BLOGCZEJNalpha

Jogurtowa pianka z dżemem jabłkowo-gruszkowym

DSC_6104.jpg

Jogurtowa pianka z dżemem jabłkowo-gruszkowym to mój hołd dla jesiennych owoców - gruszek i jabłek. Właśnie jesienią smakują mi najbardziej, wprost nie mogę się nimi nacieszyć i najeść.

Deser bardzo przypadł do gustu dzieciom, do tego stopnia, że zabrały się za te schowane na dnie lodówki - przygotowałam je do sfotografowania. Dzieci zjadły swoje porcje i wzięły sobie dokładkę. Tylko się cieszyć i zrobić kolejną partię - ostatecznie jakoś te zdjęcia trzeba zrobić.

Zobacz poniższy filmik, przekonasz się jakie to łatwe a przy okazji zobacz mój kanał na You Tube, całkiem sporo przepisów już się tam nazbierało. Sama nie wiem kiedy i jak, ale jest ich już ponad 180, wiele z nich nie pojawiło się na blogu, więc zajrzyj.

https://youtu.be/ymL6CH1NuK8

Jogurtowa pianka z dżemem jabłkowo-gruszkowym

Składniki:

  • 3 listki żelatyny
  • woda do namoczenia żelatyny
  • 60g ksylitolu lub cukru
  • 1/2 laski wanilii
  • 1 cytryna
  • 200g śmietany min. 30%
  • 200g jogurtu
  • 50g migdałów
  • 150g jabłek
  • 150g gruszek
  1. Do miseczki włożyć listki żelatyny i zalać je zimną wodą – tak żeby nic nie wystawało.

  2. Do naczynia miksującego wsypać 40g ksylitolu lub cukru, dodać pół laski wanilii, zmiksować 10s/obr.10. Przesypać do innego naczynia.

  3. Do naczynia miksującego dodać 30g śmietany min. 30%, podgrzać 1min/60°C/obr.1.

  4. Przez otwór w pokrywie włożyć odciśniętą z wody żelatnę, wymieszać 5s/obr.2. Koniecznie trzeba sprawdzić czy żelatyna się całkowicie rozpuściła. Jeśli nie – jeszcze raz rozmieszać.

  5. Do naczynia miksującego dodać 200g jogurtu i mieszankę ksylitolu z wanilią, wymieszać 5s/obr.4, przełożyć do innego naczynia.

  6. Założyć motylek, dodać 170g śmietany min.30% (najlepiej schłodzonej). Ubijać bez założonej miarki na obrotach 3 aż śmietana będzie sztywna – trzeba cały czas zaglądać i pilnować żeby nie wyszło masło.

  7. Ubitą śmietaną wymieszać przy pomocy rózgi z masą jogurtową. Napełnić nią pucharki lub szklanki, wstawić na co najmniej 2 godziny do lodówki. Umyć naczynie miksujące.

  8. Na rozgrzanej patelni uprażyć 50g migdałów. Uprażone migdały przełożyć do naczynia miksującego, rozdrobnić 5-8s/obr.5. Przełożyć do innego naczynia.

  9. Do naczynia miksującego włożyć 150g jabłka pokrojonego na ćwiartki (bez pestek) i 150g gruszki pokrojonej na ćwiartki (bez pestek), wycisnąć sok z jednej cytryny, dodać 20g ksylitolu lub cukru, gotować 10min/100°C/obr.1. Następnie rozdrobnić 6s/obr.3, odstawić do ostygnięcia.

  10. Gdy jabłka z gruszkami ostygną – wyłożyć je na wierzch zastygniętego musu jogurtowego, posypać uprażonymi i rozdrobnionymi migdałami.

DSC_6116.jpg

DSC_6118.jpg

Jeśli chcesz ten deser wykonać bez urządzenia wielofunkcyjnego:

1. Do miseczki włożyć listki żelatyny i zalać je zimną wodą – tak żeby nic nie wystawało.

  1. Zmielić 40g ksylitolu lub cukru z połową laski wanilii.

  2. W rondelku podgrzać 30g śmietany, dodać do niej namoczoną i odciśniętą żelatynę, wymieszać aż żelatyna się całkowicie rozpuści.

  3. Do rondelka dodać 200g jogurtu, zmielony ksylitol z wanilią - dokładnie wymieszać.

  4. Ubić 170g śmietany min. 30%. Ubitą śmietanę wymieszać przy pomocy rózgi z masą jogurtową. Napełnić nią pucharki lub szklanki, wstawić na co najmniej 2 godziny do lodówki.

  5. 50g migdałów uprażyć na patelni, rozdrobnić je na niezbyt duże kawałki.

  6. W garnku ugotować 150g jabłek i 150g gruszek, odpestkowanych i pokrojonych na małe kawałki. Dodać sok z jednej cytryny i 20g ksylitolu lub cukru. Rozdrobnić - tak żeby były wyczuwalne większe kawałki owoców. Odstawić do ostygnięcia.

8. Gdy jabłka z gruszkami ostygną – wyłożyć je na wierzch zastygniętego musu jogurtowego, posypać uprażonymi i rozdrobnionymi migdałami.

Inspiracją do powstania tego wpisu był przepis z www.cookidoo.de. Przepis został zmodyfikowany.

DSC_6120.jpg

DSC_6125.jpg

You can also find me/znajdziesz mnie także:
Blog: https://www.thermomania.com.pl
Youtube: https://www.youtube.com/channel/UC5HhWiXCAp9Zqj7bbcbs-gw
Instagram: https://www.instagram.com/thermomania_przepisy/
FB: https://www.facebook.com/Thermomania.przepisy/
Pinterest: https://pl.pinterest.com/thermomania/

Unless otherwise mentioned, all the photographs are taken by me and the content published on this blog are the property of @thermomania. Please DO NOT copy the material or photos in full or in any part without my permission. All rights reserved. Thanks!

Wszystkie treści i zdjęcia są własnością @thermomania, wszystkie prawa zastrzeżone. Nie zgadzam się na ich kopiowanie bez mojej zgody. (Ustawa z dnia 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych).

KOMENTARZE

  • cheetah

    Hi! I am a robot. I just upvoted you! I found similar content that readers might be interested in:
    https://www.youtube.com/watch?v=ymL6CH1NuK8

  • lifestylebyjob

    Smakowicie wygląda.

  • muffoni

    Jakość Twoich postów jest na wysokim poziomie, zdjęcia też, widać że to co robisz, robisz starannie i dobrze, co mi się bardzo podoba i pomimo tego że kucharz ze mnie żaden i raczej nigdy nie zrobie jogurtowej pianki z dżemem jabłkowo-gruszkowym... :) to od dziś zaczynam obserwować Twojego bloga tutaj na steemicie i tylko jeśli posty nadal będą tak dobre jakościowo to napewno na mój upvote możesz liczyć. :) Pozdrawaim.

  • grecki-bazar-ewy

    Twój post został podbity głosem noisy - kurator @grecki-bazar-ewy.

  • minimalna

    Wow, ten deser naprawdę robi wrażenie! Fenomenalny wygląd sprawia, że ma się ochotę taki deser od razu zjeść. Muszę kiedyś taki zrobić więc przepis oczywiście zapisuję :)

  • grecki-bazar-ewy

    https://steemit.com/polish/@kurator-polski/tygodnik-kuratorski-35
    :)