BLOGCZEJNalpha

SERNIK NA ZIMNO Z BRZOSKWINIAMI 🍑 rita food channel


Cześć!
Dopadła mnie mania sernikowa ostatnio. To pewnie skutki uboczne upałów ;-)
Dzisiaj mam dla Was przepis na sernik tym razem z brzoskwiniami.

Wykonanie ciasta krok po kroku pokazane jest w filmiku, serdecznie zapraszam do oglądania.
W razie problemów technicznych video możecie zobaczyć też tutaj.
Kto woli przepisy kulinarne w formie pisanej to zapraszam do czytania.

SKŁADNIKI:
🍑 paczka biszkoptów
🍑 2 cukry waniliowe
🍑 6 łyżek cukru
🍑 2 galaretki brzoskwiniowe (lub inne, ale pomarańczowe lub żółte)
🍑 3 łyżki żelatyny
🍑 1 kg. sera do serników z wiaderka
🍑 1 puszka brzoskwiń lub 6 świeżych
🍑 czerwony barwnik spożywczy
🍑 1/2 szkl.mleka
🍑 3,5 szkl. gorącej wody

WYKONANIE:
🍑 2 galaretki rozpuszczamy w 3 szkl. gorącej wody i odstawiamy do ostudzenia.
🍑 3 połówki brzoskwiń kroimy w kostkę i dodajemy do ostudzonej galaretki. Odstawiamy.
🍑 3 łyżki żelatyny rozpuszczamy w pół szkl. gorącej wody i odstawiamy do ostudzenia.
🍑 Do ostudzonej żelatyny dodajemy 2 cukry waniliowe, 6 łyżek cukru, ser z wiaderka i dobrze mieszamy mikserem do otrzymania kremowej konsystencji. Gdyby masa serowa była zbyt gęsta można dodać trochę syropu z puszki po brzoskwiniach.
🍑 Masę serową dzielimy na dwie części. Do jednej części dodajemy kilka kropel (wg.uznania) czerwonego barwnika spożywczego i mieszamy do uzyskania różowego koloru masy.
🍑 Na dno tortownicy (z otwieraną opaską) wykładamy biszkopty namoczone w mleku.
🍑 Na biszkopty wykładamy różową masę serową, równomiernie wygładzamy i tortownicę wstawiamy do zamrażalki na dosłownie 5 minutek.
🍑 Następnie na różową masę wylewamy połowę galaretki z brzoskwiniami i wstawiamy znów do zamrażalki na 5 min.
🍑 Gdy galaretka w zamrażarce trochę stężeje wykładamy na nią drugą (białą) połowę masy serowej, równomiernie wygładzamy i do zamrażarki na 5 min.
🍑 Na białą masę wykładamy 7 połówek brzoskwiń (brzuszkami do góry) i zalewamy resztą galaretki.
🍑 Wstawiamy do lodówki i chłodzimy od 4 - 24 godzin.
🍑 Gdy sernik będzie gotowy, odpinamy opaskę tortownicy, przekładamy sernik na paterę i można serwować.

SMACZNEGO!
IMG_1333yt.jpg
(sernik na zimno z brzoskwiniami)
IMG_1284 yt.jpg
(sernik na zimno z brzoskwiniami)

Uwagi:
-zamiast brzoskwiń można dodać inne owoce.
-przepis na sernik jest mojego autorstwa ''Rita food channel''
-video oraz zdjęcia są własnością ''Rita food channel''
-muzyka wykorzystana w filmiku:
Artist: Nicolai Heidlas
Title: A new day


▶️ DTube
▶️ IPFS

KOMENTARZE

  • shogunma

    Właśnie widzę , sernikowa mania u mnie także. Wczoraj na działce zrobiłem i do dzisiaj zostały się dwie małe porcje. Użyłem do sernika galaretki cytrusowej bezbarwnej - przezroczysta i do tego truskawki i boróweczki.
    Uwielbiam serniki na zimno. Pozdrawiam.

  • grecki-bazar-ewy

    Ten post został zgłoszony do kuratorstwa :)