BLOGCZEJNalpha

Jak serwować wino - Bon ton a la table

Teraz mówię sobie oto, co następuje: napełniam życie szczęściem jak puchar najprzedniejszym winem, jakie wydała ziemia, i piję, póki nie zmartwieje mi ręka i nie pobledną usta. Co będzie dalej, nie dbam, i oto jest moja najnowsza filozofia.

Henryk Sienkiewicz

Otwieranie butelki wina to ceremoniał, który zdradza nie tylko nasze zdolności manualne, nasze podejście do owego trunku, ale także naszą wiedzę na temat jak obcować z winem.

Jak otwierać wino ?

  1. Podczas odcinania sreberka nie należy kręcić butelką, ale otwieraczem (korkociągiem). Unikniemy wówczas wzburzenia osadu, który może znajdować się w niektórych rodzajach win.
  2. Po wkręceniu korkociągu do korka, staramy się za pomocą dźwigni powoli wyciągnąć korek. Gdy korek jest już wyciągnięty w 4/5, przechylamy korek delikatnie na boki, aż wyjmiemy go całego. Przy tak dyskretnym otwarciu usłyszymy jedynie ciche syknięcie.

Kolejność serwowania wina

Degustację zaczynamy od osoby, która wybierała wino. Jeżeli wino zostało już wybrane
np. przez gospodarza, wówczas po otwarciu, lampkę degustacyjna nalewana jest
gospodarzowi w celu sprawdzenia, czy wino jest odpowiednie.

Lampka degustacyjna
alcohol_drink_glass_drinking
źródło splitshire

Ocena Wina

Wino oceniamy pod kątem wyglądu, zapachu oraz smaku. Najpierw rozprowadzamy wino po ściankach kieliszka poprzez delikatne zakręcenie kieliszkiem. Dzięki tej czynności sprawdzamy
konsystencję trunku oraz napowietrzamy wino. Kieliszek z winem możemy delikatnie przechylić i ocenić kolor wina (tzw. szatę). Nalane wino wąchamy, oceniając jego bukiet. Następnie próbujemy wina. Degustacja odbywa się poprzez filtrowanie niewielkiej ilości wina w ustach, którego celem jest rozprowadzenie wina po wszystkich kubkach smakowych. Starajmy się to robić w miarę dyskretnie ( bez siorbania, bulgotania i innych komicznych dźwięków).

Jeżeli wino jest dobre (tzn. nie zepsute) polewamy je gościom, zaczynając od pań
w kolejności od najstarszej do najmłodszej. Jeżeli nie jesteśmy w stanie określić która z pań jest najstarszą, wówczas zaczynamy od pierwszej pani siedzącej po prawej stronie gospodarza idąc w kolejności odwrotnej do ruchu wskazówek zegara (w lewo).
c) W drugiej kolejności lejemy wino panom zaczynając także od prawej strony gospodarza.
Na samym końcu dopełniamy kieliszek gospodarza, lub osoby, która degustowała wino.

Organizując posiłek w restauracji dla większej liczby osób, musimy liczyć się z tym, iż butelka szybko się skończy. Po rozlaniu całego wina, kelner może zapytać nas, czy podać kolejną butelkę tego samego rodzaju. Wówczas powinniśmy otrzymać dodatkowy kieliszek, aby zdegustować nowo otwartą butelkę. Kieliszek powinien być zabrany po zakończeniu degustacji danej butelki. Nowe wino może zostać rozlane do tych samych kieliszków nawet, jeżeli goście nie skończyli poprzedniej lampki. Gdy skończymy butelkę wina i będziemy chcieli zaproponować gościom inny rodzaj wina,
pamiętajmy o tym, aby wymienić kieliszki na nowe. Np.: przy stole siedzi sześć osób. Do przystawki piją wino białe Sauvignon Blanc, a do dania głównego będą pili Chardonnay. Obowiązkiem gospodarza jest wymiana kieliszków na nowe, nawet jeżeli pierwsze jak i drugie wino jest białe.

Wiecej na temat rodzajów wina w kolejnych odsłonach Bon ton a la table
Gentleman

KOMENTARZE

  • anna.urbanska

    Bardzo dobry post! Masz literówkę w #pl-artykuly i dlatego możliwe ma mniejszy zasięg i nie aż tyle upvote'ów na ile zasługuje