BLOGCZEJNalpha

Wege-spaghetti z ciecierzycą i bazylią

P81001-190125.jpg

Uff, zdążyłem przed północą i mogę napisać… Dzisiaj Międzynarodowy Dzień Wegetarianizmu. Myślę, że to już trzeci w tym roku. Wszystkiego najlepszego Sałaciarze! Mam i przepis na tę okazję - spaghetti z ciecierzycą.

Nie no… znowu spaghetti? Leniwiec, nic innego nie potrafisz? - zapytacie. Mówiąc szczerze to mi wychodzi najlepiej i mógłbym co kilka dni serwować wam inne sosy do pysznych długich nitek makaronowych!

Dzisiaj polecam wersję prościutką tylko z cebulą, ciecierzycą, pysznymi jesiennymi pomidorami i dużą ilością świeżej bazylii na wierzch. Zastanawiałem się, czy nie dodać jej do gotującego się sosu, ale wtedy straciłaby piękny kolor i chrupkość.

https://pixabay.com/get/e036b30f2ffd1c22d2524518a33219c8b66ae3d01ab9154294f5c571/basil-932079_1280.jpg
Źródło: Pixabay

Zazwyczaj najprostszy sos robię z pomidorów i groszku. Tym razem rolę tego drugiego zastąpiła ugotowana ciecierzyca.

Składniki:

  • duża czerwona cebula
  • puszka ciecierzycy
  • 2 duże działkowe pomidory
  • garść liści bazylii
  • dwie łyżki oleju do smażenia
  • no i oczywiście makaron
  • suszone oregano, sól, pieprz

P81001-182019.jpg

P81001-182504.jpg

Zaczynamy, jak zawsze od cebuli. Gdy już zeszkli się na patelni, dodajemy ciecierzycę i dusimy, wkrajając grubo pokrojone pomidory. Nieco solimy. Oczywiście czasami warto podlać przyszły sos niewielką ilością wody, by nic się nie przypaliło. Dusimy, dusimy, a na koniec dajemy trochę suszonego oregano i pieprzu.

P81001-182935.jpg

Jeszcze kilka lat temu profani mogli się pytać, czym jest ciecierzyca, czyli mówiąc inaczej groch włoski. Na szczęcie, dzięki popularności hummusów wszelkiej maści, których ciecierzyca razem z tahini są podstawą, coraz więcej osób chętniej sięga po tego strączka.

W basenie Morza Śródziemnego to bardzo popularna roślina, należy również, wg. Wikipedii do roślin biblijnych, o czym ma świadczyć cytat Księgi Izajasza (30,24): „Woły i osły obrabiające rolę żreć będą paszę dobrze przyprawioną, która została przewiana opałką i siedlaczką”. Widzicie związek? Ja nie, jednak czuję pod futrem, że woły i osły będą zadowolone. Zostawmy te sprawy biblistom i wróćmy do rondla.

P81001-184529.jpg

Po kilkunastu minutach, czyli akurat w czasie gdy nasz makaron będzie al dente, możemy podać nasze danie na stół, obsypując wszystko obficie pokrojonymi liśćmi bazylii.

P81001-190240.jpg

Proste, zdrowe, szybkie. Całość gotowania to zaledwie 30 min, a można nafutrować się na pół dnia… albo nocy. Smacznego!

Peace and love @veggie-sloth



KOMENTARZE

  • niekarany

    Post fajoski, lubię ten Twój entuzjazm dzieciaka wsadzającego po raz pierwszy palec do ogniska. Jest zaraźliwy niczym śmiech na dobrej imprezie: ktoś zaczyna się chachać nie wiadomo właściwie z czego i po minucie rży już całe towarzystwo.
    Ale przepis marny. Szczerze współczuję, że jadasz taką nędzę. Cebula, pomidor, cieciorka i kluchy (żeby nie było: uwielbiam "włoszczyznę" i często się z nią bawię)? Rany, gdzie tu smak?! Wpadnij kiedyś na moje tagliatelle z sosem śmietanowo-grzybowym i cebulą marokańską.
    No dobra, przestaję się czepiać, widać spowiednik Cię nie lubi i zadał Ci jedzenie bezsmakowych potraw w ramach pokuty. Albo musiałeś niekiepsko nagrzeszyć, albo on jest wyjątkowo złośliwy.
    Gratki za odwagę, propsy za wytrwałość w odprawianiu pokuty.
    P. S. Acha, za pamięci: artykuł o reklamie świetny, przeczytałem z prawdziwą przyjemnością. Piszę tu, bo... bo tak.

  • saunter

    Czemu nie tagliatelle do takiego ciężkiego sosu? :)

  • rozku

    ojtam, przestańcie;
    ja to uwielbiam jak facet zrobi kartofelki z koperkiem i kwaśnym mlekiem i już jestem wniebowzięta :)
    proste jest piękne!

    a pomidor malinowy z solą!
    ot co!
    (a z bazylią i tymiankiem to już w ogóle poezja :D)

  • julietlucy

    Przypomniałeś mi jak jeszcze chodziłam do szkoły i moja koleżanka na diecie baaardzo szybko chudła. Pewnego dnia powiedziała mi "mam cieciorke" a ja spojrzałam na nią przerażona z łzami w oczach i spytałam czy to poważna choroba na co ona odpowiedziała, że ma cieciorke na drugie śniadanie :D
    Nawet bym spróbowała tego twojego dania :) Nie wygląda źle jak na cośco nie ma w sobie mięsa :D

  • the.foodini

    W prostocie siła! Jeżeli mamy dobre, świeże składniki to nie potrzebujemy szafranu. 😉
    Uważam, że świeżo zmielony pieprz, bazylia i oregano w takim zestawie robi robotę. 👌

  • zdrowie

    To teraz wypowiem się ja, spec od wege makaronu (jeju, też ciągle go robię) i od cieciorki. To jest super szybkie i proste danie! I naprawdę syci, bo to porządna dawka węglowodanów i białka, no i zielone jest, więc co więcej potrzeba? No może pokombinować z makaronem, żeby był pełnoziarnisty, albo gryczany np. ;))