BLOGCZEJNalpha

Ciasto czekoladowe - czyli słodka chwila dla każdego -Konkurs kulinarny (24) Sposób na kakao

Ostatnio zaproponowałem Wam pysznego jabłecznika, a dziś zapraszam Was na coś równie pysznego, czyli nasze ciasto czekoladowe.

Ciasto czekoladowe (1).jpg

Jeżeli dysponujemy czasem około 1,5h i posiadamy wszystkie składniki nie ma co czekać, rękawy do góry i robimy.
Na początek lista wszystkich składników i akcesoria potrzebne do wykonania ciasta. A następnie postaram się krok po kroku opisać wykonanie ciasta oraz pokaże parę zdjęć.

Składniki:

1,5 szklanki cukru
kostka margaryny
5-6 dużych łyżek kakao (najlepiej 70% kakao)
100 ml wody
3 żółtka
białka z trzech jajek
2 szklanki mąki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
pół szklanki mleka (lub mleko sojowe)
orzechy
bakalie
wiórki kokosowe(opcjonalnie)
trochę bułki tartej do posypania blachy(alternatywa posmarowanie blachy margaryną)

Ciasto czekoladowe (3).jpg
Składniki

Potrzebne akcesoria:

blacha
średniej wielkości garnek
mały garnuszek
łyżeczka
łyżka
mikser
miska
szklanka
piekarnik ;-)

Krok 1

Tutaj potrzebne będą następujące produkty:
1,5 szklanki cukru
kostka margaryny
5-6 dużych łyżek kakao (najlepiej 70% kakao)
100 ml wody

To wszystko należy ze sobą połączyć i następnie roztopić mieszając cały czas 2,3 minuty. Następnie odstawić do ostudzenia. Pół garnuszka odlać.

Ciasto czekoladowe (4).jpg
Wszystkie wymienione składniki mieszamy

Ciasto czekoladowe (5).jpg
Odlewamy trochę czekolady na później

Krok 2

Po przestygnięciu do przygotowanej masy czekoladowej dodajemy 3 żółtka, 2 szklanki mąki, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia i pół szklanki mleka.

UWAGA: mleko i mąkę dodawać należy po trochę mieszając.

Ciasto czekoladowe (6).jpg
Można przyśpieszyć robienie ciasta, poprzez chodzenie czekolady w zimnej wodzie

Ciasto czekoladowe (7).jpg
Gotowi do dalszej pracy

Ciasto czekoladowe (8).jpg
Dodajemy żółtka, a białka zostawiamy w misce na później

Ciasto czekoladowe (9).jpg
Gotowe

Krok 3

Ubijamy białka i dodajemy je do masy delikatnie mieszając.

Uwaga: do całości masy można dodać orzechy, bakalie.

Ciasto czekoladowe (10).jpg
Bierzemy się za białka

Ciasto czekoladowe (11).jpg

Ciasto czekoladowe (12).jpg
Łączymy białko z masą

Krok 4

Bierzemy się za pieczenie.
Piekarnik 180 stopni po 30 minutach sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest odpowiednio wypieczone.

Ciasto czekoladowe (13).jpg
Przygotowaną masę dajemy na blachę

Ciasto czekoladowe (16).jpg
W piekarniku

Ciasto czekoladowe (17).jpg
Sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto gotowe

Krok 5

Ostatnim krokiem będzie już tylko polanie ciasta czekoladą z garnuszka :)
Tutaj mamy dwie opcje, zostawiamy czekoladę w garnuszku bez zmian lub dodajemy do czekolady według uznania kilka łyżek wiórek kokosowych.

Ciasto czekoladowe (14).jpg
Czekolada i kokos

Ciasto czekoladowe (15).jpg
Mieszanie

Ciasto czekoladowe (18).jpg
Przed nałożeniem czekolady na ciasto

Ciasto czekoladowe (19).jpg
Gotowe !!! Smacznego !!!

Konkurs.jpg
Konkurs kulinarny (24) Sposób na kakao

Mam nadzieję, że to ciasto przypadnie Wam do gustu.

Tomii z liczi.png

KOMENTARZE

  • introduce.bot

    @tomii, I gave you a vote!<br>If you follow me, I will also follow you in return!