BLOGCZEJNalpha

Leniwiec odkrywa, co kryje się w dalu

dal.jpg

Jedzenie w tak ciepłe dni to katorga. Jednak jeść trzeba, choćby raz dziennie. Musi być więc pożywnie i szybko. Robimy zatem dal, danie w 10 minut. No może w kwadrans…

Dal nie jedno ma imię. Czasem bywa ostry jak diabli, czasem łagodny jak owieczka. Robi się go jako zupę, która nieco przypomina wege wersję grochowej, ale czasami jest gęsty tak, że łyżka stoi. Wszystko zależy od inwencji i pomysłu kucharza. Jednak pewne składniki są stałe, jak choćby ziarna strączkowe, duża ilość przypraw i cebula. Jedliśmy dal niemalże każdego dnia, będąc w podróży po Sri Lance. To jedno z narodowych dań, chociaż pochodzi od ich wielkiego sąsiada - Indii. Można go podawać z ryżem, pszennymi plackami lub jako zupę. Działamy!

Składniki

  • 200 g płatków czerwonej soczewicy
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżeczka kminku
  • 3 łyżki oleju kokosowego lub rzepakowego
  • 1 łyżeczka liści kozieradki
  • 1 łyżeczka ziaren kozieradki
  • 2 łyżeczki utartych liści chili
  • szczypta płatków chili
  • 200 ml mleczka kokosowego
  • szczypta soli

20171203_193419.jpg

Typowa kolacja na Sri Lance: ryż i curry. Dal po prawej stronie.

Płatki zalewamy połową litra wody i dodajemy kurkumę. Gotujemy przez 10 minut. Po tym czasie soczewica powinna być już miękka. W tym czasie na rozgrzanym oleju smażymy resztę przypraw i dodajemy cebulę. Powinno być rumiane i pachnące!

https://pixabay.com/get/ea32b10e29f01c22d2524518a33219c8b66ae3d01ab211469df1c77f/spice-370114_1280.jpg

Gdy soczewica wchłonie całą wodę, dodajemy do garnka zawartość naszej patelni i mieszamy. Na koniec dodajemy spienione mleczko kokosowe i lekko mieszamy. Na koniec dodajemy sól do smaku.

IMG_20180729_185006.jpg

Powinna wyjść żółta breja :) Lepiej, gdy nieco ostygnie. Szczególnie, kiedy na dworze 34 stopnie. Nie spotkałem się z wersją z mleczkiem kokosowym, to taka innowacja. Wierzcie mi… to bardzo pożywne danie smakuje dużo lepiej niż wygląda! Smacznego!

Zdjęcie przypraw Pixabay. Reszta własna.

Peace and love @veggie-sloth



KOMENTARZE

  • foodini

    Dal jest świetny! A Twój wcale nie wygląda jak breja - wygląda tak, jak powinien wyglądac dobry dal! 😉
    Do tego naan, jakaś zielenina i nawet taki mięsożerca jak ja siedzi cicho bo ma pełną paszczę!

    W ogóle polecam Ci spróbować z odrobiną czarnuszki (też przesmażonej z przyprawami), pięknego aromatu dodaje. A mleczko kokosowe świetny pomysł, na bank kiedyś wypróbuję!

  • zdrowie

    No elegancko! Ale mi tu pachnie Twój dal ;)) Zjadłabym trochę tej pięknej żółtej breji 😋
    Ja też lubię dodać trochę mleczka kokosowego do dal'u lub curry, żeby złagodzić ostrość (gdy poszaleję z przyprawami) i nadać kremowej konsystencji.
    A pisząc płatki czerwonej soczewicy, masz na myśli po prostu czerwoną soczewicę, która szybko rozpada się w gotowaniu?
    P.S. Takie wpisy na #pl-wege to strzał w 10 👌

  • grecki-bazar-ewy

    Fajny przepis Leniwcu :) Soczewicę bardzo lubię a w Grecji gotuje się ją najczęściej "na czerwono", z curry jeszcze nie jadłam więc pewnie spróbuję.

  • suchy

    W Ekwadorze robią zupę z soczewicy - sopa de lentejas. Tylko, że tu wszystko na mięsie to byś nie pojadł. To wygląda smacznie conajmniej :)