    Miksujemy jeszcze chwilkę aż żelatyna połączy się z kremem..

  • Wyciągamy blachę z lodówki.
    Na stężałą już galaretkę przekładamy 3/4 kremu i wyrównujemy.
    Na krem kładziemy drugi blat biszkoptowy a na niego resztę masy kremowej. Masę wyrównujemy i posypujemy ją tartą gorzką czekoladą.
    Wstawiamy do lodówki i chłodzimy od 4 h - 24 h.

Wykonanie tego przepisu możecie zobaczyć też w filmiku.
Serdecznie zapraszam do oglądania.
https://www.youtube.com/watch?v=xduHuaLtJpU&t=11s
(Music: https://www.hooksounds.com/
1. Artist: Musicalwave, Title: Tropical Coctail
2. Artist: Nazar Rybak, Title: Documentary Background
3. Artist: Nazar Rybak, Title: Corporate Memories)

MOJE SOCIAL MEDIA:
🎬 Subskrybuj: https://goo.gl/gw3qZE
📷 Instagram: https://goo.gl/oTMWud
👫 Fanpage: https://goo.gl/zHmx7u
✏ Przepisy: https://goo.gl/aKFfWT

ŻYCZĘ UDANYCH WYPIEKÓW I SMACZNEGO!

ciasto-skryta-persymona1a.jpg
ciasto-skryta-persymona3ab.jpg
ciasto-skryta-persymona5.jpg
ciasto-skryta-persymona.jpg

KOMENTARZE

  • sp-group

    Twój post został podbity głosem @sp-group. Kurator @julietlucy.

  • grecki-bazar-ewy

    Twój wpis został podbity głosem noisy i Diosbot- kurator @grecki-bazar-ewy.

  • emsonic

    Ale przepysznie wygląda :) na pewno skorzystam z przepisu. Zostawiam followa :)

    Posted using Partiko Android

  • grecki-bazar-ewy

    https://steemit.com/polish/@kurator-polski/tygodnik-kuratorski-39
    :)