BLOGCZEJNalpha

Najlepsze ciasto z owocami - hit lata

DSC_4414.jpg

To ciasto jest niezwykłe pod wieloma względami. Zaskakuje smakiem, konsystencją, ilością! Jeszcze z takim zestawem nie miałam do czynienia - najpierw się uciera, potem ubija, na koniec miesza, a wszystko to w jednym naczyniu, dodając jedynie kolejne składniki. Odnośnie składników to gwarantują świetny smak, bo jakie może być połączenie masła, karmelowego cukru trzcinowego, jajek z mąką i serkiem mascarpone a wszystko to z nutą wanilii i pomarańczy? Tylko pyszne i wilgotne.

Pozornie surowego ciasta nie wychodzi zbyt dużo, ale wierz mi, weź największą blachę domową, taką, która była w wyposażeniu piekarnika, dodaj owoce a otrzymasz soczyste i wyrośnięte ciasto, które z powodzeniem nakarmi liczną rzeszę głodomorów.

Zobacz poniższy filmik, przekonasz się jakie to łatwe a przy okazji zobacz mój kanał na You Tube, całkiem sporo przepisów już się tam nazbierało. Sama nie wiem kiedy i jak, ale jest ich już ponad 170, wiele z nich nie pojawiło się na blogu, więc zajrzyj.

https://youtu.be/VZNjH7tNWDA

Ciasto z owocami - www.thermomania.com.pl

Składniki:

  • 40g migdałów (całych lub słupków)
  • 200g masła
  • 150g cukru trzcinowego
  • łyżeczka esencji waniliowej
  • 2 szczypta soli
  • 4 jajka
  • 400g mąki orkiszowej lub pszennej
  • 15g proszku do pieczenia
  • 250g serka mascarpone
  • 40g świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
  • 1200g letnich świeżych owoców
  • 100g dżemu brzoskwiniowego bez cukru

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

  1. Rozgrzać piekarnik do 180°C.

  2. Do naczynia miksującego wsypać 40g migdałów, zmiksować 4s/obr.5, przełożyć do innego naczynia, odstawić.

  3. Do naczynia miksującego włożyć 200g miękkiego masła, 150g cukru trzcinowego, łyżeczkę esencji waniliowej i 2 szczypty soli, ucierać 20s/obr. 2,5.

  4. Do naczynia miksującego włożyć motylek. Ubijać 3min/obr.2,5.

  5. Ustawić kolejne ubijanie 3min /obr.2,5, przez otwór w pokrywie dodać stopniowo 4 jajka. Po dodaniu jajek założyć miareczkę. Nastawić kolejne ubijanie 2min/obr.2,5. Na tym etapie ciasto może wyglądać jak zważone, ale nie należy się tym przejmować, zyska odpowiednią konsystencję i gładkość po dodaniu pozostałych składników.

  6. Wyjąć motylek. Do naczynia miksującego dodać 400g mąki, 15g proszku do pieczenia, 250g serka mascarpone i 20g soku z pomarańczy. Wymieszać przy pomocy kopystki – 15s/obr.5.

  7. Ciasto wyłożyć na dużą blachę piekarnikową, wyrównać, na wierzchu ułożyć 1200g owoców, wierzch posypać posiekanymi migdałami.

  8. Piec 40 minut w 180°C.

  9. W tym czasie umyć naczynie miksujące. Do czystego naczynia dodać 100g dżemu brzoskwiniowego bez cukru i 20g soku z pomarańczy, gotować 2min/100°C/obr.2.

  10. Z piekarnika wyjąć gorące ciasto i wierzch posmarować gorącą mieszanką dżemu z sokiem. Odstawić do ostygnięcia. Z ciasta wyjdzie około 20 porcji.

DSC_4422.jpg

Jeśli chcesz to ciasto zrobić bez urządzenia wielofunkcyjnego:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

  1. Rozgrzać piekarnik do 180°C.

  2. Posiekać migdały na dosyć spore kawałki, odstawić.

  3. Przy pomocy miksera utrzeć masło, cukier trzcinowy, wanilię i sól - do momentu gdy masło stanie się białe a cukier rozpuści.

