BLOGCZEJNalpha

JAJECZNICZA z pomidorami - Post konkursowy #17 Moja jajecznica organizowany przez @grecki-bazar-ewy oraz troszkę informacji o jajku.

Dzisiaj na śniadanie jajecznica z pomidorami. Jako dodatki bekon i cukinia.

11.jpg

Jajka to najdoskonalszy produkt jaki stworzyła natura.

Zawsze uważano, że jajka są bardzo zdrowe i odżywcze, aż przyszedł okres i straszono nas o tym aby ograniczać jajka ponieważ zawierają one bardzo dużą ilość cholesterolu, który nie jest wskazany w nadmiarze dla naszego organizmu.

Badania w latach dziewięćdziesiątych XX wieku wykazały, że jajko zawierające średnio 212 mg cholesterolu nie jest dla nas takie szkodliwe i u większości ludzi nie wpływa ono na stężenie cholesterolu w naszej krwi. Zawierają lecytynę oraz kwasy omega 3, które skutecznie zapobiegają odkładaniu się cholesterolu - jedzmy więc jajka zamiast tabletek z kwasami omega 3 :)

1.png
pixabay

Nie szukajmy i nie przebierajmy w jajkach patrząc na kolor, ponieważ kolor skorupek zależny jest od genów kury. Patrzymy też na kolor żółtka i cieszymy się jak jest bardziej intensywny - a kolor zależy od spożywanej paszy, nawet producenci dodają specjalne barwniki aby zachęcić nas do ich produktów.

Ważne jest aby jajko umyć bezpośrednio przed spożyciem. Umyte jajka nie mogą długo leżeć, nawet w lodówce. Podczas mycia jajka uszkadzana jest delikatna ochronna warstwa i dlatego ułatwiamy tą czynnością przedostanie się bakteriom do środka jajka, a tego byśmy nie chcieli.

Mam problemy z nadmiernym cholesterolem i mój dr naczyniowiec zalecił mi spożywanie sporej ilości jaj, a jednocześnie przestrzegł przed spożywaniem mleka i wszelkich jego produktów. Od trzech lat stosuje się do jego zaleceń i cholesterol mam w normie.

Jajka przynoszą wiele korzyści naszemu organizmowi

  • wzmacniają kości, sproszkowane skorupki można dodawać do posiłków.
  • działają przeciw miażdżycowo
  • jajko dobre jest na kaca, zawierają cysteinę, która ułatwia rozkład toksycznego aldehydu octowego
  • niszczą bakterie i wirusy
  • chronią system nerwowy
    Jeżeli zwracamy uwagę na oznaczenia jaj to możemy dostać jajka o zwiększonej ilości
    witamin. Jajka z hodowli ekologicznej z oznaczeniem 0 zawierają siedem razy więcej karotenów, dwa razy więcej kwasów omega 3 oraz trzy razy więcej witaminy E od jajek z oznaczeniem numerem 3, które pochodzą z chowu klatkowego. Warto na oznaczenia jaj zwrócić szczególną uwagę.

Trochę informacji z poradnikzdrowie.pl

Teraz to co zjadacze jaj lubią najbardziej, czyli jajecznica w moim wykonaniu z pomidorami.

Składniki na dwie osoby

  • cztery jajka
  • dwa pomidory
  • szczypiorek
  • kilka cieniutkich pasków boczku (bekon)
  • kilka plastrów cukinii
  • do smaku sól i pieprz
  • do smażenia olej rzepakowy

3.jpg

Pomidory nacinamy lekko w górnej części na krzyż, spażamy we wrzątku, zdejmujemy skórkę, kroimy w cienkie plasterki i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Smażymy mieszając aż pomidory rozejdą się i następnie dodajemy jajka, solimy i pieprzymy. Dodajemy także pokrojony szczypiorek i mieszając smażymy naszą potrawę. W zależności jak kto woli można jajka lekko ściąć lub podsmażyć bardziej na twardo.

4.jpg

Na drugiej patelni podsmażamy nasz boczek oraz przyprawioną solą i pieprzem cukinię.

5.jpg

Przygotowane produkty pozostaje wyłożyć na talerz dodać świeży chlebek posmarowany masełkiem i pożywne śniadanko gotowe.

6.jpg
Zestaw startowy na początek dnia.

Podczas śniadania wielkanocnego u mnie w rodzinnym domu rozbijaliśmy ugotowane jajka o czoło.
Odbywały się także zawody, czyje jajko jest mocniejsze i każdy ze swoim jajkiem stawał w szranki - czyje ostatnie jajko zostało nie naruszone, wygrywał.

KOMENTARZE

  • jozef230

    Ale urwał!!! Sztosik! Zjadłbym całą!

  • karolczyk1987

    👌Jest moc podobna kompozycja do mojej ulubionej idealnie dobrane składniki. Z cukinią lub kabaczkiem jajo smakuje najlepiej 🙂

  • sweetsandbeyond

    Jak dla mnie rewelacja! Ja jeszcze mojej nie zrobiłam niestety. Czekam na jajeczny dzień;)
    Obym się nie spóźniła;)

  • rita.foodchannel

    Mmm... boczunio i cukinia, moje ulubione dodatki do jajecznicy.

  • suchy

    Jajecznica z pomidorami i cebula to standard w Kolumbii :) 2 msc codziennie się zajadalismy, niestety tutaj nie dają boczku a czasem parówki.

  • grzyb77

    Pyszna jajeczniczka :) boczek dodaje niesamowitego smaku :) trochę w innych momentach dodaję pomidory i szczypiorek, ale oprócz tego to robię jajecznicę prawie taką jak Twoja :) Wiem więc, że na pewno jest mega smaczna :) Powodzenia w konkursie :)

  • grecki-bazar-ewy

    Ten post został zgłoszony do kuratorstwa :)

  • mykitchenlab

    @shogunma jajecznica przepiekna! post bardzo mi sie podoba, wiele informacji ciekawych, dobrze ze podzieliles sie ta informacja dot cholesterolu, mysle ze przyda sie niejednej osobie ;) i bardzo dobrze sformatowany post, dobrze sie czyta.
    moze otworzysz B&B kiedys, pieknie ida ci te dania :)