BLOGCZEJNalpha

Robimy Guacamole. Szybko, prosto, zdrowo. Krok po kroku ze zdjęciami.

Hej witam Was serdecznie. Dziś pokażę na zdjęciach jak przygotowujemy nasze śniadanie z wykorzystaniem awokado. Zrobimy guacamole.

przygotowanie 1.jpg

Spis potrzebnych produktów i rzeczy:
-awokado
-trochę cytryny do wyciśnięcia
-ząbek czosnku
-sól i pieprz
-talerzyk
-mała miseczka
-nóż
-łyżka
-widelec
-wyciskacz do czosnku

Przygotowanie 2.jpg

Uwagi: Jeżeli ktoś nie lubi czosnku można go pominąć, dla tych co lubią dobieramy wielkość czosnku w zależności od tego jaką intensywność oczekujemy.

Awokado które wykorzystamy musi mieć barwę mocna zieloną przechodzącą nawet w delikatny czarny kolor. Musi być bardzo dojrzałe i co za tym idzie miękkie.
Czas przygotowania 5 min.

Jak zrobić:

Awokado musimy przekroić na dwie połówki i delikatnie wyciągamy pestkę, należy pomóc sobie łyżką. Następnie całą zawartość owocu oddzielamy od skorupki i dajemy do miseczki. Na owoc wyciskamy cytrynę i posypujemy według uznania ale nie za dużo solą i pieprzem, wyciskami ząbek czosnku. Bierzmy do ręki widelec i wszystko razem ugniatamy jednocześnie mieszając. Po minucie mamy nasze guacamole gotowe.

5.jpg
Wyciągamy pestkę

6.jpg
Jak wyżej

7.jpg
Wyciągamy cały środek do miseczki

8.jpg
Jak wyżej

9.jpg
Dodajemy cytrynkę

10.jpg
Ściskamy mocno

11.jpg
Trochę pieprzu i soli

12.jpg
Najwyższa pora dodać czosnek

13.jpg
Teraz już mamy wszystkie produkty

14.jpg
Mieszamy i ugniatamy

15.jpg
Około minuty

16.jpg
A po minucie mamy gotowe guacamole

Z czym można zjeść?
My najczęściej jemy ciemnym pieczywem lub ze świeżymi bułeczkami (czasami dodajemy na guacamole plasterek żółtego sera), pasuje także idealnie do nachos lub chipsów.

17.jpg
Nasza wersja

18.jpg
Samo zdrowie

I pamiętaj o pestce!!! Możesz ją zjeść lub dać do wody i poczekać na korzeń. A potem pozostaje wsadzenie do ziemi.
W tym temacie więcej w moim poprzednim poście. Link poniżej:

O wykorzystaniu pestki do jedzenia jak i sadzenia

Jeżeli komuś uda się zrobić według naszej prostej receptury, możecie w komentarzach zamieścić zdjęcia waszego dzieła.
Smacznego

KOMENTARZE

  • sweetsandbeyond

    Guacamole to ważny dodatek do naszych dań:) Wprost uwielbiam! Ja jeszcze dodaję świeża kolendrę, cebulę i pomidora. Jest wyśmiente!

  • grecki-bazar-ewy

    https://steemit.com/polish/@mmmmkkkk311/wyroznione-posty-na-tagach-tematycznych-6

    :)

  • eruda

    Wow~. I like avocados. 우와~ 아보카도 좋아하는데