  4. Na niewielkich obrotach miksera, cały czas ubijając, dodawać stopniowo jajka. Po dodaniu jajek nadal ubijać na niewielkich obrotach przez około 2 minuty. Na tym etapie ciasto może wyglądać jak zważone, ale nie należy się tym przejmować, zyska odpowiednią konsystencję i gładkość po dodaniu pozostałych składników.

  5. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, serek mascarpone i sok z pomarańczy, delikatnie wymieszać ciasto do połączenia składników, najlepiej zrobić to ręcznie.

6. Ciasto wyłożyć na dużą blachę piekarnikową, wyrównać, na wierzchu ułożyć 1200g owoców, wierzch posypać posiekanymi migdałami.

7. Piec 40 minut w 180°C.

  1. W tym czasie do rondelka włożyć dżem brzoskwiniowy i wlać sok pomarańczowy, gotować na niewielkim ogniu cały czas mieszając, aby dżem się rozpuścił i połączył z sokiem.

9.  Z piekarnika wyjąć gorące ciasto i wierzch posmarować gorącą mieszanką dżemu z sokiem. Odstawić do ostygnięcia. Z ciasta wyjdzie około 20 porcji.

DSC_4406.jpg

You can also find me/znajdziesz mnie także:
Blog: https://www.thermomania.com.pl
Youtube: https://www.youtube.com/channel/UC5HhWiXCAp9Zqj7bbcbs-gw
Instagram: https://www.instagram.com/thermomania_przepisy/
FB: https://www.facebook.com/Thermomania.przepisy/
Pinterest: https://pl.pinterest.com/thermomania/

DSC_4410.jpg

Unless otherwise mentioned, all the photographs are taken by me and the content published on this blog are the property of @thermomania. Please DO NOT copy the material or photos in full or in any part without my permission. All rights reserved. Thanks!

Wszystkie treści i zdjęcia są własnością @thermomania, wszystkie prawa zastrzeżone. Nie zgadzam się na ich kopiowanie bez mojej zgody. (Ustawa z dnia 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych).

KOMENTARZE

  • photocontests4

    <b>World of Photography</b><br><a href="http://worldofphotography.org">>Visit the website<</a><br><br>You have earned <b>6.50 XP</b> for sharing your photo! <br><table><tr><td><b>Daily Stats</b><br>Daily photos: 1/2 <br> Daily comments: 0/5<br>Multiplier: 1.30<br><sub>Block time: 2018-07-28T10:12:09</sub></td><td><b>Account Level: 1</b><br>Total XP: 104.00/200.00<br>Total Photos: 16<br>Total comments: 0<br> Total contest wins: 0</td></tr></table>And have also received a <b>1.00</b> percent upvote.<br><br> <b>Follow:</b> @photocontests<br><b>Join the Discord channel:</b> <a href="https://discord.gg/2pmd5Dr">click!</a><br><b>Play and win SBD: </b>@fairlotto<br><b>Daily Steem Statistics: </b>@dailysteemreport<br><b>Learn how to program Steem-Python applications: </b>@steempytutorials<br><b>Developed and sponsored by:</b> @juliank

  • nieidealna.mama

    Pycha 😋😋😋
    Dziękuję Ci za te przepisy 🤗

  • tartsak

    Ślinka cieknie od samego patrzenia :P

  • grecki-bazar-ewy

    Matko i córko, aż się ośliniłam :P
    Zapraszam Cię z tym wpisem do konkursu kulinarnego, aktualnie trwa edycja "owoce sezonowe".

  • grecki-bazar-ewy

    Ten post został zgłoszony do kuratorstwa :)

    post do kuratorstwa.png

  • grecki-bazar-ewy

    https://steemit.com/polish/@kurator-polski/tygodnik-kuratorski-23
    :)