BLOGCZEJNalpha

Minimal Penne Napoli od Leniwca

IMG_20180509_214210.jpg

Cześć, @veggie-sloth tutaj! Dziś będzie krótko, świeżo i dwujęzycznie (EN version below). Ostatnio nie mam wiele czasu na gotowanie skomplikowanych potraw (jestem też, jak wiecie dość leniwy). Zrobiłem więc makaron ze świeżymi pomidorami, w stylu neapolitańskim. Wersja minimal.

Nie lubię kupować gotowych sosów do makaronów. Jest ich wiele w sklepach, ale zazwyczaj skład zawiera rzeczy, których potrzebujemy do życia. Na przykład maltodekstryna, modyfikowana skrobia, chlorek wapnia i sorbinian potasu. Nie sądzę, byśmy lubili jeść takie rzeczy. Nawet jeśli tak, lepiej jest je przyjąć w naturalnej formie.

IMG_20180509_202704.jpg

Poświęćmy nieco więcej energii i przygotuj własny sos.

Wszystko czego potrzebujemy to 1 kilogram świeżych, pachnących pomidorów, dużo czosnku i przypraw oraz 1 łyżka pesto. Oczywiście do musimy mieć również kluski.

Kto chce marnować czas na obierania i krojenie pomidorów? Lepiej wziąć je w całości, umyć i włożyć do blendera. Zostawmy jednak 2 pomidory nie zmiksowane - przydadzą się później.

IMG_20180509_203003.jpg

Po kilku sekundach mielenia, dostajemy pyszne... gazpacho.

Wrzucamy sok pomidorowy na patelnię i gotujemy, aż cała woda wyparuje. Pamiętaj, aby nie przykrywać naczynia pokrywką! W międzyczasie dodaj 2-3 duże wyciśnięte ząbki czosnku i dodaj trochę soli. Czosnek jest ważnym elementem tego sosu, więc powinno być dużo. Jak widzisz, nie dodałem nawet grama oleju lub cebuli.

IMG_20180509_203133.jpg

Czy pamiętasz o kilku pomidorach, które prosiłem zostawić przed mieleniem? Nadszedł czas, aby je grubo pokroić i dodać do naszego wrzącego sosu, aby nie stał się kremem pomidorowym.

IMG_20180509_204440.jpg

Kiedy nasz sos powoli zyskuje moc, możemy ugotować makaron (użyłem penne z kurkumą) i zrobić prostą sałatkę z liśćmi sałaty i kremowym sosem koperkowym.

IMG_20180509_205606.jpg

Pod koniec gotowania dodaj przyprawy. W tym przypadku tylko suszone oregano, trochę czarnego pieprzu i gorącą czerwoną paprykę. Gdy sos i makaron będą ugotowane, wymieszaj wszystko razem w garnku i na koniec dodaj 1 łyżkę zielonego pesto. Nieco parmezanu i gotowe!

IMG_20180509_213652.jpg

Oczywiście makaron ten nie jest szczytem sztuki kulinarnej, ale jest świeży, prosty i zdrowy. Ponadto jest prawie sam się robi! A im mniej czasu poświęcam na gotowanie, tym mam go więcej na czytanie Waszych postów. Proste, prawda?

Peace and love @veggie-sloth.


English version

Hey, @veggie-sloth is here. Today it will be short, fresh and bilingual. I have not much time lately to cook complicated dishes (I'm also lazy), so I made pasta with fresh tomatoes, in the Neapolitan style.

IMG_20180509_214034.jpg

I do not like to buy ready-made pasta sauces. There are a lot of them in shops, but typically, their composition contains a lot of things I do not need to live. For example, maltodextrin, modified starch, calcium chloride and potassium sorbate. I do not think you want to eat things like that. And even if it's better to take them in a natural form

Take a little more energy and make your own sauce. All you need is 1 kilo of tomatoes, a lot of garlic and spices and 1 tablespoon of pesto. Of course, we also need noodles.

Who wants to waste time peeling and cutting tomatoes? It's better to take them whole, wash them and put them in a blender. Let's leave 2 tomatoes, however, not mixed up - they will come in handy later.

After several seconds of grinding, we get delicious... gazpacho.

Throw the tomato juice in a pan and cook, until all the water has evaporated. Remember not to cover the pan with a lid!

In the meantime, add 2-3 large squeezed cloves of garlic and add a little salt. You see, I did not even add a gram of oil or onion. Garlic is an important element of this sauce, so it should be a lot.

Do you remember about a few tomatoes that I asked to leave before grinding? It's time to cut them thick and add to our boiling sauce so that it does not become a tomato cream.

When our sauce slowly gains power, we can cook pasta (I used penne with turmeric) and make a simple salad with lettuce leaves, and a creamy dill sauce.

At the end of cooking, add the spices. I only added dried oregano, some black pepper, and hot red pepper. When the sauce and pasta are cooked, mix everything together in a pot and add 1 tablespoon of green pesto at the end. Done!

Of course, this pasta is not the culinary art but it is fresh, simple, and healthy. In addition, it is almost self-made. Easy, isn't it?

Peace and love @veggie-sloth.

KOMENTARZE

  • annaburska

    Ja uwielbiam takie proste i szybkie dania. U mnie byłoby jeszcze szybciej bo pomidory robię do słoiczków i mam pózniej zapas

  • grecki-bazar-ewy

    Ten post został zgłoszony do kuratorstwa :)

  • grecki-bazar-ewy

    https://steemit.com/polish/@kurator-polski/tygodnik-kuratorski-13 :)