BLOGCZEJNalpha

Deser aroniowo-jabłkowo-owsiany z imbirem na ciepło

03A52D0F-A28C-428C-BCC1-2F7ACE076A31.jpeg

Witajcie!

Dzisiejszy deser to marzenie na dni takie jak za oknem. Leje, wieje i nic nie wskazuje na to, że to jeszcze lato. Już końcówka, ale jednak...

Wczoraj jeszcze było tak upalnie, że myślałam, by aronię wkomponować w lody. Nie zdażyłam, w zwiazku z czym mam aronię na ciepło na odmieniona aurę.

Kombinacja jabłek, owoców aronii, wanili, imbiru i płatków owsianych jest niesamowita. Aromat mieszajacych się składników wypełniał mi dom od rana. Serdecznie polecam!

Przepis został stworzony podczas pracy przy tych pysznościach. Była to zupełna improwizacja zainspirowana moim poprzednim wpisem. A ten ostatni to śliwki pieczone pod ciastem gryczanym. Obydwa desery sa lekkie, łatwe w wykonaniu i szybkie.

Przygotowanie wymaga nagrzania piekarnika, umycia owoców, przebrania aronii i pokrojenia jabłek. Jabłek ze skórki nie obierałam. Ciasto na owocach, składa się z pięciu składników, które to mieszamy widelcem. Banalne, nie? Nie zawiera maki pszennej ani cukru. Banan się świetnie tu sprawdził jako element słodzacy. Dzięki @zdrowie! W niejednym Twym przepisie widziałam banany jako substytut cukru. Muszę tutaj zaznaczyć, że moje owoce po upieczeniu nie były zbyt słodkie. Aronia ma to do siebie, że słodyczy jej brak. Jabłka też nie dosłodza za mocno. Jeśli chcecie słodszy deser to bez cukru się nie obejdzie.

Dzisiaj użyłam indywidualnych pojemników do pieczenia, ale deser ten można równie dobrze upiec w jednym żaroodpornym naczyniu.

Do dzieła!

Składniki:

  • aronia
  • jabłka
  • wanilia
  • imbir
  • cynamon
  • pomarańcza
  • zmielone płatki owsiane
  • maka ziemniaczana
  • masło
  • banan
  • proszek do pieczenia
  • tłuszcz do foremek

Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C.

20BFC3AB-1764-4732-887D-4A9DB45B40C4.jpeg

Aronię mieszamy z posiekanym imbirem i jabłkami.

B41CD261-BBDA-4BC0-BEB8-878F2AD46BF4.jpeg

Dodajemy wanilię, cynamon, sok z pomarańczy i odrobinę maki ziemniaczanej. Mieszamy. Jeśli mamy pomoc w kuchni, jak w moim przypadku, to korzystamy z chęci malucha do pracy;)

Formy natłuszczamy i wysypujemy mielonymi płatkami owsianymi i opruszamy maka ziemniaczana. Można ta czynność wykonać na samym poczatku naszych działań.

1C068698-39C9-478B-8BEB-ABB210072E6E.jpeg

Do każdego pojemnika nakładamy owoce. Wkładamy na chwilę do piekarnika.

8AD62A0F-AC90-4672-BC35-504D83B98050.jpeg

By zrobić ciasto mieszamy mielone płatki owsiane, makę ziemniaczana (u mnie po połowie szklanki), łyżeczkę proszku do pieczenia, rozgniecinego banana i masła tyle, by utworzyć ciasto do rozprowadzenia łyżka po owocach.

Wyciagamy podpieczona mieszankę aroniowo-jabłkowa, nakładamy ciasto, wygładzamy łyżka powierzchnię i pieczemy przez 15 minut. Po tym
czasie zwiększamy temperaturę do 200 st. C i kontynuujemy pieczenie do zarumienienia się górnej warstwy.

6C9F2C75-8A76-42A4-A385-58D9F4AE859D.jpeg

Życzę Wam wspaniałych wypieków z sezonowych owoców!

Piszcie o tym co u Was w kuchni się dzieje. Przyjemnie mi będzie poczytać Wasze komentarze.

Pozdrawiam!

KOMENTARZE

  • grecki-bazar-ewy

    Wygląda cudownie :)
    Właśnie przedwczoraj zakopałam w ogrodzie korzeń imbiru, liczę że się przyjmie podczas jesiennych deszczów. O aronię tez muszę się postarać ;)

  • zdrowie

    Zapiekane owoce to jeden z moich ulubionych posiłków, bo pochłaniam ich takie ilości, że nie mogę nazwać tego deserem ;)) Są też symbolem długich wieczorów i deszczowej aury, cudownie poprawiają humor w niepogodę.
    Fantastycznie, że sięgnęłaś po aronię, tak mało popularną, a przecież mega wartościową. To fakt, że jest dosyć kwaśna i cierpka, dlatego przydałoby się połączyć ją ze słodkim jabłkiem, albo gruszką. Super, że wykorzystałaś banana do osłodzenia. W tym cieście sprawdziłyby się także namoczone i zblendowane daktyle, a dałyby jeszcze lepszy efekt słodkości ;)
    ..a dodatek wanilii i imbiru.. tylko Ty tak czarujesz ;))

  • nwacrypto

    Świetny deser na długie jesienne wieczory. :) Takie ciepłe owocowe desery, najbardziej przypominają o nadchodzącej jesieni.:D Ja tam kocham jesień, za te kolory i pyszną herbate z sokiem w blasku świec.!

  • pl-kuchnia

    https://steemit.com/polish/@kurator-polski/tygodnik-kuratorski-28
    :)